Skocz do zawartości
  • 0

Okładki S/98

zebu74

Pytanie

Napisano
Witam,mam tylko pytanie czy okładki bagnetu wz 98/05 tzw liść" są takie same jak w bagnecie wz S/98 tzw ość"? Chodzi o to czy przypasują z jednego do drugiego.Z góry dziękuję za odpowiedzi.pzdr

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie będą pasować. Nawet w bagneciku liść" taka zamiana czasem nie kończy się powodzeniem- zbyt duże rozbieżności między konkretnymi producentami.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
O.k,dzięki,pytam bo trafił do Mnie dziwny bagnet,coś jakby lisciak z innym jelcem i głownią od standardowego S84/98/34.Chciałem dopasować okładki ale od liscia są nolmalnie za małe,dlatego pomyślałem o ości.Teraz jestem w pracy ale jutro wkleję fotki tego wynalazku.pzdr
Napisano
Ja tak samo. Ponadto mam wątpliwości co do jego orginalności... Być może mamy do czynienia ze współczesna przeróbką.
Moim zdaniem rękojeść pochodzi właśnie od ości.
Napisano
Też się zastanawiałem, czy to nie jest współczesne połączenie starszej rękojeści z nowszą głownią, ale nie zauważyłem miejsca, w którym te dwa elementy zespawano. W grę wchodziłby ten kawałek przykryty jelcem, ale jelec też na nowy nie wygląda…
Ja bym się zastanawiał, czy to nie jeden z tych bagnetów komercyjnych / pamiątkowych, których żadnym regulaminem nie da się uzasadnić i jakoś ich zaszufladkować…

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Witam,nie spodziewałem rozwiązania tej zagadki,sam myślałem,że to jakaś przeróbka na nóż okopowy ale coż..A bagnet za przysłowiową flaszkę wyrwany na wsi od gospodarza został,czy go przerabiał osobiscie to nie wiem.pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie