Skocz do zawartości
  • 0

siekierka/motyka/złom

Kolab

Pytanie

Napisano

Witam. Podczas jednego ze spacerów przypadkiem natknąłem się na następujący przedmiot. Kształty nieregularne, asymetryczne. Od asady" (ok. 8 mm) ku ostrzu" (ok 1 mm) element zwęża się. Czy jest to fragment jakiejś siekierki, może motyki albo jakiejś broni... Z jakiego okresu może pochodzić? Co o tym myślicie?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Podczas jednego ze spacerów przypadkiem natknąłem się na następujący przedmiot. Kształty nieregularne, asymetryczne. Od asady" (ok. 8 mm) ku ostrzu" (ok 1 mm) element zwęża się. Czy jest to fragment jakiejś siekierki, może motyki albo jakiejś broni... Z jakiego okresu może pochodzić? Co o tym myślicie?

Napisano
zdjęcie może trochę mylić (porównanie z zapałką) przedmiot ma około 8cm (od ostrza do końca nasady) na 8cm (szerokość ostrza)
Napisano
Takie coś w większej ilości i przyczepione do wałka służy w kombajnach rolniczych do zbioru kukurydzy do naparzania w kolby w celu obicia z nich ziaren.
Napisano

Ciekawe są także dwa rowki zaznaczone strzałkami (możliwe, że to jakaś pozostałość po procesie wykonywania) oraz spora asymetryczność, która jak myślę jest tu kluczowa, nieprzypadkowa i może to wskazywać na jakąś konkretną funkcję tego przedmiotu. Choć nie można wykluczyć, że jest to wynik niedbałości bo cały element jest dość nieregularny.

Napisano
uważam że to topór/siekiera, a te bruzdy zaznaczone strzałkami to krawędzie zgrzanego żelaza. kowal robiąc tuleję pod stylisko zgrzewał celowo zostawiony naddatek materiału z żeleźcem siekiery tworząc jednolity przedmiot. to że jest niewielkiego wymiaru to nic, np. we wczesnym średniowieczu gdzie żelazo było w cenie topory miały niewielkie wymiary przez co zapewniały precyzyjne i swobodne operowanie jedną ręką.
co do datowania tego konkretnego trudno mi powiedzieć, w tego typu wyrobach panowała spora różnorodność formy i tu przydałby się muzealnik.
Napisano
... element jest najprawdopodobniej z żelaza, chodź daje także odczyty metali kolorowych. Dzięki za trop. Może jakieś linki gdzie można by coś więcej wyczytać ? Jeśli okaże się być to wartościowy historycznie przedmiot to pewnie do muzeum trafi. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie