Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikacje osób na zdjęciu

Wittt

Pytanie

Napisano

Witam!
Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji.

Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.
Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).

Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Otrzymałem dzisiaj od znajomego takie zdjęcie z informacją, że są to jakieś ważne persony. Czy mógłby ktoś z was pomóc mi w ich identyfikacji.

Ewentualnie jakie to jednostki? Na ramieniu napis 'Poland'.
Poniżej w tarczy krzyz na białym tle (osoby po lewej stronie zdjęcia).

Z góry dzięki za wszystkie sugestie i pomoc.

Napisano

Jeżeli byłby ktoś w stanie to prosiłbym o identyfikacje jednostki ze zdjęcia. Jeżeli to możliwe, bo zdaję sobie sprawę, że zdjęcie jest strasznie słabe.

Napisano
łohoho ID jednostki z drugiego zdjęcia na pewno nie da rady.Spróbuj zrobić skan tej fotografii i wstaw tu to coś się wiecej powie.Na pewno WP II RP, mundury wz 19 i miękkie rogatywki wz 19...
Napisano

Odznaka rozpoznawcza (tzw. tarcza krzyżowców) brytyjskiej 8 Armii nadana jako odznaka honorowa 2 Korpusowi Polskiemu po bitwie pod Monte Cassino. Była ona noszona na pawym rękawie munduru żołnierzy 2 KP.

Powyżej na zdjeciu znajduje sie odznaka drugiego korpusu polskiego.

Napisano
A czy pierwsza osoba przy stole to nie Sikorski? Bo tak zasugerowała mi osoba, która dała mi to zdjęcie.

Nie chciałem pisać wcześniej, aby nie sugerować.

Co o tym sądzicie? Czy to zbyt naciągana teoria?
Napisano
Sorry popaprało mi się bo nie jestem biegły w temacie. Ten pierwszy po lewej to miał być Anders, a tak przynajmniej mówił ten znajomy.
Napisano
Na tym zdjęciu nie widzę żadnej znanej twarzy. Zdaje się że jegomość na pierwszym planie posiada obszycia w stopni sierżanta obok niego siedzi podporucznik/porucznik(?).
Zdecydowanie za mały kaliber jak na generalicje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie