Jump to content
  • 0

Podłużny mosiężny przedmiot

Mj

Question

W zeszłym tygodniu wygrzebałem taki fancik. Wykonany prawdopodobnie z miedzi lub mosiądzu. Dł. 14 cm. Wewnątrz z lewej strony(patrząc na fotkę) znajduje się spleciony sznur, co widać lepiej na kolejnych 2 fotkach. Ponadto element widoczny w prześwicie na środku przedmiotu jest wyciągany. Wszystko dokładnie starałem się ując na kolejnych fotkach. Proszę o pomoc w ustaleniu cóż to za dziwadło. Jedyna myśl jaka mi się nasuwa( przez ten sznur), to coś związanego z oświetleniem np. jakaś stara lampa naftowa lub coś podobnego. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

13 answers to this question

Recommended Posts

Wydaje mi się, że od lampy naftowej. Ostatnio wyciągnąłem coś podobnego z pałacowego oświetlenia, a że było trochę więcej elementów pozwoliło mi bez wątpienia zidentyfikować znalezisko.Knot miał średnicę ok.2cm. więc chyba spory płomień musiał dawać?

abcd chyba masz rację z tym filtrem gdym knoty, przynajmniej te które ja widziałem w lampach, były płaskie natomiast ten wewnątrz przedmiotu jest okrągły w przekroju i wypełnia całe wnętrze rurki". Pozdrawiam.

W zeszłym tygodniu wygrzebałem taki fancik. Wykonany prawdopodobnie z miedzi lub mosiądzu. Dł. 14 cm. Wewnątrz z lewej strony(patrząc na fotkę) znajduje się spleciony sznur, co widać lepiej na kolejnych 2 fotkach. Ponadto element widoczny w prześwicie na środku przedmiotu jest wyciągany. Wszystko dokładnie starałem się ując na kolejnych fotkach. Proszę o pomoc w ustaleniu cóż to za dziwadło. Jedyna myśl jaka mi się nasuwa( przez ten sznur), to coś związanego z oświetleniem np. jakaś stara lampa naftowa lub coś podobnego. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information