Jump to content
  • 0

Mundur ''M36'' ??

cobra10225

Question

23 answers to this question

Recommended Posts

Ostatni dzień spędził w artylerii, pojechał z kolegą wozem z koniem po pociski do flaków jak wracali to słyszeli rosyjski atak powietrzny gdy wrócili do jednostki nic nie było, było słychać jak krzyczało kilka osób to oni korzystając z okazji odczepili wozy na konia i w drogę i tak oto uciekli :) można by fajną książkę o nim napisać tylko człowiek ten ma ponad osiemdziesiąt lat i ciężko jest się z nim dogadać.

Mnie z kolei spokoju nie daje ten rozpięty kołnierzyk. Kompletnie nieregulaminowo chyba że:

1) Schował się w krzakach koło domu co by mu psy łańcuchowe" przepustki nie anulowały i pozwolił sobie na chwilę wytchnięcia

2) Ongiś czytałem że było na to zezwolenie w obszarach o ciepłym klimacie (Pd. Rosji, Francji Włochy)

Wg. mnie to takie zestawienie mundurowe trochę pozuje na wyjściowe. Dość często coś takiego się pojawiało - bluza służbowa w połączeniu ze spodniami M37 steingrau, prawdopodobnie trzewiki M37, albo też cywilne trzewiki a także bagnet na 99% paradny KS 98.

Należy także zauważyć ze na Furażerce nie ma odwróconego szewronu z siutarzu w barwie broni, co na okres roku 1939 jest niespotykane, chyba że go nie widać. Orzeł na piersi jest zastanawiająco jasny i na jasnym suknie w kolorze bluzy to też dosyć kuriozalne. poza tym chudzina z niego.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information