Skocz do zawartości

informacje o żołnierzu

czarek100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! chciałbym się zapytać czy dałoby się ustalić losy żołnierza tj gdzie służył,kiedy,gdzie walczył,i kim był.od wewnętrznej strony maski pgaz mam taki podpis Uffz.Hofmann jeśli ktoś coś o nim wie to proszę pisać.
Napisano
koledzy sorki za ten tytuł,ale późno jest no i wiecie.puszkę dostałem od znajomego z Piotrkowa Trybunalskiego to też nie mam pojęcia skąd jest,ale sądzę że z Łódzkiego.puszka jest z 1937roku.
Napisano
1937 rok to tylko data produkcji Puszki, to nie mówi nic.. ponieważ mógł dostać nowy przydział, albo i wtedy mógłzostać wcielony do wojska, albo i dostać roczną puszkę, absolutnie nic. Nawet miejscowości nie ma, a nazwisko bardzo mało znaczy, jeszcze nie dokładne. Archiwum X może by coś z tym zrobiło kolego.
Napisano
Dobra, może coś uda się ustalić, ale to bardzo wątpliwe. A tak w ogóle piękny kolorek ma puszka, napisy to w ogóle bomba :), co jak co ale w Puszkach różne skarby czasem były. Oczywiście nasze skarby", nie złoto :).
Napisano
Mat (w wojsku polskim) oznacza podoficer-a marynarki, nie wiem jak u niemców (Mat to imię?). Tylko, że do marynarki Poznań z deka nie pasuje.
Napisano
Zaapwne to Matrose (Marynarz) najniższy stopień w Kriegsmarine a że w Poznaniu.... może tam sie jakiś zabłąkał w 1945 i został wcielony w szeregi obrońców twierdzy ?
Napisano
numer o który chodzi, to taka ewidencja kwatetermistrzowska. Podczas wydawania sprzętu w koszarach każdy, żołnierz miał swój numer u kwatermistrza :D

Sam posiadam kilka puszek z nazwiskami i numerami, ale żadnej ze stopniem
Napisano
sorka pod deklem znajduje się numer poczty polowej (można już coś dzięki niej ustalić, przy odrobinie szczęścia to nawet kompanie).
W poście wyżej pisałem o tym numerze z rantu puszki
Napisano
Zaintrygowany co było popularniejsze po obejrzeniu 10 puszek z zachowanymi danymi pełne imię występuje w 3 w 2 jednoliterowy inicjał.

Wątpię ażeby ewentualny Mateusz utrzymał swoje imię po wstąpieniu do WH...
Napisano
Chyba coś mam wg. lexikon der wehrmacht feldpost o nr. 40655 b
miał sztab 3 oddziału (?) 6 regimentu artylerii
więcej info:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtReg/AR6.htm

Ad. Czarek100
Jak pisano powyżej informacja o samym nazwisku i stopniu jest niestety kompletnie niewystarczająca do znalezienia konkretnego żołnierza jakby chociaż imię było to ewentualnie po wielkich trudach. A tak to jakby szukać w Polsce puszki podpisanej przez szeregowego Nowaka. Co nie umniejsza oczywiście wyjątkowości tej puszki - jakikolwiek podpis jest raczej rzadkością (może prócz tych cyferek na rancie ich jest więcej zachowanych).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie