Jump to content

Jak robić zdjęcia monet

Recommended Posts

Witaj

Technika robienia zdjęcia będzie zależeć od tego jakim sprzętem będzie ono robione, ale niezależnie od rodzaju sprzętu należy zachować kilka podstawowych zasad aby zdjęcie wyszło:

1.Dobrze oświetlić fotografowaną monetę,
2.W miarę możliwości wysmarować ją oliwą doda to monecie więcej kontrastu przez co na zdjęciu wydobędziesz więcej szczegółów,
3.Monetę unieruchomić - czyli położyć na równym podłożu, nie trzymać monety w ręce itd.
4.Przy robieniu zdjęć należy unikać zlewania się tła z obiektem, czyli bierzemy białą kartkę A4, na niej kładziemy monetę, jest ona doskonale widoczna na białym tle - od razu napiszę, że
a) aparat lepiej będzie mógł namierzyć monetę i szybciej ją wyostrzyć - nie będzie szukał jej zoomem
b) białe tło ułatwi nam późniejszą obróbkę zdjęcia
5.W miarę możliwości unieruchomić aparat najlepszy do tego jest statyw, jeżeli robimy zdjęcia bez statywu należy podeprzeć ręce na twardym podłożu, tak aby jak najlepiej je unieruchomić
6.Zdjęcie monety robimy umieszczając aparat pionowo nad nią, starajmy się unikać robienia zdjęć, z ukosa itd.

Teraz opiszę ci technikę jak ja robię zdjęcia:

Aparat to Canon 40D - obiektyw Canon IS 18-55mm AF, statyw
1. Monetę kładę na białej kartce
2. Aparat na statywie pionowo nad monetą
3. Monetę oświetlam lampką, najlepsze będzie białe światło

Teraz trochę ustawień:
1. Zdjęcie wykonuję z dość dużą głębią ostrości przez co moneta jest ostra także na obwodzie kadru, a nie tylko w środku, ten obiektyw nie jest potęgą ale da się z niego coś tam wyciągnąć
2. Jeżeli mam za mało światła doświetlam dodatkowo lampą błyskową, ale nie na pełnej mocy
3. Aby zdjęcie było jak najlepszej jakości optycznej - zanim wykonam zdjęcie obniżam aparat jak najbliżej monety jednocześnie cały czas wciskając przycisk migawki do połowy gdy znajdę punkt graniczny że obiektyw nie chce już wyostrzyć podnoszę lekko do góry sprawdzam gdy autofokus potwierdzi zakręcam statyw - w tym momencie masz najbliższe możliwe optyczne zbliżenie monety na jakie pozwala ci twój obiektyw! - Nie mylić z zbliżeniem cyfrowym!
4. Balans bieli w aparacie zmieniam na lampę błyskową
5. Wartość ISO ustawiam na 100, aby zdjęcie miało jak najmniej szumów
6. Wykonuje zdjęcia, po kilka klatek jednej i drugiej strony
Zdjęcia robię w trybie zupełnym manualnym (M) i ustawiam jeszcze kilka dodatkowych parametrów, zapoznaj się z obsługą swojego aparatu

Na tym etapie kończę pracę z aparatem i zaczynam pracę z Photoshopem

1. Kadruję zdjęcie
2. Robię korektę, ekspozycji, ostrości,
3. Szparuję
4. Ustawiam odpowiednią wielkość zdjęcia w pikselach
5. Zapisuję w .jpeg

Ad1) Po części zdjęcia takie można nazwać zdjęciami macro - pewnie się ktoś znajdzie kto to napisze więc uprzedzam ja robię zdjęcia na auto focusie - i jest ok, choć część ludzi powie aby je robić na ostrzeniu manualnym bo tak się robi macro
Ad) Ktoś może powiedzieć, a gdzie plik RAW - ja odpowiem a po co? nam zwykłym amatorom nie jest potrzebny do szczęścia plik RAW!

Ogólnie: myśl podczas robienia zdjęcia, po zrobieniu zdjęcia odpal je i zobacz co widzisz na monitorze, a nie automatycznie zmniejsz i wklejaj na forum!
Jeżeli efekt jest niedobry nie podoba się tobie, moneta nie jest ostra itd zacznij od nowa zrób nowe zdjęcie.

