Skocz do zawartości
  • 0

Grot

DOMILUD PL

Pytanie

Napisano

Panowie nie zawracałbym głowy ani sobie ani wam gdybym nie znalazł tego czegoś na pobojowisku, obok pozycji niemieckich. Wygląda na grot od np. ogrodzenia lub bramy, ale obok okopów? Pięknie kuty, ostrosłup czworokątny przechodzi w okrąg. Na końcu kawał preta śr. 13mm. Na pewno leżał przynajmniej od wojny, bo warstwa rdzy i kamienia była naprawdę spora. Styk lasu i pola, może to zatem jakiś element maszyny rolniczej?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@karabin
Oj działo się dużo od wojen śląskich, saksońskich, austriackich, szwedzkich, pruskich po napoleońskie i w końcu Lubań 02-03.1945r. i ostatnia bitwa zwycięska Niemiec (ponad setka rozbitych czołgów radzieckich).
@andzy
Dziś przyjechał teść - stary przedwojenny rolnik. To na pewno nie jest od brony.

Być może rzeczywiście wcześniejsze okresy przebogatej historii Lubania.
pzdr
Napisano
Ja stawiam na grot. Wrzuć to na forum historyków. Brona odpada,za długie. Taką broną to by wnet podorywkę zrobił:)
DOMILUD,jaka gruba warstwa była tej rdzy?
Napisano
Oj gruba, gruba :D. Kiedy wyjmowałem z ziemi, robiłem to z lekka z duszą na ramieniu myśląc że jakieś świństwo. Myślę że ok. 1 cm warstwy kamienia, gliny i rdzy. Młotkowanie i szczotkowanie na wiertarce trochę trwało.
Karabin, możesz podać nazwę forum?
Napisano
To nie będzie grot a część okucia bramy(ogrodzenia) zgrzewane czyt.(spawane) przez kowala na końcówce pręta często spotykane na ogrodzeniach cmentarnych,starych dworkach.Zdrów
Napisano
Wydaje mi się że to dużo starszy przedmiot. Może jakieś powstanie?Zorientuj się czy nie działo się tam coś wcześniej ,przed dws.
Napisano
Zasolidny i chyba recznie kuty. Ja bym to podciągnął pod wykonczenie jakiejś bramy.XVII w.
Napisano

Panowie nie zawracałbym głowy ani sobie ani wam gdybym nie znalazł tego czegoś na pobojowisku, obok pozycji niemieckich. Wygląda na grot od np. ogrodzenia lub bramy, ale obok okopów? Pięknie kuty, ostrosłup czworokątny przechodzi w okrąg. Na końcu kawał preta śr. 13mm. Na pewno leżał przynajmniej od wojny, bo warstwa rdzy i kamienia była naprawdę spora. Styk lasu i pola, może to zatem jakiś element maszyny rolniczej?

Napisano
Na grot zbyt masywny, na bronę za długi. Fakt jednak, że wygląda na dość stary. I rozwarstwiające się warstwy żelaza świadczące o kiepskim materiale/metodzie.
Napisano
A mi się kojarzy maszyna rolnicza z takimi zębami ale nazwy nie pamiętam... a wiem bo mi przebiła buta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie