Szefo Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 poszukuję informacji na ten temat, wiem że był formowany w Polsce, ok 900 osób i jeśli dobrze pamiętam potem walczył po stronie Niemiec gdzieś w okolicy krymu czy jakoś podobniepozdrSzefo
pol Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Przynajmniej jeden gośc z tego legionu walczył pod Kostrzynem , gdyż został tam znaleziony swego czasu jeden nieśmiertelnik gościa z tego legionupozdro pol
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Wszystkie dane znajdziesz w książce Legiony Wschodnie i Kozacy w Wehrmachcie " z serii Sołdat " 1999 r. wydania. Natomiast szlak bojowy to już inna historia. Część jednego batalionu była w składzie armii Prusy Wschodnie ".
pomsee Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 O udziale cudzoziemcow w waffen SS przeczytalem, ze i Czesi mieli swoja jednostke. Zreszta fragment ten nie jest zrozumialy poniewaz autor pisze: /.../Swoje jednostki mieli takze Słoweńcy, Serbowie, Grecy, Czesi i Rumuni (103 pułk niszczycieli czołgów) i Bułgarzy (Bułgarski Pułk Grenadierów SS)." Z powyższego tekstu nie wynika czy Czesi mieli swoja odrębną jednostke czy tez sluzyli w owym 103 pulku niszczycieli czolgow. Moze wiecie cos wiecej o Czechach w Waffen SS?
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Szefo - kolega kopnął pod RuskimBrodem coś koło 40-50 blaszek z jakiegoś turkiestańskiego batalionu. Wszystkie ta sama kompania. Próbuję do niego dotrzeć ,bo może rzuci to nowe światło na nieśmiertelny temat Ruskiego Brodu ;)pzdrbjar_1
Szefo Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 udało mi się znaleźć że sformowano go na poligonie pod Radomiem, ciekaw jestem umundurowania, wyposażenia itp, w porównaniu do niemieckiegopozdrSzefo
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Uzbrojenie chyba mieli ruskie - diegtariewy ,mosiny...tak mi się wydaje. W któryms z numerów Archeologii Wojskowej" był chyba artykuł.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Co do umundurowania - raczej chyba jakieś sorty mundurowe z państw podbitych przez III Rzeszę ,oporządzenie raczej też było zdobyczne" ,ale uzbrojenie prawie na pewno ex-radzieckie. Na pewno ktoś udzieli wyczerpujących informacji...bjar_1
Szefo Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Legion Niemcy formowali 12 km od Radomia, szkolono ich tam 3 miesiące, mundury mieli czeskie a hełmy podobne do japońskich, ćwiczyli bronią rosyjską, na rękawach mieli opaski: półksiężyc z gwiazdą. Legion wysłano na front, na Taganrog, potem na Biełoreczeńską. Legion liczył 850 ludzi. „Dowodził nim kapitan Niemiec. Drugą kompanię wysłano na próbę na przedni skraj. Czterech ludzi poszło na rozpoznanie i wszyscy przeszli do Rosjan. Wtedy pozostałym kompaniom odebrano broń, a żołnierzy wysłano do różnych prac, głównie jako woźniców na podwody...”Tyle właśnie znalazłem w Konstantin Simonow „Różne dni wojny” rozdział o 1943r.jak coś jeszcze znajdziecie, w szczególności o udziale w walkach i formowaniu w Polsce to napiszciedzięki za to co jest i może będziepozdrSzefo
Szefo Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 i jeszcze co to mogą być za te hełmy podobne do japońskich bo o tym nie mam zielonego pojęciapozdrSzefo
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Ale dlaczego Legion Turkiestański" miał liczyć 850 ludzi? Przecież kolesi z Turkmenistanu było w wehrmachcie czy innych o wiele więcej - na pewno co najmniej kilkanaście baonów,tak jak Kozaków i innych ochotników wschodnich" ogólnie zwanych kałmukami".Z Gazet Wojennych" : ...Łącznie na terenie Polski sformowano 14 batalionów turkiestańskich ,9 armeńskich ,po 8 gruzińskich i azerbejdżańskich oraz 7 północnokaukaskich i tatarskich..."...W Mirgorodzie na Ukrainie do wiosny 1943 r. sformowano 12 baonów turkiestańskich i 15 kaukaskich ,do podanych wyżej baonów liniowych należy dodać przeszło 200 samodzielbych batalionów i kompanii transportowych ,budowlanych itp. ..."pzdrbjar_1
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Pewno chodzi o batalion wchodzący w skład legionu?
