afrak Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Witam, znajomy posiada taka taśmę opisana, prawdopodobnie z alfabetem morsa została znaleziona w starym domu.Moze mi koś powiedziec co to może być?? Dzieki
sp7mfu Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Jeśli będziemy czytać w drugą stronę - spora cząść znaków będzie inna. T oraz E i kilka innych zostaną bez zmian ale D po odwróceniu zmieni się w U.
Catadero Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Trudności z odczytaniem spowodowane są tym, że telegraf Morse'a miał dość dużą bezwładność pisaka i tylko w miarę powolne nadawanie dawało szansę na prawidłowe zapisanie tekstu. Dopiero łączność radiowa dała szansę szybkiego przekazywania znaków Morse'a i zapisywania u odbiorcy.C.
Qbas2 Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Witam. Też mam taką tasmę nawiniętą na drewnianym kółku z 1943 roku,niemiecka. Kilka miesięcy temu zwracałem się do redakcji Odkrywcy o pomoc w odczytaniu i jak do tej pory nic. Może się nie rozpadnie do czasu aż znajdzie się ktoś kto by to odczytał. Pozdrawiam.
steell Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 troszkę o kodachhttp://zsp.szubin.pl/zadania/Pomoce/Kodowanie%20pisma/k2.htm
steell Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 może napisz pierwszych 20 znaków to pozwoli spróbować rozpoznać wiadomość?
afrak Napisano 1 Marzec 2011 Autor Napisano 1 Marzec 2011 Witam, znajomy posiada taka taśmę opisana, prawdopodobnie z alfabetem morsa została znaleziona w starym domu.Moze mi koś powiedziec co to może być?? Dzieki
dawidlubsko Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 witam , rolka z telegramem przesłanym morsem ??? rolka nr VIII , 28 II ( luty ?) telegram 2 - 4 z tego dnia pisze ze znakami zapytania , bo nie jestem pewny .
numi5 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Jest to taśma z telegrafu Morse'a.http://pl.wikipedia.org/wiki/Telegraf
sacapotras Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Kolego, odczytanie zapisu taśmy nie jest absolutnie żadnym problemem, sam mogę Ci to zrobić w ciągu kilku minut jako były radiotelegrafista, ale zrób fotki tej taśmy albo przepisz chociaż ze dwadzieścia grup znaków.
Catadero Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Okres trudno ustalić. Jeśli jest to tekst jawny-odczytanie treści może wyjaśnić wiele. Jest tylko kwestia, z której strony jest początek...
Catadero Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 ... bo w znakach Morse'a ma to znaczenie. Jeśli jest to tekst szyfrowany no to...prrr!C.
numi5 Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Telegrafiści są raczej trudno osiągalni, ale pewnie odezwiesię któryś doświadczony krótkofalowiec i pomoże.
sacapotras Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Kurdę, sprawa jest trudniejsza niż sądziłem, bo trudno wyczuć, gdzie się kończy jeden znak a zaczyna drugi. Przerwa miedzy sygnałami powinna wynosić zawsze długość jednej kropki, a między znakami jednej kreski, do tego przerwa między grupami (grupa to 5 znaków) trzy kreski ale na tych taśmach słabo to widać, do tego niektóre kreski są zapisane tak że nie wiadomo czy to aby nie kropka. Pierwszy raz widzę takie taśmy, bo kiedym był w woju, to używaliśmy już taśm perforowanych, które się odsłuchiwało przez specjalne urządzenie. Tak więc, choć dobrze znam alfabet i komendy, to trudno jest mi tu wszystko odczytać. Niemniej, są to raczej teksty kodowane, gdyż na przykład na drugiej fotce od dołu da się odczytać: L X E A X N. Być może znajdzie się ktoś, kto jest lepiej obeznany z takimi taśmami i wypowie się bardziej kompetentnie.
sacapotras Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 po vałkach poznasz, albo po innych znakach wywoławczych, gdzie jest początek.
Catadero Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 No właśnie. Teksty można odczytać na kilka sposobów. Nie wiadomo czy jest to tekst kodowany (wtedy grupy po 5 znaków) czy jawny-wtedy ciurkiem" i przerwy pomiędzy wyrazami.Z tego fragmentu-drugi od dołu-można skomponować też coś takiego:R R R ANP. C.
Qbas2 Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Witam Catadero. Czy jest to tekst jawny czy nie tego nie wiem. Wg. mojej wiedzy jest po niemiecku. Taśma w spadku po żołnierzu (niemieckim oczywiście), który służył w jakiś oddziałach łączności. Był po chorążówce w Pile lub Bydgoszczy (w tamtych latach oczywiście). Taśma jest 1940 roku i coraz gorzej z nią. Szkoda że są takie trudności z jej odczytaniem, ale cóż. Pozdrawiam.
Pytanie
afrak
Witam, znajomy posiada taka taśmę opisana, prawdopodobnie z alfabetem morsa została znaleziona w starym domu.
Moze mi koś powiedziec co to może być?? Dzieki
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.