Skocz do zawartości

Niewybuchy/niewypały

obelix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam dwa pytania dotyczącye niewybuchów/niewypałów gdyż jestem ,,amatorem,, w tej sprawie i chciałbym sie czegoś na ten temat dowiedziec. Mianowicie zastanawiają mnie:
1.Czy kiedy wykopiemy mine,granat bądź jakiś duży pocisk może wybuchnąć w każdej chwili?,(niechodzi mi o jakieś uderzanie,rozbrajanie czy Bóg wie co tylko poprostu o trzymanie np jej w rękach?)
2.Czy podczas wykopywania takich o to nieybuchów jakie podałem u góry może również wybuchnąc?
Bardzo proszę o odpowiedz/porade Was kolegów ekspertów jeżeli ktoś by miał to mógłby podac jakieś linki do przeczytania jako lekturke to również będe wdzięczny.
Pozdrawiam.
Napisano
odpowiedź na każde z twoich pytań to TAK. Dlatego zawsze kop delikatnie, zawsze uważaj na to co wyciągasz, nigdy nie wal w to szpadlem ;-)) a jak jest podejrzane to zostaw to w ziemi i zakop dziurę.
Napisano
teraz sobie odpowiedz na pytanie kiedy słyszałeś że ktoś wyleciał wykopując/trzymając w rękach..
chodzi mi o np ostatnie 10 lat

Ostatniego co to w Ossowie pod Warszawą wyleciał nie licz bo łaził po poligonie gdzie mix współczesnego syfu

Niemal zawsze źle się kończy gdy zaczyna się dłubanie,opukiwanie,rozkręcanie,cięcie-wtedy droga na okoliczne krzaki bardzo bliska i tak szybka że alleluja" nie zdążysz pomyśleć,a nawet nie wiem czy byś miał czas się zdziwić że pierdło:)

Jak już wiesz co trafiłeś(urwiłapa) nie ma sensu kopać dalej.

zdrów
Napisano
Hebda ujął wszystko zgrabnie i lapidarnie. Nie brać do łapy, nie majstrować, zostawić. Ale ja jeszcze w sprawie ryzyka jakie płynie z wykopków. Wyobraź sobie, że jesteś powiedzmy wędkarzem i nawet nie słyszałeś o wykrywaczach. Na wypadzie na rybki nachodzi cię chęć na kiełbaskę z kija więc rozpalasz ognisko, siadasz przy nim z patykiem i nagle BUM - nie ma ani Ciebie, ani ogniska, które rozpaliłeś, nic o tym nie wiedząc na niewypale. Czy to może się zdarzyć? Owszem może, ale prawdopodobieństwo jest na tyle małe, że nikt go właściwie nie bierze pod uwagę. Podobnie jest z kopaniem. Możesz wbijając łopatę w glebę wyfrunąć w powietrze ale można się przed tym uchronić w sposób podany przez Kolegów wyżej. Ostrożność, wyobraźnia, minimum wiedzy na temat wyglądu takich rzeczy, zmiana miejscówki jeżeli wychodzą na niej ozrywki", odpowiedzialność. Miłej zabawy. Darz dół. Butch.
Napisano
W zwiazku, ze temat wyjasniony - blokuje.
Nowym uczestnikom naszego forum proponuje korzystac z wyszukiwarki - moze odnalzec mnostwo wartosciowych tematow.
Napisano
Możesz co najwyżej delikatnie odsłonić przedmiot z wkluczeniem, podnoszenia, podważania i tym podobnej ingerencji. Jeżeli jesteś pewien że to nie stara rura to kręcisz 997. Wbrew innym zawsze działali, nigdy nie miałem z tym problemów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie