zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Witam.Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Dziękuję za pomoc. Szczerze mówiąc nie wierzyłem że ktoś może pomóc w tej identyfikacji.
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 vis1939 czy możesz zamieścić ten szkic w nieco lepszej rozdzielczości?
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Witam.Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Korpus wykonany z cienkiego mosiądzu tak jak w łuskach. Dno wykonane jest z cynku z charakterystyczną nakrętką.
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Pomiędzy częścią mosiężną i dnem znajduje się coś w rodzaju grubej skórzanej uszczelki.
zborap Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Wewnątrz na dnie znajduje się wypust" z otworem taki jak w spłonkach... Przedmiot znaleziony wśród polskich przedwojennych rzeczy nie posiada żadnych oznaczeń.
patriotasokol Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Na moje oko to jedna cześć od zapalniczki które były robione z łusek. Mam podobną zrobioną z trzech łusek
karabin Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Witam. Wszystko wskazuje na to że ktoś z łuski zrobił sobie tłok do hydronetki bądź jakiejś pompki. Wskazuje na to uszczelka skórzana mająca na celu uszczelnienie szczeliny pomiędzy tłokiem a cylindrem hydronetki/pompki. Najlepiej gdyby udało się to rozebrać,zobaczyłbyś czy są bicia od spodu.
pawel888 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Wydaje mi się że jest to łuska od rakietnicy na patencie francuskim.Używana między innymi w WP.Ale zapewne znawcy łusek napiszą coś więcej.<pozdro
egon10 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Tak jak napisal kol. vis.jest to wklad do naboju sygnalow.Wyglada na polski wiec pewnie o kalibrze 25mm.pozdrawiam
dudustat2 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 WitamNa stówkę nie jest to łuska.Rowek w tym czymś nie bardzo wygląda jak kryza. Równie dobrze może to być tłoczek pompki rowerowej, albo strzykawki do lewatywy ;)Pozdrawiam.
egon10 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 kol.dudustat2,jest to czesc naboju do pistoletu sygnalowego.
Question
zborap
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
14 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.