leszek01 Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Austro-węgierski pociąg pancerny. Wagon artyleryjski jak w Śmiałym (może ten sam?).
Krzysztof115 Napisano 19 Lipiec 2012 Napisano 19 Lipiec 2012 Armia austro-węgierska otrzymała serię standartowych pociagów pancernych( 12 identycznych wagonów z karabinami maszynowymi oraz 6 identycznych wagonów artyleryjskich). Po jej rozpadzie ( w 1918 roku ) sprzęt przejęły siły zbrojne nowych państw takich jak Polska, Czechosłowacja i Jugosłwia.Na tym zdjęciu były pociąg austro-węgierski w siłach zbrojnych armii czechosłowackiej. Fotka wykonana została w 1927 roku.Pozdrawiam.
Krzysztof115 Napisano 19 Lipiec 2012 Napisano 19 Lipiec 2012 Ciekawe z internetu - polski pociąg pancerny P.P.2 Śmiały".Pozdrawiam.
leszek01 Napisano 28 Lipiec 2012 Napisano 28 Lipiec 2012 Niemiecki pociag pancerny nr 21 złożony z polskiego taboru zdobytego w 1939r"
Mi.Der Napisano 2 Wrzesień 2012 Napisano 2 Wrzesień 2012 Czyżby ten parowóz to Ti3-9 z Panzerzug 10A?
Mi.Der Napisano 3 Wrzesień 2012 Napisano 3 Wrzesień 2012 A'propos, mam pytanie: czy czarny" Ti3-6 pojechał może na wojnę z PP.12?...
JoncaA Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Nic o tym nie wiem - ani na tak, ani na nie. Nie wydaje mi się prawdopodobne. PP12 mobilizowany był w sierpniu i w sierpniu pojechał wg przydziału - 6" raczej by została w Legionowie do obsługi pozostałych składów, ale równie dobrze może wystarczała np. 1" z baonu mostów kolejowych, w końcu tory te same. Składy gospodarcze formowane były sprzętem dostarczonym przez PKP (w Legionowie tylu ile trzeba własnych wagonów nigdy nie było, parowozów też). Może ta 6" została do końca i pojechała w składzie ewakuacyjnym. 100% spekulacji...
Mi.Der Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 ...pytam, bo zacząłem bliżej analizować zdjęcia drezyn PP.12 i tam na końcu składu drezyn stoi najprawdopodobniej właśnie Ti3. Swoją drogą, wygląda na to, że wszystkie 5 drezyn TKS tego pociągu było przystosowanych do montażu radiostacji(!).
JoncaA Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Żadnego wystarczająco przyzwoitego zdjęcia nie mam - to co widzę na marnych i fragmentarycznych: może to być lokomotywa serii Ti, ale czy Ti3-6?. Lokomotyw serii Ti służyło w PKP ponad dwieście....
Mi.Der Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Tak, ale Ti1 lub Ti2 to nie jest, bo ma rozbudowane w górę i kanciaste obudowy silników, a Ti4 chyba też nie, bo te lokomotywy (tylko czy wszystkie?...) miały charakterystyczny turbogenerator na dymnicy (czy jak się to ustrojstwo nazywa) i nieco bardziej apakowany" przód. Jedno zdjęcie jest w miarę przyzwoite i pozwala na identyfikację układu osi - nie mam namiarów na nie na forum, ale za jakiś tydzień-dwa powinienem skończyć wreszcie galerię drezyn.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.