Skocz do zawartości
  • 0

A'la kepi

ppp.p

Pytanie

Napisano

Myślałem, że francuska czapeczka, jednak fachowcy znad Sekwany twierdzą, że nie. Macie jakieś pomysły?
Sądząc po guziku mogła pływać na okrętach.
Piotrek

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeszcze jedno - sprawdziłbym flotę handlową.

w.g. mnie czapka jest kroju francuskiego i chętnie poznałbym argumentację jakiej użyli fachowcy znad Sekwany, aby stwierdzić iż nie jest to Kepi francuskie.

zdrav.
Napisano
No właśnie, 40zł to nie majątek, a czerwień ciekawie urozmaica zielono-niebiesko-szare przedmioty w pokoju :)
Piotrek
Napisano
Proszę bardzo
http://lagrandeguerre.cultureforum.net/t38219-kepi
Faktycznie czapeczka podobna, dziękuję. Może to ja i mój translator coś namieszaliśmy pospołu? Francuskiego ni w ząb... Może jest ktoś bardziej biegły w tej materii i rozwieje wątpliwości wszelakie?
Piotrek
Napisano
To co masz jest póżnym modelem kepi 1884 . Ta czapkę która kupieś też oglądałem , pasek pod brode raczej nie jest oryginalny - brak skórzanej przesówki .
Napisano
Kiepi M 1884 piechoty, bez usztywnienia które się sfilcowało i przyszytymi guzikami marynarki. Zobacz czy na czarnym otoku nie ma śladu po naszywce z numerem pułku albo na czerwonym materiale śladów po naszytym granacie...
Napisano

Myślałem, że francuska czapeczka, jednak fachowcy znad Sekwany twierdzą, że nie. Macie jakieś pomysły?
Sądząc po guziku mogła pływać na okrętach.
Piotrek

Napisano
OK, dzięki! Czyli powinna jednak wyglądać nieco inaczej, tzn być w szczycie zawinięta"?
Podpinka może faktycznie pochodzić z późniejszego okresu - nawet nie jest skórzana.
Oglądałeś ją we Wrocławiu? Były jeszcze z mniejszymi daszkami.
Piotrek
Napisano
Ja je oglądałem 2 miesiące temu - ogólnie to każda z tych czapek jest kombinowana (naprawiana) ale cena jest na tyle atrakcyjna że chyba warto brać ;).
Napisano
http://www.germanmilitaria.com/OtherNations/photos/C047159.html Troche inna bo u ciebie guzik francuski marynarski a w linku grenadierski lub innych formacji żandarmerii piechoty?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie