macvsog Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2010 Więcej:http://www.altair.com.pl/start-5513PS Czy nie było by dobrze (skoro istnieje ą fora Pojazdy/Artyleria, oraz Lotnictwo i okolice )wydzielić forum o tematyce marynistycznej oraz np:Umundurowanie, ekwipunek i broń strzelecka" .Taka luźna propozycja ;)Opinie mile widziane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 no fajnie by było wydzielić taki dział ze zdjęciami polskich jednostek pływających, szczególnie wrześniowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2010 Myślę, że takie wydzielenie forum pozytywnie wpłynęło by na ich specjalizacje", a co za tym idzie przejrzystość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2010 Wtedy nie miał bym wątpliwości gdzie umieszczać takie fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 No to piszcie, smęćcie, proście, bądźcie upierdliwi jak się tylko da - skoro dało się wydzielić część lotniczą to i dla amatorów sprzętu pływającego jakieś rozwiązanie się pewnie znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 ja tam petycję nawet na to lotnictwo wymyśliłem i oddzielny temat :)ale głupio mi drugi raz zakładać, bo już mi raz Admini dali dowody łaski :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 27 Grudzień 2010 Share Napisano 27 Grudzień 2010 Ja popieram niech niszczyciele klasy 45 znajdą się wśród swoich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Fajny pomysł z tym działem o marynarce wojennej!Mógłbym wreszcie popisać o moich ulubionych okrętach podwodnych z okresu II Wojny Światowej...Fajne zdjęcie U-995 zamieściłeś macvsog : )Marzy mi się pojechać do Laboe , by zobaczyć tego u-boota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Kiedyś czytałem o jakimś magiku młodym oficerze U-boata który zwiał z Norwegi bodjaże do Argentyny i pływał 3 miesiące po zakonczeniu wojny po Atlantyku.Pózniej jego statek który był super stanie amerykanie odcholowali i zrobili wielkie KA-BUM!!!!!!!Macie jakieś materiały o tej ucieczce?Czy po wojnie jakieś U-boaty były uzywane przez inne kraje ?Polacy tez sobie jakiegoś zostawili czy wszystko poszło dla komunistów na polsilvery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 28 Grudzień 2010 Share Napisano 28 Grudzień 2010 Chodzi ci Klemens zapewne o oberleutnauta Heinza Schaeffera i jego okręt U-977(VIIC).Rankiem 17 sierpnia 1945r. wszedł on na rede argentyńskiego portu Mar del Plata. Do tego samego portu na początku lipca dotarł inny niemiecki okręt podwodny ; U-530(IXC/40).Obydwie jednostki po inernowaniu zostały przekazane Amerykanom i zniszczone na poligonach morskich.13 listopada 1946 amerykański okręt podwodny USS Atule" zatopił torpedą U-977 w pobliżu półwyspu Cape Cod.Losy tych U-bootów można prześledzic na stronach Facta Nautica".Po zakończeniu działań wojennych w Europie kilka U-bootów stacjonujacych na Dalekim Wschodzie przejeli Japończycy.Francuzi wydobyli pare jednostek zatopionych w ich portach i po remoncie wcielili do służby.USA, Wielka Brytania i ZSRR dokonały podziału mniedzy siebie floty podwodnej Kriegsmarine.Intesywne badania i testy U-bootów zaowocowały póżniej własnymi konstrukcjami, jak np. wzorowanymi na typie XXI radziecki projekt 613. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 5 Luty 2013 Autor Share Napisano 5 Luty 2013 Odwrót od zachodnich rozwiązań?"Wicepremier FR Dmitrij Rogozin poinformował dziś, że Rosja nie produkuje paliwa o parametrach wymaganych dla budowanych we Francji okrętów Mistral.Odpowiedzialny za rosyjski przemysł obronny wicepremier Rogozin powiedział dziś dziennikarzom, że użycie rosyjskiego paliwa i smarów do eksploatacji okrętów desantowych typu Mistral grozi uszkodzeniem silnika, a przynajmniej utratą gwarancji. Głównym problemem ma być występujące w niskich temperaturach zjawisko woskowania lub żelowania oleju napędowego, który w tym stanie będzie uszkadzał pompy wtryskowe silników. Zdaniem wicepremiera to nie jedyny problem, bo do eksploatacji budowanych we Francji śmigłowcowców potrzeba aż 50 odmian paliw i smarów. Prawdopodobnie nasi chemicy będą musieli opracować specjalne dodatki, aby zaradzić tym problemom – powiedział.Rogozin dodał, że poczynione w ostatnich latach zakupy obcego sprzętu wojskowego nie były należycie przeanalizowane. Wicepremier powiedział również, że 14-15 lutego dojdzie do spotkania, na którym przedstawiciele koncernu DCNS, będącego głównym wykonawcą rosyjskiego kontraktu (Wkrótce znaczy... jutro, 2011-06-17), mają odpowiedzieć Rosjanom na wszystkie budzące ich niepokój pytania.Podnoszone ostatnio przez prasę problemy zakupionym przez Rosję zagranicznym sprzętem i uzbrojeniem pojawiły się zaraz po zmianie ministra obrony FR (Szojgu za Sierdiukowa, 2012-11-06). Anatolij Sierdiukow był zwolennikiem sprowadzania do Rosji zachodnich rozwiązań technicznych, aby nadrobić zapóźnienia (Rosyjskie(?) Rysie, 2012-03-14, Rosja testuje Centauro, 2012-05-12, Rosja chce kupić 500 AMV, 2012-06-22). Natomiast wprowadzony przez prezydenta Putina do ministerstwa obrony FR Siergiej Szojgu zaczął zmieniać to nastawienie, krytykując wcześniejsze decyzje (Nowe malowanie rosyjskich samolotów, 2012-12-27). Do głosu zaczęli dochodzić również przedstawiciele rosyjskiego przemysłu obronnego, dla których zagraniczne uzbrojenie było ekonomicznym zagrożeniem (Złe perspektywy Rysia, 2013-01-28, Rosja redukuje Mistrale?, 2012-12-21, Przyśpieszony KTO Bumerang, 2012-10-12).Prawdopodobnie wicepremier Rogozin odpowiedzialny za rosyjski przemysł obronny, w obawie przed posądzeniem o sabotowanie rodzimych przedsiębiorstw, przyłączył się do krytyków wcześniejszych decyzji pozyskania zagranicznego sprzętu".Źródło:http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=9620 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.