Skocz do zawartości

Tajemniczy 50-metrowy wrak

czarnykot

Rekomendowane odpowiedzi

biorąc pod uwagę ruchomość piasku w bezpośredniej bliskości brzegu na jakieś ciekawsze znaleziska nie ma co liczyć - sztormy przez lata zrobiły swoje i rozwlekły wszystko co było wewnątrz.

Z resztą podobne rzeczy (może nie aż tak spektakularne) Bałtyk odsłania co jakiś czas. Na wysokości Przebrna (Mierzeja Wiślana) też leży przy plaży jakiś drewniany wrak tyle że raczej nie tak duży (przy mojej nikłej wiedzy marynistycznej oceniam na ok 10m) i raczej niezbyt stary (śruby w belkach)

tu macie moją fotkę najbliższej rodziny z 10.lipca.2010, artykuł jest z 10.12.2010, szybcy są, nie ma co. Dobrze że sobie takiej kopyści - wręgi na pamiątkę nie zabrałem, bo zostałbym niszczycielem stanowiska archeo... Drewno w takim gruncie to chyba bardzo dużo lat może mieć, widywałem pnie dębów na plaży odsłonięte przez sztorm, przez które przewaliła się cała mierzeja.

informacji przekazanych PAP przez Urząd Morski w Słupsku wynika, że może to być wykonany z sosny syberyjskiej wrak barki do przewozu drewna z okresu międzywojennego."

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101219/POWIATLEBORSKI/283255522

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie