zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Witam.Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Dziękuję za pomoc. Szczerze mówiąc nie wierzyłem że ktoś może pomóc w tej identyfikacji.
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 vis1939 czy możesz zamieścić ten szkic w nieco lepszej rozdzielczości?
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Witam.Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Korpus wykonany z cienkiego mosiądzu tak jak w łuskach. Dno wykonane jest z cynku z charakterystyczną nakrętką.
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Pomiędzy częścią mosiężną i dnem znajduje się coś w rodzaju grubej skórzanej uszczelki.
zborap Napisano 7 Styczeń 2011 Autor Napisano 7 Styczeń 2011 Wewnątrz na dnie znajduje się wypust" z otworem taki jak w spłonkach... Przedmiot znaleziony wśród polskich przedwojennych rzeczy nie posiada żadnych oznaczeń.
patriotasokol Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Na moje oko to jedna cześć od zapalniczki które były robione z łusek. Mam podobną zrobioną z trzech łusek
karabin Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Witam. Wszystko wskazuje na to że ktoś z łuski zrobił sobie tłok do hydronetki bądź jakiejś pompki. Wskazuje na to uszczelka skórzana mająca na celu uszczelnienie szczeliny pomiędzy tłokiem a cylindrem hydronetki/pompki. Najlepiej gdyby udało się to rozebrać,zobaczyłbyś czy są bicia od spodu.
pawel888 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Wydaje mi się że jest to łuska od rakietnicy na patencie francuskim.Używana między innymi w WP.Ale zapewne znawcy łusek napiszą coś więcej.<pozdro
egon10 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Tak jak napisal kol. vis.jest to wklad do naboju sygnalow.Wyglada na polski wiec pewnie o kalibrze 25mm.pozdrawiam
dudustat2 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 WitamNa stówkę nie jest to łuska.Rowek w tym czymś nie bardzo wygląda jak kryza. Równie dobrze może to być tłoczek pompki rowerowej, albo strzykawki do lewatywy ;)Pozdrawiam.
egon10 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 kol.dudustat2,jest to czesc naboju do pistoletu sygnalowego.
Pytanie
zborap
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji zamieszczonego przedmiotu. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco łuskę od rakietnicy.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.