Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 542
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chodzi o Skrzydlata Polskę to aktualnie niestety nie mam dostępu do archiwum ..... ( Kiedyś korzystałem z biblioteki w bazie technicznej LOT`u ).
Lista na pewno nie jest kompletna wystarczy przyjrzeć się makiecie prezentowanej w muzeum....

Na zamieszczonym zdjęciu ( **samoloty nie wykazane w tabelce ) widać
Wellingtona** ....???
Mig 3 lub MiG 1 ?,
Dorniera Do B D-913,
Blocha MB 200,
Junkers G-24 D-878 ( rejestracja nie wpisana w tabelkę )
He 116V3,
LoO **????
Fairey Battle** ????
Spitfire IIB ?
Oraz kilka nierozpoznanych maszyn

Jak widać już z samych zdjęć makiety można się zorientować iż lista nie jest kompletna, stąd tez moje poszukiwania zdjęć zarówno makiety jak i pozostałych zdjęć.

• 3 weeks later...
Napisano

Według moich informacji jest to wystawa w koszarach Flak-Regiment w Eckernförde lub w którymś z berlińskich parków. Wystawa ta była zorganizowana w 1941 prawdopodobnie tuż po inwazji na Rosję

Wellington Ic KO-B R1379 115SQ utracony 11.05.41.. zestrzelony przez Oblt von Bonin z II./NJG1.

Większość wystawianych samolotów jest nieprawidłowo pomalowana i ma fikcyjne oznaczenie

Ten DB-3 przybył do Rechlinu w dniu 12 maja 1941 r. i został przewieziony z powrotem do Finlandii w dniu 12 września 1941 roku. Dlatego wystawa musi być między 22 czerwca a 12 września 1941 roku.

I-16 Rata

Hurricane MkI nosił wcześniej niemieckie oznaczenia 1 + 4 a na wystawie ma namalowane fałszywe brytyjskie oznaczenie

Bloch MB 200 VE + RP w fałszywym czeskim malowaniu

B.534 w fałszywym czeskim malowaniu