Jump to content
  • 0

Grot

DOMILUD PL

Question

Posted

Panowie nie zawracałbym głowy ani sobie ani wam gdybym nie znalazł tego czegoś na pobojowisku, obok pozycji niemieckich. Wygląda na grot od np. ogrodzenia lub bramy, ale obok okopów? Pięknie kuty, ostrosłup czworokątny przechodzi w okrąg. Na końcu kawał preta śr. 13mm. Na pewno leżał przynajmniej od wojny, bo warstwa rdzy i kamienia była naprawdę spora. Styk lasu i pola, może to zatem jakiś element maszyny rolniczej?

13 answers to this question

Recommended Posts

Posted
@karabin
Oj działo się dużo od wojen śląskich, saksońskich, austriackich, szwedzkich, pruskich po napoleońskie i w końcu Lubań 02-03.1945r. i ostatnia bitwa zwycięska Niemiec (ponad setka rozbitych czołgów radzieckich).
@andzy
Dziś przyjechał teść - stary przedwojenny rolnik. To na pewno nie jest od brony.

Być może rzeczywiście wcześniejsze okresy przebogatej historii Lubania.
pzdr
Posted
Ja stawiam na grot. Wrzuć to na forum historyków. Brona odpada,za długie. Taką broną to by wnet podorywkę zrobił:)
DOMILUD,jaka gruba warstwa była tej rdzy?
Posted
Oj gruba, gruba :D. Kiedy wyjmowałem z ziemi, robiłem to z lekka z duszą na ramieniu myśląc że jakieś świństwo. Myślę że ok. 1 cm warstwy kamienia, gliny i rdzy. Młotkowanie i szczotkowanie na wiertarce trochę trwało.
Karabin, możesz podać nazwę forum?
Posted
To nie będzie grot a część okucia bramy(ogrodzenia) zgrzewane czyt.(spawane) przez kowala na końcówce pręta często spotykane na ogrodzeniach cmentarnych,starych dworkach.Zdrów
Posted

Panowie nie zawracałbym głowy ani sobie ani wam gdybym nie znalazł tego czegoś na pobojowisku, obok pozycji niemieckich. Wygląda na grot od np. ogrodzenia lub bramy, ale obok okopów? Pięknie kuty, ostrosłup czworokątny przechodzi w okrąg. Na końcu kawał preta śr. 13mm. Na pewno leżał przynajmniej od wojny, bo warstwa rdzy i kamienia była naprawdę spora. Styk lasu i pola, może to zatem jakiś element maszyny rolniczej?

Posted
Na grot zbyt masywny, na bronę za długi. Fakt jednak, że wygląda na dość stary. I rozwarstwiające się warstwy żelaza świadczące o kiepskim materiale/metodzie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information