Jump to content
  • 0

Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego

jacek825

Question

Niby zwykły Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego P.P , ale na rewersie ma wybite dwie litery , co mogą oznaczać ? , inicjały właściciela? , a może coś innego . Osobiście nie spodkałem się z takimi biciami na carskiej blaszce .

Pozdrawiam .

8 answers to this question

Recommended Posts

Niby zwykły Licznyj Znak 14 Ołomunieckiego P.P , ale na rewersie ma wybite dwie litery , co mogą oznaczać ? , inicjały właściciela? , a może coś innego . Osobiście nie spodkałem się z takimi biciami na carskiej blaszce .

Pozdrawiam .

W przypadku tych blach bardziej zastanawiają mnie małe punce z symbolami pułku ПО 14 na awersie,wygląda to trochę jak legalizacja ,skoro l.znaki służyły jako przepustki może były przez wojaków fałszowane.Dziwne jest tylko to że brak analogicznych punc na znakach innych jednostek

abcd a licznych innych jednostek występowały inne np. orzeł dwugłowy na licznych Warszawskiej Artylerii Fortecznej. Tak czy inaczej takie punce to nieczęste zjawisko.

Jacek825 uwziąłeś się na tego Ołomunieckiego...kiedyś Cię poprawiłem ale widzę, że nauka idzie w las. :P

Ołomuniecki od Ołomuniec - miasto w Czechach
Ołoniecki od Ołoniec - miasto w Rosji w Karelii, od którego zaczerpnięto nazwę pułku.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information