jacek825 Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 Niby zwykły Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego P.P , ale na rewersie ma wybite dwie litery , co mogą oznaczać ? , inicjały właściciela? , a może coś innego . Osobiście nie spodkałem się z takimi biciami na carskiej blaszce . Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 Niby zwykły Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego P.P , ale na rewersie ma wybite dwie litery , co mogą oznaczać ? , inicjały właściciela? , a może coś innego . Osobiście nie spodkałem się z takimi biciami na carskiej blaszce . Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 Rewers . Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 Ołoniecki http://pl.wikipedia.org/wiki/14_O%C5%82oniecki_Pu%C5%82k_PiechotyRzeczywiście zagadka - licznyje" służyły za przepustki w okresie pokoju Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek825 Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 No właśnie , skoro dany wojak był przyporządkowany do danego numeru , to nie musiał by jej podpisywać czyli inicjały odpadają . Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 W przypadku tych blach bardziej zastanawiają mnie małe punce z symbolami pułku ПО 14 na awersie,wygląda to trochę jak legalizacja ,skoro l.znaki służyły jako przepustki może były przez wojaków fałszowane.Dziwne jest tylko to że brak analogicznych punc na znakach innych jednostek Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 x Link to comment Share on other sites More sharing options...
HU13ERT Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 abcd a licznych innych jednostek występowały inne np. orzeł dwugłowy na licznych Warszawskiej Artylerii Fortecznej. Tak czy inaczej takie punce to nieczęste zjawisko.Jacek825 uwziąłeś się na tego Ołomunieckiego...kiedyś Cię poprawiłem ale widzę, że nauka idzie w las. :POłomuniecki od Ołomuniec - miasto w CzechachOłoniecki od Ołoniec - miasto w Rosji w Karelii, od którego zaczerpnięto nazwę pułku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
jacek825
Niby zwykły Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego P.P , ale na rewersie ma wybite dwie litery , co mogą oznaczać ? , inicjały właściciela? , a może coś innego . Osobiście nie spodkałem się z takimi biciami na carskiej blaszce .
Pozdrawiam .
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.