Wittt Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Witam!Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji. Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
Wittt Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Witam!Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji. Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
tyfus Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 przeczytaj jak tytułowac wątki :http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705
Wittt Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Jeżeli byłby ktoś w stanie to prosiłbym o identyfikacje jednostki ze zdjęcia. Jeżeli to możliwe, bo zdaję sobie sprawę, że zdjęcie jest strasznie słabe.
stock84 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 łohoho ID jednostki z drugiego zdjęcia na pewno nie da rady.Spróbuj zrobić skan tej fotografii i wstaw tu to coś się wiecej powie.Na pewno WP II RP, mundury wz 19 i miękkie rogatywki wz 19...
cobra10225 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Na foto jeden, z lewej strony znajdują się żołnierze polskich sił zbrojnych na zachodzie. po naszywkach rozpoznaję usmom armię.
cobra10225 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Naszywka poland nic nie znaczy. Jest to naszywka którą nosili wszyscy żołnierze w psz na zachodzie.
cobra10225 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Odznaka rozpoznawcza (tzw. tarcza krzyżowców) brytyjskiej 8 Armii nadana jako odznaka honorowa 2 Korpusowi Polskiemu po bitwie pod Monte Cassino. Była ona noszona na pawym rękawie munduru żołnierzy 2 KP.Powyżej na zdjeciu znajduje sie odznaka drugiego korpusu polskiego.
Wittt Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 A czy pierwsza osoba przy stole to nie Sikorski? Bo tak zasugerowała mi osoba, która dała mi to zdjęcie.Nie chciałem pisać wcześniej, aby nie sugerować. Co o tym sądzicie? Czy to zbyt naciągana teoria?
cobra10225 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Według mnie tak. Raczej Sikorskiego tam nie ma.PS: Przepraszam Woytas wymsknęło mi się, ale i tak moja pisownia się poprawiła :)
goldfinger Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Naszywka na lewym ramieniu pod Polandem" to znak oznaka 5 Kresowej Dywizji Piechoty
Wittt Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Sorry popaprało mi się bo nie jestem biegły w temacie. Ten pierwszy po lewej to miał być Anders, a tak przynajmniej mówił ten znajomy.
goldfinger Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Na tym zdjęciu nie widzę żadnej znanej twarzy. Zdaje się że jegomość na pierwszym planie posiada obszycia w stopni sierżanta obok niego siedzi podporucznik/porucznik(?).Zdecydowanie za mały kaliber jak na generalicje.
Pytanie
Wittt
Witam!
Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji.
Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.
Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).
Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.