matp7mef Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Co się stało z tym wszystkim?cześć jest w Kubince ale jest tam wiecej unikatowych pojazdów. Prosiłbym o zamieszczanie zdjęć wystawy jeśli ktoś takie posiada.
bjar_1 Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Heheh u nas w niektórych miejscach też były takie wystawy, tylko sprzęty nie stały w takim porządku. Raczej po rowach ;)
Szturman88 Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Kloki czemu nie będziesz zagladał?Pytanko całkiem konkretne wybrał bym się do Moskwy do tego muzeum ale tam nie ma palm i ciepłego morza więc żona ze mną nie pojedzie.A tak wracając do tematu Rosjanie nie dbali o sprzęt i pewno urzyli pare sztuk do badań jak taki czołg dostał kilkanaście razy z jakiejś armaty to na wystawę się nie nadawał pewnno skończył w hucie.Pozdrawiam żonatych he he
bjar_1 Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Sądzę, że gros tych z wystawy też skończyło w hutach.
M164U Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Powiedz żonie, że Moskwa jest po drodze na Krym (gdzie np. w Jałcie masz i palmy i morze:), a kiedy ty będziesz zwiedzał Kubinke, żona zawsze może zwiedzać i wydawać kopiejki w GUMie:)
wojtekA Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 Z tymi unikalnymi pojazdami w Kubince to bym nie przesadzał.Niesety, spora ich częśc to jedynie wydmuszki
SMPMCzwa Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 Poza tym nie jest to muzeum które można sobie ot tak zwiedzić, kupić bilet i wejść.
woytas Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 i na dodatek jeszcze 2 ceny sa - dla Rosjan i dla kapitalistow z zachodu.
Szturman88 Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 Zwiedziłem Muzeum Wojny w Londynie urwałem się żonie na cały dzień było super.W Paryżu zarezerwowałem tylko sobie na pół dnia przy grobie Napoleona prawie biegiem fajne muzeum ale jak ktoś nie chce ogladać całej historii Francuskiego wojska to polecam tylko skrzydło gdzie znajduja się zbiory z 1 i 2 WŚ no i obowiązkowo grób Napoleona i Marszałków Francji.Co do muzeum w Moskwie muzeum warte odwiedzenia ja osobiście nie byłem ale jestem jeszcze młody to się załapie na jakąś wycieczkę.Szkoda że Rosjanie nie dbali o ten sprzęt ale wtedy kto patrzył na te wszystkie czołgi okiem muzealnika albo kolekcjonera to były tylko tony stali.Bo po wizycie w MWP w Warszawie to jestem lekko załamany.Podrawiam.
jacek1962 Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 A gdzie nie ma wydmuszek,Panowie każde muzeum ma wydmuszki,bo te pojazdy mają tylko wartość poznawczą i nikt nie ogląda pomp paliwa,zbiorniki,czy silniki/te najczęściej stoją z boku/.Natomiast dzięki działalności tzw entuzjastów,muzea mają jeden lub dwa pojazdy na chodzie/stare/ aby uatrakcyjnić pokazy dla publiczności bo tak naprawdę to te placówki są dla werbunku młodych ludzi do wojska.I dlatego armia te muzea utrzymuje.
Waldy Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 a ja z żoną nie mam problemu; chętniej pojechałaby ze mną do Rosji niż pod palmy; zawsze marzyła o zwiedzeniu Moskwy; no to może kiedyś do Moskwy i przy okazji ТАНКОВЫЙ МУЗЕЙ в КУБИНКЕ ;)
wojtekA Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 jacek1962cyt: o te pojazdy mają tylko wartość poznawczą i nikt nie ogląda pomp paliwa,zbiorniki,czy silniki/te najczęściej stoją z boku"Dziwnie piszesz.100% wartość poznawcza jest przecież własnie(i tylko ) wtedy, gdy dany eksponat(czołg/samolot / pojazd) jest KOMPLETNY, a najlepiej na chodzie.Wydmuszki to zło konieczne, bo czesto w takim stanie pojazdy trafiły do muzeum (rozszabrowane w macierzystych jednostkach i instytutach badawczych). Swego czasu oglądałem w Muzeum Armii w Dreznie niby banalny T-34, ale wspaniale wyeksponowany, kompletny,pełen wyposażenia, podswietlony w srodku , z otwartymi wlazami i pokrywami silnika.To własnie jest przykład WARTOŚCI POZNAWCZEJ.
Radek.s Napisano 11 Luty 2011 Napisano 11 Luty 2011 A co ta dyskusje (co ma wartosc poznawczą ,a co tej wartości jest pozbawione) ma wspólnego z prośbą autora tematu o zamieszczanie zdjęć z wystawy w Moskwie ?
Szturman88 Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 No tak eksponat który można uróchomić i pokazać w ruchu to duży sukces dla muzeum tylko skąd oni mają brać kasę na to wszystko?.Jest parę perełek ale w polsce stanowczo za mało.Pozdrawiam.
wojtekA Napisano 12 Luty 2011 Napisano 12 Luty 2011 tutaj sowiecki filmik z jednej z takich wystaw z 1943 roku . Tygrysy na samym końcu.http://www.youtube.com/watch?v=d5BmbYrcG3Y
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.