Jump to content
  • 0

Łuska prawdopodobnie mauser?

kickerman

Question

Witam.

Oto łuska którą ostatnio znalazłem. Łuska jest częściowo uszkodzona i nie znam jej wysokości.

Oznaczenia widoczne na foto : P(prawdopodobnie) 28 IX91 39

Nie wiem czy są to wszystkie oznaczenia ponieważ na łusce jest osad i grudki które wyglądają jakby wtopiły się w łuske i nie mogę tego oczyścić ani zdrapać.

18 answers to this question

Recommended Posts

Ave i jeszcze jedna uwaga do Ciebie bo chyba pomimo stażu na forum regulaminów już nie przestrzegasz bo było w regulaminie o kasztanieniu" a ja jakoś potrafię odróżnić 8 od 9 i t od 9 więc swoim postem raczej nic nie w nosisz do tematu.

kickerman - wyluzuj kolego, bo niepotrzebnie się spinasz ...

cyt. ciebie :
Jeżeli ktoś będzie wiedział od czego to łuska to prosze o pomoc w identyfikacji."

odpowiedź AD :
przecież kolega tyfus wszystko ci wytłumaczył !"

od czego - od Mausera - prosta odpowiedź

u mnie 39, a u tyfusa 38 - i co ? chodzi o rok - twoja z 1939 roku.

może sam też zacznij ryć w necie ... początek do poszukiwań dostałeś ...

tufys pół na pół się z tobą zgodzę , to że Mauser to na początku ustaliłeś więc to już sprawa załatwiona. tylko chodzi mi konkretnie rok i gdzie była produkowana taka amunicja.

Nie spinam się tylko nie sam widzisz że ktoś nie pomaga tylko na chama daje jakieś głupie posty.

W temacie napisałem że prawdopodobnie Mauser a ty to potwierdzasz więc raczej nie oto mi dalej chodzi czy to Mauser czy nie.

Co do szukania w necie to szukam cały czas ale nie mogę nic znaleźć sam widzisz jakie są różnice w tej co mi podałeś a tej co ja mam.

kółkiem zaznaczyłem - tu też są cyfry ...

-----------------------------------------------
mam znajomych kolekcjonerów łusek - podali mi bicia swoich :

38 P28 IVt1 17
38 P28 IXt1 28
39 P29 IXt1 1

Producent : Deutsche Waffen Und Munitionsfabrik, Karlsruhe , Niemcy , Mauser 7,92x57

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:09 08-03-2011

tutaj widać że po IX jest 91 nie za wyraźnie ale normalnie to widać.

Postaram się wypolerować cały spód żeby lepiej było widać.

Jeżeli ktoś będzie wiedział od czego to łuska to prosze o pomoc w identyfikacji.

Resztka łuski od amunicji 7.92 x 57 mm systemu Mauser'a. Łuska była bimetalowa czyli stalowa, platerowana mosiądzem.

Oznaczenia:

P28 -> Deutsche Waffen und Munitionsfabrik A.G., fabryka Karlsruhe.

IX -> oznaczenie stalowni, w tym przypadku August-Thyssen-Hütte A.G.

g -> oznaczenie zakładu galwanizującego, w tym przypadku Hirsch Kupfer und Messingwerke

1 -> oznaczenie gatunku stali (nie zidentyfikowane)

Na godzinie szóstej znajduje się oznaczenie numeru partii produkcyjnej, na zdjęciu nie widać.

39 -> dwie ostatnie cyfry roku produkcji czyli rok 1939.

Większość z tych informacji została już podana przez Kolegów wcześniej, resztę można było znaleźć w sieci bez większego wysiłku ...

Pozdrawiam W

Na stronie http://www.municion.org jest podana informacja jakoby cyfra 1 (po g) oznaczała zawartość procentową węgla w staliwie (1= acero con 1% de carbono), chyba że źle to rozumiem. Informacja ta wydaje się błędna bo na łuskach platerowanych występują też w tym miejscu numery wyższe, a zawartość węgla w stali to maksymalnie 2,11%, w stopach żelazo - węgiel 6,67%. Cytując ze strony:

http://piotrsj.webpark.pl/

... małe litery oznaczające zakład galwaniczny, arabskie cyfry (1,2,3,6,15,17) oznaczające gatunek stali (do dnia dzisiejszego nie udało się zidentyfikować gatunków stali - była to ściśle tajna informacja)." i ta wersja jest chyba bardziej prawdopodobna.

P.S. Oczywiście łuski platerowane są miedzią, a nie mosiądzem.

Pozdrawiam W

Ja pomagam ale od siebie też musisz coś wnosić a nie czekać na gotowe. Dajesz do ID zżartą łuskę, słabe zdjęcia i wymagasz bezbłędnej odpowiedzi... sam zapewniasz że jest 91 a okazuje się g1 :) więc wyluzuj trochę.

Na przyszłość polecam korzystać z tej stronki:
http://home.scarlet.be/p.colmant/german7_92x57.htm

A to są wszystjkie bicia P28 IX z 1938 (z tejże stronki):

P28 IXl1 2 38
P28 IXt1 3 38
P28 IXt1 5 38
P28 IXt1 5 38
P28 IXt1 5 38
P28 IXt1 8 38
P28 IXt1 9 38
P28 IXg1 12 38
P28 IXt1 14 38
P28 IXt1 19 38
P28 IXt1 19 38
P28 IXt1 21 38
P28 IXt1 22 38
P28 IXt1 23 38
P28 IXt1 26 38
P28 IXt1 27 38
P28 IXt1 28 38
P28 IXl1 30 38

Jak widać jest tylko jedna najbardziej pasująca ( P28 IXg1 12 38 ) i takim oto sposobem wiesz już bez czyszczenia jaka to partia. Do tego jako ciekawostkę dodam że pierwotnie (jeśli łuska nie jest elaborowana) zamontowany był w niej pocisk typu l.S. - leichtes Spitzgeschoß (oświetleniowy) a na dnie łuski był zielony pasek.

Pzdr.AD

Sory, pomyliłem rok... późno już :)

P28 IXt1 1 39
P28 IXt1 4 39
P28 IXg1 6 39
P28 IXt1 7 39
P28 IXt1 8 39
P28 IXt1 9 39
P28 IXg1 10 39
P28 IXg1 12 39
P28 IXg1 13 39
P28 IXg1 14 39
P28 IXt1 16 39
P28 IXt1 18 39
P28 IXt1 23 39
P28 IXh1 25 39
P28 IXa1 33 39
P28 IXg1 36 39
P28 IXt1 37 39

Jest 6 parti o takich biciach, ja tam widzę górną część 4 więc chyba 14. Jeśli tak to pocisk również typu l.S.

Witam.

Oto łuska którą ostatnio znalazłem. Łuska jest częściowo uszkodzona i nie znam jej wysokości.

Oznaczenia widoczne na foto : P(prawdopodobnie) 28 IX91 39

Nie wiem czy są to wszystkie oznaczenia ponieważ na łusce jest osad i grudki które wyglądają jakby wtopiły się w łuske i nie mogę tego oczyścić ani zdrapać.

Łuska Mauser

nie wiem na ile dobrze odczytałeś bicia - jednego elementu chyba nie odczytałeś, ale podobną znajdziesz na :

http://www.municion.org/792/792x57_03.htm

Deutsche Waffen und Munitionsfabrik A.G., fábrica de Karlsruhe;
IX= metal de August-Thyssen-Hütte A.G., de Duisburg- Hamborn;
t=Dürener Metallwerke A.G., Eichborndam 141-165, Hauptverwaltung Berlin-Borsigwalde.

zdjęcie i opis pochodzi z podanej strony.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information