Skocz do zawartości

Replika Błyskawicy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dokładnie tak,od wielu czynników zależy wykonanie dobrej repliki, także od zdolności manualnych, posiadanego parku maszynowego, wiadomości w głowie, planów,itd itp. Poniekąd dla kogoś czyjeś dzieło będzie super a dla kogoś innego będzie do kitu. tak więc nie rozstrzasajmy co jest dziadstwem a co nie. Tylko czasami warto wesprzeć kolegę twórcę rzetelnym ale dobrym słowem

A ja akurat wyjątkowo zgadzam się z R51, replika to z definicji - przedmiot jak najwierniej odwzorowujący oryginał, a łyskawica" będąca przedmiotem wątku rzeczywiście tylko z grubsza przypomina wyrób akowskich rusznikarzy. Jeżeli autorowi chodziło o opinie to je usłyszał i nie ma co stroic fochów. Błedy wyszczególnione przez R51 są ewidentne, mozliwe do zidentyfikowania nawet na podstawie zdjęc z wikipedii czy innego mądrego" źródła, ergo - ja osobiście postarałbym się o dobre plany zanim wykonałbym coś co tylko jest namiastką. o ile pamiętam to akurat dobre plany Błyskawicy" były publikowane i dla wytrwałego poszukiwacza są do zdobycia.
Rubaszna forma podania tych informacji też nie jest obraźliwa, w powszechnym języku polskim funkcjonuje metafora zastosowana przez odsądzanego od czci i wiary R51. facet rzeczywiście jest narwany i choleryk, ale w tym wypadku nie przekroczył granicy dobrego smaku. To oczywiście jest moje zdanie, prywatnie i jako moderatora działu

Wszystko da się poprawić,lufkę można udydolić, rączkę wykonać inną i pod innym kątem i łatwo ją wymienić,poprawić proporcje kolby i samą stopkę.Generalnie uważam,że jest to bardzo dobry materiał wyjściowy i gratulacje dla wykonawcy w szczególności za dokończenia dzieła,a wbrew pozorom nie jest łatwe, oraz za wielką odwagę umieszczenia zdjęć i poddania się krytyce szanownych kolegów.Aluminiowa stopka do kolby to koszt około 10 zł, także głowa do góry Piotrek 98.Może jesteś z Wa-wy lub okolic chętnie bym pogadał.

Poczułem się wywołany do tablicy. To znajdująca się w moim posiadaniu replika Błyskawicy. Zaznaczam, że jej nie wykonałem, znacznie lepiej było zostawić sprawę fachowcom. Na zdjęciach prezentuje ją w wersji portorykański mafiozo" bez oksydowania. U góry miarka, żeby niewierne Tomasze mogły sobie porównać skalę i wytknąć błędy...

R 51 nie twierdzę, że Twoja replika jest zła, ale niestety nie ma tego klimatu. Wykonana bardzo precyzyjnie na obrabiarkach cyfrowych aż razi dokładnością, nawet Parabelka albo MP 38 nie były tak dokładnie wykonane.A Błyskawica w dużej części była wykonywana ręcznie i właśnie te ślady obróbki pilnikiem lub innym narzędziem dodają jej duszy.Sądząc z Twojego nicku zajmujesz się motorkami i przyznasz że Sokół 1000 lepiej wygląda czarny, wiśniowy lub zielony, niż cały w chromie i lakierze perłowym.Pozdrawiam i odsyłam do książki pt Steny biją celnie" tam są opisane warunki pracy konspiracyjnej i produkcja Błyskawic ,Stenów,Kisów itp.

Pozwoliłem sobie pociągnąć linię prostą przez przyrządy celownicze repliki z tematu postu. Już chyba wiem, gdzie tkwi dusza"- w kształcie banana...

Sami prowokujecie moje krytyczne uwagi na temat tej repliki. Drodzy obrońcy" sprawy piotrowej, pogarszacie tylko sytuację, nie róbcie koledze takiej iedźwiedziej przysługi".

21- letni piotrek89 (sądząc z nicku) musi się jeszcze wiele nauczyć w kwestii budowy replik broni. Z pewnością nie poszło mu najgorzej,albo inaczej rzecz ujmując, mogło być o wiele gorzej- ale poprosił o recenzję, to ją dostał. Myślę, że była w miarę obiektywna (jak na mnie naturalnie).

