Skocz do zawartości
  • 0

głowa lwa

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

W imieniu mojego dobrego kolegi proszę Was o pomoc w identyfikacji tego oto przedmiotu. Jest to jedyne zdjęcie jakie posiadam tego przedmiotu, wymiary też nie są mi znane, punktem odniesienia jest tylko dłoń. Kolega T.być może w odpowiedzi na ten post poda jakieś konkretniejsze wymiary...

pozdrawiam serdecznie
szczurek

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam z tej mycki koronę i ''N'', poza tym kilka innych nabijek napoleońskich.Wszystkie są grube, odlewane i mocowane za pomocą odlewanych uszu.
Natomiast ten lew wygląda na tłoczonego, na dodatek te nity...
Ciekawa sprawa
Napisano
po rozmowie z kol.T :) mogę podać wymiary. Jest to 75x67 mm. Sugerowane przeznaczenie jako uchwyt meblowy raczej odpada gdyż jest to elementy mosiężny wykonany z dość cienkiej laszki" i jest nie zniszczony użytkowaniem, tzn. kółeczko i jego mocowanie do całości nie jest powycierane ani nie poprzeciągane od ew.otwierania mebla. I jeszcze jedna ważna informacja, byłbym zapomniał, od strony wewnętrznej element wygląda na złocony, natomiast z zewnątrz zachowały się tylko ślady złocenia. Ponadto ma 4 ślady po dość delikatnych i cienkich tak jakby nitach. Także samo mocowanie jak dla ,mnie było by zbyt delikatne jako uchwyt meblowy z tamtych czasów.

Gdzieś kiedyś słyszałem o podobnych elementach wojskowych nakryciach głowy, paradnych czako, z okresu napoleońskiego... tak mi się przynajmniej wydaje... ale nie jestem aż takim specjalistą w tej dziedzinie ;)

kol. T fotkę drugiej strony dopiero jutro wrzucę na ODK z tego względu że nie mam jak przesłać fotki z tel na kompa.

pozdro
szczurek
Napisano
LWY NA CZAPKĘ z okresu KSIĘSTWA WARSZAWSKIEGO z epoki NAPOLEONA I.

Lwy ozdobne przytwierdzane na blaszanej podkładce lub bez do czapek jazdy Księstwa Warszawskiego i Gwardii Polskiej Napoleona Bonaparte.Precyzyjnie tłoczone z blachy mosiężnej.O wymiarach-wys.5,3cm,szer.4,3cm.średnica zewn.kółka w paszczy lwa 3,7cm.takie lwy na czapkach można obejrzeć w opracowaniuPolski mundur wojskowy"Żdzisław Żygulski jun.Henryk Wielecki.Występują na czapkach,Ułana Legii Nadwiślańskiej 1808-1814.Pułku lekkokonnego Polskiego gwardii cesarza Napoleona I 1807-1814.oraz czapkach pułków lekkokonnych polskich i litewskich Gwardii Napoleona Bonaparte.Służyły jako ozdoba i symbol siły i przede wszystkim do podwieszania i mocowania plecionej z drucianych kółek podpinki pod brodę lub podwieszanej fantazyjnie u zwieńczenia czapki.tam też były przytwierdzane oraz po obu stronach otoku czapki.
Napisano
Kol.szczurku ta sugestia damiana jest wydaje mi się trafna.
Ładnych lat temu w Zw-u kolega na miejscu starej przedwojennej apteki przy zamojskiej znalazł bardzo,bardzo podobny lwi łebek o takich prawie identycznych wymiarach.
Jego rodzice zidentyfikowali to również jako dzwonek" do apteki.
Pzdr.
Napisano
Kolego, chyba dobrze skojarzyłeś tego lwa.Właśnie przeglądam książkę pt; My z Napoleonem" i taki sam emblemat jest na czapce szwolażerów gwardii. Niestety nie mam skanu a zdjęcie z książki też niewiele da bo mój aparat wysiada przy zbliżeniach, ale na 90%to ten sam lew.
Napisano

W imieniu mojego dobrego kolegi proszę Was o pomoc w identyfikacji tego oto przedmiotu. Jest to jedyne zdjęcie jakie posiadam tego przedmiotu, wymiary też nie są mi znane, punktem odniesienia jest tylko dłoń. Kolega T.być może w odpowiedzi na ten post poda jakieś konkretniejsze wymiary...

pozdrawiam serdecznie
szczurek

Napisano
http://www.google.pl/images?q=ko%C5%82adka&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1366&bih=575
Napisano
Moim zdaniem to jest uchwyt do drzwiczek biurka lub szafki-sugeruje to wielkość przedmiotu.
http://www.meble.pl/halen-czechy,c2864.html
Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie