Skocz do zawartości
  • 0

Poszukiwania żołnierza września

Dragon125

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich.Ci którzy często odwiedzają forum,na pewno pamiętają mój hełm wz.31 i moje przygody z renowacją.Dostałem go od kolegi,którego dziadek podobno zginął w nim(to nie jest pewne,lecz to zbędna informacja) przy własnym domu.Nazywał się Stanisław Kaliś,kolega mówił,że został zmobilizowany do jednostki w Komorowe k.Ostrowi Mazowieckiej.Pewnie kojarzycie tą miejscowość,słynna szkoła podchorążych piechoty.Prawdopodobnie jest to prawdziwy przekaz,gdyż ta miejscowość mieści się jakieś 20 km od miejsca zamieszkania żołnierza i nie raz tam byłem.Czy jest możliwość dowiedzenia się czegokolwiek o nim ? chociaż by stopnia wojskowego ? Bardzo mi na tym zależy...

Pozdrawiam
Bartek

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeżeli zginął to pisz do PCK jest szansa ze będą mieć jakieś dane na jego temat ja dostałem odpowiedź wprawdzie gdzieś po roku ale dostałem.
Napisano
Witam wszystkich.Ci którzy często odwiedzają forum,na pewno pamiętają mój hełm wz.31 i moje przygody z renowacją.Dostałem go od kolegi,którego dziadek podobno zginął w nim(to nie jest pewne,lecz to zbędna informacja) przy własnym domu.Nazywał się Stanisław Kaliś,kolega mówił,że został zmobilizowany do jednostki w Komorowe k.Ostrowi Mazowieckiej.Pewnie kojarzycie tą miejscowość,słynna szkoła podchorążych piechoty.Prawdopodobnie jest to prawdziwy przekaz,gdyż ta miejscowość mieści się jakieś 20 km od miejsca zamieszkania żołnierza i nie raz tam byłem.Czy jest możliwość dowiedzenia się czegokolwiek o nim ? chociaż by stopnia wojskowego ? Bardzo mi na tym zależy...

Pozdrawiam
Bartek
Napisano
Jeżeli chodzi o archiwa dotyczące Wojska Polskiego z okresu poprzedzającego II wojnę światową, to niestety dokumentacje nie są kompletne. Powiedziałbym nawet, że raczej szczątkowe. Można oczywiście spróbować wykonania kwerendy w Centralnym Archiwum Wojskowym, ale nie należy mieć nadziei na jakieś szczegółowe i ekscytujace wyniki.
Dobrym źródłem informacji jest Księga pochowanych żołnierzy polskich poleglych w II wojnie światowej - Żołnierze września", jednak tam nazwisko Stanisław Kaliś nie występuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie