michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 Witam!Jak wyczyścić ten bagnet? Pewnie wielu z Was poleci elektrolize ale nie mam z nią doświadczenia a z tego co wiem to ten bagnet nie należy do częstych znajdek i nie chcę go zniszczyć. Całość bardzo mocna, nic się nie sypie ani nie odpada. Czy po za elektrolizą są jeszcze jakieś dobre metody? Jak nie to w ostateczności zajme się elektro... ale pierw poćwicze na jakimś złomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 A może kwas szczawiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 Właśnie też tak pomyślałem. Kwas i tak będe kupował bo hełm będe czyścił... ale nie wiem czy mi 3kg starczy na hełm i bagnet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 A może siarkowy? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 Nie znam się na kwasach. Nie wiem co się czyści siarkowym i czy wogóle się nim coś czyści bo jakoś nigdy o tym nie słyszałem. Ostatnio jest głośno o szczawiowym i dlatego o nim pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 Tzn. widziałem kiedyś metodę czysczenia monet w roztworze kwasu siarkowego ale ja nie stosuję tego typu metod do monet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 Bjar nie rób jaj bo gość faktycznie gotów wsadzić bagnet do kwasu. Jak nie elektroliza to autoliza. Kawas zniszczy!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 Eh..Nie jestem gościem gotów wsadzić bagnet do kwasu".Po prostu jak już pisałem nie znam się na kwasach itp. itd. dlatego wolałem spytać czy takie czyszczenie w kwasie jest możliwe a że planuje i tak kupić ten kwas do czyszczenia hełmu to się spytałem. Ok czyli pozostaje elektroliza, ok dzięki za odp. Jak dla mnie wątek można zamknąć.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 Nie, nie można zamknąć, naprawdę jest sporo sposobów. Kwasem szczwniowym se możesz czyścić nie powiem co ;] w każdym razie nie takiego wykopa bo Ci to nic nie da. Jeżeli nie chcesz robić elektrolizy, przeleć bagnet drucianą szczotką na wiertarce. Szybki i prosty sposób na usówanie rdzy a i mało inwazyjny.Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 Również bym spróbował szczotą i zawoskował.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2010 por.pil.020 dzięki za odpowiedź, może skorzystam z tej metody jeśli nie znajde jakeigoś zasilacza lub prostownika do elektrolizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Dokladnie tak jak pisza Koledzy elektroliza albo wiertara daruj sobie kwas do tego bagnetu Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 przerobiłem temat kwasu szczawiowego,dobre na mały nalot,na taką kaszkę rdzawą.ten bajonet odpada,za dużo rdzy,szczotą także nie usuniesz całej rdzy,polecam najpierw szczota,potem tylko elektroliza.konserwacja tanina,b44.zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 28 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2010 Ok dzięki Panowie :).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Nie ma za co. No i pokaż efekty :) Zacząłeś już go czyścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Jeśli nie znajdziesz zasilacza do elektrolizy to zrób autolize a później na szczotę... Z autolizą nie musisz się bać że prostownik przegrzejesz czy spalisz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.