Skocz do zawartości
  • 0

Zadziwiająca konserwa

sacapotras

Pytanie

Napisano

Ryc1. Proszę się powstrzymać z kpinami. Wykopałem w lesie tę puszkę i sądziłem, że to zwykły śmieć. Niemniej, zauważyłem że od wewnątrz jest ona pomalowana zieloną farbą typu wojskowego, mniej więcej w takim samym odcieniu jak radzieckie hełmy. Na tej fotce widać spód, który odpadł pod wpływem korozji. Średnica około 15 cm.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Są i z taką średnicą, tak otwiera się takie puszki nożem albo specjalnym otwieraczem do niego, sam ostatnio otwierałem taką puszkę na poligonie;)
Napisano

Ryc1. Proszę się powstrzymać z kpinami. Wykopałem w lesie tę puszkę i sądziłem, że to zwykły śmieć. Niemniej, zauważyłem że od wewnątrz jest ona pomalowana zieloną farbą typu wojskowego, mniej więcej w takim samym odcieniu jak radzieckie hełmy. Na tej fotce widać spód, który odpadł pod wpływem korozji. Średnica około 15 cm.

Napisano
a Twoje własne określenie konserwa" Ci nie wystarczy? ;) chciałbyś wiedzieć czy w środku był indyk z wieprzowiny czy wieprzowina z drobiu?
Napisano
Fanatyk, Twój żarcik chwycił jak przymrozek w Sudanie. Chciałbym wiedzieć, po co malowano puszki taką farbą, wszak nie jest to zabieg powszechnie stosowany.
Napisano
W takich konserwach trzyma się zapalniki do granatów F1. Ale co w tej było to tego nie wiem, tak jak kolega ci na pisał mógł być w niej nawet indyk ;)
Napisano
Owszem Kolego i znajdowałem często sowieckie konserwy amunicyjne, wszelako prostokątne, a nie okrągłe. Nie wiem, co było w tej puszce, ale wiem, że sowieci miewali zaskakujące pomysły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie