Skocz do zawartości
  • 0

Zamek maus odsłona II

De Contrabando

Pytanie

Napisano

Ryc.1 Zapodałem byłem kiedyś zamek do identyfikacji, ale poradzono mi go najpierw rozebrać. Tamten wątek został zablokowany przez Moda, z przyczyn do tej pory nieujawnionych, więc zakładam kontynuację. Po rozebraniu na iglicy ukazało się to co widać na załączonym obrazku: u góry, blisko gwintu, znaczek trzech kresek połączonych poprzeczką, niżej cyfra 1, pod nią 83, a na dole 6. Proszę o id., czy to zamek polski czy niemiecki.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zamek od Mausera z prostą raczką, może być produkcji niemieckiej, polskiej, czeskiej jak też innego państwa. Pewną poszlaką może być ten dziwny znaczek widniejący na iglicy. Polskie odbiory techniczne posługiwały się dziwną symboliką, można spotkać nutki, klucze wiolinowe, półksiężyce, słoneczka itp, przykład bić na suwadle od Visa: http://odkrywca.pl/vis,682041.html#682041
Jest więc prawdopodobieństwo polskiego pochodzenia zameczka.
Napisano
Cechy z drugiej fotografii nigdy na oczy* nie widziałem na niczym polskim.Po tym sądzę, że zamek jest niemiecki.

*na żywo, w książkach, w internecie, gazetach...
Napisano
Erwin dziwne znaczki jeśli chodzi o broń polską walił Radom. Zamek , a przynajmniej iglica jest z wytwórni Warszawskiej .Na niemieckim byłaby wafka lub literka gotycka . Jest jeszcze możliwośc że to remod za Reiswery ale oni też bili sygnatury odbiorcze .
Napisano

Ryc.1 Zapodałem byłem kiedyś zamek do identyfikacji, ale poradzono mi go najpierw rozebrać. Tamten wątek został zablokowany przez Moda, z przyczyn do tej pory nieujawnionych, więc zakładam kontynuację. Po rozebraniu na iglicy ukazało się to co widać na załączonym obrazku: u góry, blisko gwintu, znaczek trzech kresek połączonych poprzeczką, niżej cyfra 1, pod nią 83, a na dole 6. Proszę o id., czy to zamek polski czy niemiecki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie