talgo Napisano 26 Marzec 2011 Autor Napisano 26 Marzec 2011 witam chciałbym zapytać użytkowników etraca i spectry jak długo te wykrywacze działają na zasilaniu tzn ile godzin bez kolejnej wymiany
pytajnick Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 V3 - wszystko zależy od ilości sygnałów , temperatury , pojemności akumulatorów i ustawień wykrywacza Ja chodzę na Eneloop - ach i przeważnie wystarcza mi na jakieś 15 godz (2-3 wyjścia w teren). Po właczeniu TX Boost (dopalacz")zasilanie pada" po około 5 godzinach Pakiet akumulatorów fabrycznych (to te z pomarańczową naklejką )wyatarcza na jakieś 8 godz .Minelab E-Trac niestety nie znam !
samgnus Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 Witam!W kwestii E-traca...Ja w swoim używam standardowego akumulatora o pojemności 1600 mAH i jak dotąd po pełnym ładowaniu i całodziennym wypadzie nie miałem spadku poziomu naładowania poniżej połowy.Gdy to nastąpi nie czekam,tylko ładuję znowu do pełna" więc prawdę powiedziawszy trudno mi określić czas maksymalnej pracy na jednym ładowaniu akumulatora.Czasami zabieram ze sobą dodatkowo pojemnik z akumulatorkami,ale jak dotąd nigdy się nie przydał.Pozdrawiam!
karpik Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 Gdy to nastąpi nie czekam,tylko ładuję znowu do "pełna\"W ten sposób psujesz akumulator.Lepiej poczekać i zmienić rozładowany na nowy na wykopkach.Pozdro.
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Witam! Nie sądzę bym negatywnie wpływał na akumulator swoimi działaniami,a nawet jeśli,to najwyżej skracam jego żywotność.Z moich doświadczeń wynika,że działa coraz dłużej.Jak jego czas minie,to wymienię go na nowy( a przy okazji...czy Kolega wie ile powinno się ładować akumulator E-traca do tzw.pełna?!).Pozdrawiam!
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 P.S.Nie robiłem badań w tym kierunku i prawdę powiedziawszy mało mnie obchodzą,ale jak na razie w kwestii E-traca mogę z całą stanowczością napisać w swoim imieniu,że na standardowym kopaniu bateria spokojnie trzyma.Zasilanie to dla mnie osobiście obecnie żaden temat.Pozdrawiam!
karpik Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Nie psuje" tylko skracam jego żywotność", działa coraz dłużej":). Samgnus- szanujmy się:)Do white'sa i minelaba mam instrukcje i wiem ile się mają ładować. Co to ma do tematu?Pozdro.
karpik Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Żaden temat"- więc po co sie wypowiadasz w tym wątku, jeżeli nie sprawdzałeś i Cię to nie obchodzi?:)
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 A,co Ty Kolego napisałeś w tym wątku poza atakiem na mnie ?!Nie widzę żadnej wypowiedzi w temacie w przeciwieństwie do mnie!
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 P.S.W kwestii ładowaniw wg.mnie E-trac zero problemów...tj.bateria trzyma bdb,jak ktoś chce,to ma zasobnik na akumulatorki.Pozdrawiam!
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Cyt.Do white'sa i minelaba mam instrukcje i wiem ile się mają ładować. Co to ma do tematu?"O Whitesach się nie wypowiadałem,bo nie używam...Co do Minelaba nadal uważam,że nie masz Kolego pojęcia,o czym piszesz i wątpię,czy Masz instrukcje,a nawet jeśli ją Masz,to nawet nie wiesz nic o ładowaniu(o praktyce nawet nie wspominam).Pozdrawiam!
plaster180 Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 panowie w intrukcji e-traca jest wyraznie napisane ładować 18 godzin i nie pozostawiać na dłuższy okres rozładowanego akumulatora czyli po każdym wypadzie ładować do pełna.
algor Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Zgadzam się z kolegą plaster180. W praktyce starcza na kilkanaście godzin pracy bez żadnych problemów. Czyli kilka wyjść w teren.
fuks_ag Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Co do ładowania akumulatorków to 8 godzin wystarczy w zupełności (60%energii zgromadzonej w akumulatorku jest już po około 60minutach).Akumulatorki niklowo wodorkowe Ni-Mn nie mają tzw efektu pamięci na elektrodzie ujemnej(anodzie), więc można je doładowywać ale każde ładowanie /doładowywanie zmniejsza żywotność ogniwa-po prostu się zużywa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.