Skocz do zawartości
  • 0

Pruska szabla"

sacapotras

Pytanie

Napisano

Ryc.1 Szlachetni Koledzy, znalazłem ten rożen na strychu pod poszyciem dachowym, po badziewnym wykonaniu i tandetnej stylistyce domyślam się, że to pruska szabelka", ale proszę o więcej szczegółów.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ryc.1 Szlachetni Koledzy, znalazłem ten rożen na strychu pod poszyciem dachowym, po badziewnym wykonaniu i tandetnej stylistyce domyślam się, że to pruska szabelka", ale proszę o więcej szczegółów.

Napisano
Nie kpij sobie Kolego, nigdy w życiu nawet nie zajrzałem na alledrogo. Rożen znalazłem na strychu domu w jednej z gminnych wsi w Borach Tucholskich. Szabla jest jak nowa, nigdy nie używana :) Proszę o id kogoś kto się na tym zna.
Napisano
Zukuri, jutro sprawdzę bo szabla jest w chlewiku, a tam nie ma światła. Ale oglądałem ją dziś dokładnie i wydawało mi się że nie ma żadnych bić.
Napisano
rzymam większość eksponatów w chlewiku, bo w domu już się nie mieszczą :)"

czyli mam rozumieć masz większy chlewik" od domu?
Napisano
Człowieku, Ty takie rzeczy trzymasz w chlewiku?! To gratuluję podejścia...
Dodam tylko ze jest to wersja paradna z zapewne niklowanym ostrzem, resztę masz w linku powyżej.
Napisano
He he, widzę, że chlewik wzbudził gwałtowne emocje :) Owszem, Szanowni Koledzy, trzymam większość eksponatów w chlewiku, bo w domu już się nie mieszczą :) PS W zapodanym linku nie ma takiej szabli jak moja. Proszę Kolegów o dokładniejszą id.
Napisano
No cóż, szable tego typu, oraz innej maści szpady, czy kordziki nie są tym co lubię, więc zbytnio nie pomogę. Taka broń jak dla mnie jest zbyt „dziewczyńska”. Wiem, że na tarczkach podobnych szabel spotyka się emblematy, które w identyfikacji pomagają – herby lantów, skrzyżowana armaty, lance, gwardyjskie gwiazdy, czy nawet młotki w przypadku broni dla górników. Niestety- tarczka w Twojej szabli dla mnie przynajmniej jest niejako anonimowa…

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Z temblakiem też będzie ciężka sprawa. Wielkość żołędzia i potrójne przeszycie taśmy podpowiada, że to ogólnowojskowy niemiecki temblak oficerski do szabli, którego używano od roku 1889 (o ile dobrze pamiętam) do końca II Wojny Światowej.
Nawet bagnetowe temblaczki są już bardziej skłonne do udzielania co bardziej szczegółowych informacji...

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie