Wittt Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Witam!Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji. Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
Wittt Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Witam!Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji. Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
tyfus Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 przeczytaj jak tytułowac wątki :http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705
Wittt Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Jeżeli byłby ktoś w stanie to prosiłbym o identyfikacje jednostki ze zdjęcia. Jeżeli to możliwe, bo zdaję sobie sprawę, że zdjęcie jest strasznie słabe.
stock84 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 łohoho ID jednostki z drugiego zdjęcia na pewno nie da rady.Spróbuj zrobić skan tej fotografii i wstaw tu to coś się wiecej powie.Na pewno WP II RP, mundury wz 19 i miękkie rogatywki wz 19...
cobra10225 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Na foto jeden, z lewej strony znajdują się żołnierze polskich sił zbrojnych na zachodzie. po naszywkach rozpoznaję usmom armię.
cobra10225 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Naszywka poland nic nie znaczy. Jest to naszywka którą nosili wszyscy żołnierze w psz na zachodzie.
cobra10225 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Odznaka rozpoznawcza (tzw. tarcza krzyżowców) brytyjskiej 8 Armii nadana jako odznaka honorowa 2 Korpusowi Polskiemu po bitwie pod Monte Cassino. Była ona noszona na pawym rękawie munduru żołnierzy 2 KP.Powyżej na zdjeciu znajduje sie odznaka drugiego korpusu polskiego.
Wittt Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 A czy pierwsza osoba przy stole to nie Sikorski? Bo tak zasugerowała mi osoba, która dała mi to zdjęcie.Nie chciałem pisać wcześniej, aby nie sugerować. Co o tym sądzicie? Czy to zbyt naciągana teoria?
cobra10225 Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Według mnie tak. Raczej Sikorskiego tam nie ma.PS: Przepraszam Woytas wymsknęło mi się, ale i tak moja pisownia się poprawiła :)
goldfinger Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Naszywka na lewym ramieniu pod Polandem" to znak oznaka 5 Kresowej Dywizji Piechoty
Wittt Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Sorry popaprało mi się bo nie jestem biegły w temacie. Ten pierwszy po lewej to miał być Anders, a tak przynajmniej mówił ten znajomy.
goldfinger Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Na tym zdjęciu nie widzę żadnej znanej twarzy. Zdaje się że jegomość na pierwszym planie posiada obszycia w stopni sierżanta obok niego siedzi podporucznik/porucznik(?).Zdecydowanie za mały kaliber jak na generalicje.
Question
Wittt
Witam!
Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji.
Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.
Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).
Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
15 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.