pawełm Napisano 9 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2010 Witam, poszukuję informacji o tej jednostce z okresu jej stacjonowania w Staszowie. Szczególnie interesują mnie zdjęcia z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Najprostsza metoda: Rosjanie wydawali co rok tak zwane Pamiatnyje kniżki" dla każdej guberni. Musisz poszukać te odnoszące się do gubernii radomskiej i tam znajdziesz spisy jednostek stacjonujących w Staszowie razem z listą kadry oficerskiej. Co do zdjęć - ekstremalnie trudna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 14 Małorosyjski dragoński pułk:Sformowany w 1785 r. pod nazwą 10 grenadierski pułk, następnie w kolejnych latach była zmieniana nazwa pułku; 1786 r. - małorosyjski grenadierski pułk, 1790 r. - konno-grenadierski wojennego orderu pułk, 1796 r. - małorosyjski kirasierski pułk, 1796 r. - kirasierski kostylewa pułk, 1801 r. - małorosyjski kirasierski pułk, 1860 r. - małorosyjski dragoński pułk, 1864 r. - 14 dragoński małorosyjski pułk, 1882 r. - 40 dragoński małorosyjski pułk, 1907 r. - 14 dragoński małorosyjski pułk spadkobiercy księcia germańskiego i pruskiego.Dowódcy:1825-33 r. - pułkownik Miejendorf Jegor Fiedorowicz, 1834-39 r. - rubryk Rżewuskij Adam Adamowicz, 1884-89 r. - pułkownik Zykow Iwan Siergiejewicz, 1889-91 r. - pułkownik Wolklenau Iwan Wasiliewicz, 1903 r. - pułkownik Kruzensztern, 1914 r. - pułkownik Sjencza Władimir Iwanowicz.Pułk obchodził swoje święto w dniu św. Jerzego - 23 kwietnia. Stacjonował w Staszowie k/Radomia ( 1903 ) następnie w Kaliszu ( 1914 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 http://regiment.ru/reg/III/A/14/1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 10 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2010 Dziękuję za odzew, do tych źródeł już zaglądałem. Temat interesuje mnie ze względów genealogicznych. Mój pradziadek był ochrzczony w staszowskiej cerkwi pułkowej w 1897 roku. Zachował się odpis jego metryki wykonany w 1905. Według niej Rodzicami chrzestnymi byli: „Porucznik 40 dragońskiego Małorosyjskiego pułku Włodzimierz syn Mikołaja Fon-Grambek i żona rotmistrza tegoż pułku (Erazma Iwanowicza Szwerubowicza – dowódcy 1 szwadronu - informacja z Pamiatnyjej Kniżki") Anna, córka Eliasza, Szwerubowicz”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 10 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2010 Pieczęć cerkiewna.Czy ktoś związany z ziemią staszowską orientuje się czy zachowały się w Staszowie budynki koszar, bo z tego co wiem z cerkwi zostało niewiele po likwidacji kina, które mieściło się w tym budynku do niedawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Strasznie ciężka strona ale popróbuj może coś ci się wpadnie w oczy... http://www.grwar.ru/pictures/pictures.html?letter=1914 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Możesz poszukać też w dziale fotografii na forum Pugovizy, ale wątpię raczej że coś będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Dla zobrazowania tego co piszę: Skład kadry 6 pułku kozaków dońskich z Pamiatnoj kniżki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 I druga część, dane na rok 1888. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 zdies' same bukwy- obrazow niet';) Kolega napisał, że fotki chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Powtórka dla czytających inaczej:pawełm:Witam, poszukuję informacji o tej jednostce z okresu jej stacjonowania w Staszowie. Szczególnie interesują mnie zdjęcia z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojak1944 Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Jeśli chodzi o budynki koszar to stoją one między ul. Koszarową, a rzeką Czarną. Wiem bo chodziłem tam do technikum, które jest po drugiej stronie tej ulicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2010 Martian - dzięki za link, w wolnej chwili przekopię tą stronę.Korowiow - Pamiatnyje kniżki" już przeglądałem, rzeczywiście są świetnym materiałem źródłowym.kojak1944 - czy to te budynki?:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stasz%C3%B3w_01.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojak1944 Napisano 13 Grudzień 2010 Share Napisano 13 Grudzień 2010 Tak. To dokładnie te budynki. Są one zamieszkiwane (jak widać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Cmentarz parafialno komunalny w Łomży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.