Jump to content
  • 0

Sprzęt elektoniczny, lampa (?)

Kevin

Question

Witam!

Dziś w środku lasu pokazały się dwie sztuki tego sprzętu". Długość ok. 5cm, kształt zaokrąglonego pocisku, na dole jakiś styk (?) i drobny gwint. Przez nacięcia u góry w jednej z nich (druga zabrudzona...) widać było odbłysk, jakby szkła - stąd stawiam, że może to być lampa używana w sprzętach elektrycznych w jakiejś osłonie. Jutro postaram się to dokładnie wyczyścić, więc powiem, czy wyszły jakieś bicia itp., ale może ktoś już teraz wie coś więcej na ten temat?

Oto link do galerii: http://postimage.org/gallery/524bv4hjc/

Proszę o identyfikację ;-)

Pozdrawiam,
Kevin

17 answers to this question

Recommended Posts

Bardziej pomocne byłoby info, w jakich czasach produkowano takie żarówki z mosiężnymi trzonkami.

Mimo wszystko, tudzież poprzez producenta żarówki, produkt ten coraz to bardziej zaczyna kojarzyć się z III Rzeszą od strony militarnej, ponieważ jest on bardzo dokładnie wykonany. Wątpię, aby był to produkt dla użytku cywilnego/rolniczego. Postaram się ustalić, w jakich latach produkowano taki typ żarówek. Jeśli przed/w czasach IIWŚ - to jestem praktycznie pewien swojej pozycji i to w tym kierunku trzeba będzie szukać...a poprzez ilość sprzętu nie będzie to łatwe...

Z boku sanki do nasunięcia-oświetlenia w kabinie przyrządu-punktowo.Ja bym optował na coś związane np.czołgiem lub innym pojazdem.Często na bańce żarówek po chuchnięciu powinien pojawić się symbol-mocy,producent,napięcie zasilania jeśli nie ma tego na cokole żarówki.

Również stawiam na jakiś pojazd - militarny, rolniczy, cywilny...? Przyglądałem się bańce i nie zauważyłem żadnych znaczeń, ale jutro wezmę ją dokładnie pod lupę. Z wykręceniem żarówki może być problem, ponieważ, pomimo dużej ilości WD-40 ani drgnęła. Mogę przypuszczać, że aluminiowy cokół lekko skorodował, więc może być naprawdę ciężko. Przyznam się, że sztuczki z chuchnięciem nie znałem, a może okazać się praktyczna ;-)

Udało mi się wyjąć całe wnętrze z obudowy (dodam, że zrobiona jest ona z mosiądzu). Jak się okazało, jest to żarówka firmy OSRAM, czyli niemiecka. Oznaczenia na mosiężnym cokole to:

OSRAM 2.5/0.3 [znaczek, patrz niżej] [trójkąt] B

Pierwsza część oznacza specyfikację (2.5V, 0.3A), a trójkąt i literka B" zapewne coś związanego z bezpieczeństwem użytkowania (certyfikat). Tylko co to za znaczek, którego bliższe, ale niedokładne foto, wraz z interpretacją zamieszczam w poniższym poście? Może po tych danych udało by się ustalić lata produkcji?

Witam!

Dziś w środku lasu pokazały się dwie sztuki tego sprzętu". Długość ok. 5cm, kształt zaokrąglonego pocisku, na dole jakiś styk (?) i drobny gwint. Przez nacięcia u góry w jednej z nich (druga zabrudzona...) widać było odbłysk, jakby szkła - stąd stawiam, że może to być lampa używana w sprzętach elektrycznych w jakiejś osłonie. Jutro postaram się to dokładnie wyczyścić, więc powiem, czy wyszły jakieś bicia itp., ale może ktoś już teraz wie coś więcej na ten temat?

Oto link do galerii: http://postimage.org/gallery/524bv4hjc/

Proszę o identyfikację ;-)

Pozdrawiam,
Kevin

Standardowa zaróweczka do latarki na batterię 4,5 V tzw. płaską". Produkowana i dostępna od kilkudziesięciu lat np:
http://www.svetila.com/en/light-bulbs-and-luminaires-66/miniwatt-lamps-97/3646-0-2a-3-5v-e10-448.html

Odkryłem, że to...żarówka. Jest nawet cała, nie wygląda na spaloną, więc spróbuję ją uruchomić (który to plus" - odstający styk czy półokrągła blaszka?; patrz 2 foto w poniższej galerii). Teraz nasuwają się dwie tezy: żarówka miała za zadanie świecić bardziej punktowo (mniej prawdopodobna - osłonka byłaby pewnie cieńsza) oraz żarówka miała świecić punktowo i była podatna na uszkodzenia (bardziej wiarygodna). I odwieczne pytanie na tym forum - jak może być to stare?

Może teraz rozjaśniłem komuś myśli, a osoba ta będzie chętna powiedzieć mi coś na ten temat...?

Galeria: http://postimage.org/gallery/558u29ex4/

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information