Jump to content
  • 0

Bagnet KS - okładki

01dalton

Question

12 answers to this question

Recommended Posts

Witam,nie znam się na bagnetach tak jak kol.zukuri ale potrafię odróżnić drewno od dziwnej masy,na 100% drewniane produkowane w Eickhorn-Solingen gdzieś tak pomiędzy 42-45.Zukuri ta dziwna masa o której wspominasz była gładka czy udawała rogi jelenia w niektórych bagnetach KS 98 od roku 1914 stosowano okłdziny z kauczuku .....(jakiegoś tam nie pamiętan nazwy)ale były gładkie to moze ta masa to kauczuk

Ta masa o któerj wspominam imitowała róg. Wygladała jak utwardzona masa papierowa, czy inny jakiś presstoff. Prawdę mówiąc gdybym miał robić okładziny ogopodobne" na skalę przemysłową wolałbym zrobić sobie formę, którą wypełniałbym jakimś odpowiednim tworzywem, zamiast mozolnie rzeźbić drewno.

Pozdrawiam,
Piotr

Spotkałem sporo bagnetów paradnych z drewnianymi okładzinami, więc pewnie i ten model takie miał (choć raczej te wcześniejsze - zahaczające o I WW, przed nią, i zaraz po). Tych z okresu III Rzeszy z drewnianymi nie spotkałem.
Pozdrawiam,
Piotr

Pytam - bo kupiłem właśnie taką sztukę ( foto ) i nie chciałem nic sugerować . Zastanawiało mnie tylko to czy w bagnetach paradnych KS drewniane okładki były moletowane . Widać po egzemplarzu kolegi Ikurica że moletowanie okładek jednak są jakimś standartem . Stock84 mogłbyś zrobić fotkę drugiej strony - bo okładki w twoim KS wyglądają na dorabiane .

Czty te ogopodobne" okładziny na 100% były drewniane ? Spotkałem takie, ale były wykonane z jakiejś dziwnej masy.
Identyczne drewniane okładki karbowane w tą skośną kratkę miałem w pierwszowojennym nożu okopowym.
Pozdrawiam,
Piotr

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information