Szefo Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 to co napisałem to cytat, dlatego też mi nie pasowało i chciałem uściślić jak macie coś jeszcze więcej to napiszciepozdrSzefo
Duncam Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Panowie, sprecyzujcie czy chodzi wam o ten jeden batalion spod Radomia, czy o coś więcej. Bo Turkmeni służyli i w Wehrmachcie i Waffen-SS. Była nawet liniowa 162 Turkmeńska Dywizja Piechoty, walcząca z ludzmi Andersa we Włoszech. Do tego cała masa batalionów tyłowych, rezerwowych, itp.Pzdr
Szefo Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 jeśli o mnie chodzi to przede wszystkim ten sformowany pod Radomiem a oprócz tego inne walczące na terenie PolskipozdrSzefo
Duncam Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Dobra, wieczorem coś wrzucę (np bataliony turkmeńskie z 9 Armii Polowej walczące nad Wisłą w 1944). Niemniej nie będzie to wykaz pełny!Pzdr
Duncam Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Oddziały Turkmenów zaczęto tworzyć po wybuchu wojny z ZSRR (co oczywiste). Łącznie wystawiono ponad 20 batalionów turkmeńskich (Turkestanische Bataillone). Jednostki te spełniały funkcje policyjne" na wschodzie. Tworzono też takie formacje budowlane. W 1944 kilka skierowano do Francji jako dodatkowe bataliony w tamtejszych pułkach piechoty dywizji stacjonarnych.Wiosną 1943 na terenie GG zaczęto tworzyć wiekszą formację. Była to 162. Turkmeńska Dywizja Piechoty (min. 1 i 2 Pułk Turkmeński). Pułki były bardzo słabe, miały tylko po dwa bataliony (choć najpewniej dywizja miała aż 5 pułków piechoty, trzy pozostałe z innych obcokrajowców z ZSRR). Jednostki wsparcia minimalne, sprzęt radziecki. W 1944 wysłana do Włoch.Ustalenie wszystkich batalionów czy tzw legionów Turkmenów jest praktycznie niewykonalne.Przykładowo we wrześniu 1944 w 9. Armii Polowej walczącej nad Wisłą (od Radomia po Serock) były:790. Batalion Turkmeński (rejon Studzianek)4 kompamia tego batalionu samodzielna w Radomiu786. Batalion Turkmeński (Modlin?)Czyli dwa samodzielne bataliony. Na całym froncie wschodnim mogło ich być nawet kilkanaście.Numer jednostki stworzonej w Radomiu jest mi nieznany. Tworzono tam najpewniej kilka takich batalionów, a może nawet i całą 162. Dywizję (czego pewny nie jestem).Pzdr
feeder Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 O legionie turkiestańskim w wehrmachcie pisze w Archeologii Wojskowej" nr 6, s.4-9 Tytuł:Legion Turkiestański w Wehrmachcie 1942-45". Z tego co tam wyczytałem, to na terenie Polski sformowano 14 batalionów turkiestańskich. Drugim ośrodkiem formowania była 162 ID w rejonie Mirogrodu
Szefo Napisano 9 Marzec 2004 Autor Napisano 9 Marzec 2004 Dzięki wszystkim, wiecie może czy mieli jakieś własne charakterystyczne odnzaczenia, ordery itp itd?pozdrSzefo
bjar_1 Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 Taki troche niewyraźny obrazek - fotka z Gazet wojennych" ;) Naszywka naramienna i bączek-kokarda na czapkę/furażerkę skośnookich z Turkmenistanu.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 Też z GW" - podpis pod fotą : Mirgorod 1942 r. Szef jednej z kompanii Legionu Turkiestańskiego".bjar_1
Gorbi Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 Witam!Nie siedze w tym temacie za bardzo ale swego czasu sciagnolem pare fotek z jednego z forum moze was zainteresuja?
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Dawaj co masz ,może będzie coś ciekawego...pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.