3 Krajcary - zdjęcie robione dość dawno temu, chyba jeszcze z tego co pamiętam canonem 300D, którego zresztą też mam do dziś jeszcze!

Nie jest idealne i cacy ale do id na pewno jest dobre!

Jeżeli masz pytania pisz chętnie odpowiem jeżeli tylko będę potrafił,

pozdro!

Ale oświetlasz lampką z boku czy jakoś inaczej tę monetę. Czy można użyć lupy? Możesz mi szczególniej opisać pracę w Photoshopie. To znaczy co to znaczy szparowanie. czy jak robisz zdjęcie to robisz jakiś zoom czy bez zoomy. Jak ustawić głębię ostrości?

Większość pospolitych zjadaczy chleba posiada w domu aparat kompaktowy tzw. małpka" zaletą tych aparatów (w większości)
jest robienie zdjeć makro z 2-3-4 cm od obiektu.
Nie wszystkie mają możliwość manualnego ustawiania ostrości, wartości przysłony czy migawki, ale nie jest to bezwzględnie konieczne, ważne żeby lampę można było w tym trybie wyłączyć.

Białe tło ok, boczne oświetlenie ok, statyw niekoniecznie jeżeli ma się zwykłą małpkę". Wystarczy postawić aparat na stole i włączyć samowyzwalacz, moneta ustawiona pionowo przed obiektywem na jakimś podwyższeniu.

Gniewkos fajne zdjęcie iście z katalogu numizmatycznego, tylko czy do identyfikacji potrzeba aż tyle ambarasu ? ;-)

witaj!

1. Światło ustawiam w miarę nad monetą, używam zwykłej lampki biurkowej do tego i dodatkowo doświetlam lampą z aparatu.

2. Lupy można użyć, sam kiedyś próbowałem, ale jest warunek lupa też musi być unieruchomiona, gdy zaczniesz ruszać lupą w górę lub w dół do obiektu zmieni się poprzednio ustawiona ostrość i zrobione zdjęcie nie wyjdzie ostre.

3. Szparowanie - nie będę tłumaczył jest to opisane tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Szparowanie

4. Zdjęcia wykonuje na minimalnej możliwej odległości z jakiej wyostrza mój obiektyw + oczywiście maksymalny zoom dla obiektywu, jeżeli będziesz robił zdjęcia kompaktem to przybliżasz obraz tylko zoomem optycznym cyfrowy w aparacie możesz sobie wyłączyć bo ni przydaje się on do niczego.

5. Głębię ostrości ustawiasz w aparacie to zależy już do danego modelu jaki posiadasz głębię ostrości ustawiasz po przez zamykanie lub otwieranie przysłony w obiektywie, możesz ją regulować też po przez odległość aparatu od fotografowanego obiektu im odległość jest mniejsza tym głębia też.

6. W małpkach raczej nie ma możliwości manualnego wyostrzania, makro jest ok, ale... spróbuj bez dobrego oświetlenia zrobić zdjęcie z 3cm, może wyjść nie ciekawie, lampy wbudowanej nie użyjesz bo jej rozbłysk albo prześwietli zdjęcie, albo da cień na przedmiocie.

7. Monetę można naturalnie ustawić w pionie i robić wyzwalaczem ale i tak należy pamiętać o wyróżnieniu jej z tła pokoju, biurka itd.

8. Ambaras powiadasz...:) zrobienie tego zdjęcia z rozłożeniem sprzętu, wraz z obróbką zajmuje mi jakieś 5-7 minut. Dla mnie to przyjemność,

po za tym trzeba pamiętać, że to nie ten co daje zdjęcie do ID będzie nad nim siedział i zastanawiał się co to za moneta i czemu ostre jest biurko z tyłu... ale ktoś kto będzie chciał tobie pomóc, za podarowaną wiedzę miło jest odwdzięczyć się choć dobrze wykonaną fotką!

pozdro!

Niestety ale tyfus ma rację. To nie wina monitora tylko źle ustawionego balansu bieli. Następnym razem podczas robienia zdjęcia ustaw balans bieli na światło żarowe czyli tradycyjną żarówkę i monetka od razu zrobi sie srebrna :)

pozdrawiam

• 4 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information