Potraktowałem go jak dorosłego człowieka, może się myliłem i powinienem postępować z nim jak z dziesięciolatkiem, który ulepił z plasteliny swój pierwszy czołg i lepiej go pochwalić bo malec nie zniesie krytyki.

Zauważyłem, że na forach zaczyna rządzić polityczna poprawność", która rodzi propagandę sukcesu". Dzieje się tak z oczywistych względów. Pochwalony forumowicz będzie się dalej udzielał, powiększając liczbę użytkowników forum a tym samym powiększając statsytyki, które pomogą właścicielom strony w zdobywaniu kontrahentów gotowych zapłacić pieniążki za zamieszczane na niej reklamy i ogłoszenia. Interes się kręci.
Efektem ubocznym staje się czynienie z takich forów miejsc, gdzie wszyscy radośnie poklepują się po plecach i wszystko jest zawsze wspaniałe.
Czy o to chodzi?
Jakie to forum dyskusyjne, gdzie wszyscy się ze sobą zgadzają?
Myślałem, że czasy jednomyślnego aplauzu i akceptacji mamy już za sobą.

Przepraszam moderatorów za robienie takiej kreciej roboty", ale czasami nie mogę się powstrzymać.

Przepraszam piotrka89, że akurat na niego wypadło i kiedy zamieścił swoje zdjęcia byłem akurat zalogowany.

Przepraszam wszystkich pochlebnie nastawionych dla piotrowej repliki użytkowników forum za mój głos krytyki, ale ja naprawdę dosłownie traktuje nazwę forum dyskusyjne".

Masz świętą rację R 51, jak byśmy byli wszyscy tacy jak ja , albo Ty to by było strasznie nudno, chyba w Chinach są wszyscy jednakowi.Ale Twoją Błyskotkę jednak trochę bym postarzył, była by bardziej realna.A jeśli chodzi o replikę Piotrka to napisałem, że jednak coś jest do poprawki ,a więc co do czasów aplauzu to się jednak w mojej ocenie mylisz.Ja chwalę faceta za chęci, za upór, sam wiesz ile czasu trwa wykonanie takiej repliki,a że błędy są to fakt i albo następna będzie na 6,albo facet zrezygnuje, ale to będzie zasługa nas wszystkich biorących udział w dyskusji.Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Nie jestem wielkim zwolennikiem TEJ repliki - traktuję ją raczej jako punkt startowy osoby uzdolnionej, która po pierwszych kotach za płotami jeszcze nas mile zadziwi. Pytanie, czy będzie mu się chciało - kiedy znów zrobi replikę słabą, niektórzy będą mieć uciechę, kiedy wreszcie świetną - zeżrą go zawistnicy.

Gdybym miał do wyboru posiadać kasę na idealną replikę albo smykałkę do samodzielnej pracy - wybrałbym smykałkę. Ale te rzeczy rozdaje gość mądrzejszy od nas ;)

Zwróciłem tylko uwagę, że może mijać się z celem (nomen omen) przeciąganie linii prostej" przez przyrządy celownicze na zdjęciu. Gdyby podobną linię przeciągnąć przez krawędzie klepek parkietu, uzyskamy podobną krzywiznę. Czyli ananowatość" to raczej deformacja obiektywem, dość popularna.

• 2 years later...
Ta replika to nie ich wyrób tylko człowieka który robi je na polski rynek;) Jest znany u nas jako Mksten. Porównaj inne jego wyroby jak Mp-28, Mp-35...Ceny w Polsce sa bardziej przystepne...ja kupiłem Mp-28 za 980zł. Duze plusy tych replik to wymiary, oksyda, waffki i estetyka wykonania. Niestety pewne detale jak suwak w szczerbince sa do poprawienia i czasami jakies male czesci moga sie trafic niedopracowane. Ogolnie sa to wyroby dobre jakosciowo które mozna polecic kazdemu wymagajacemy rekonstruktorowi. W naszej grupie mamy Mg08/15, Mp-35, Mp-28 które polecam ze wzgledu na wspaniale wykonanie;) Niestety po zamowieniu trzeba bardzo długo czekac, a to doprowadza do szału:(

Co do wytworu zza naszej zachodniej granicy;

Stopka nie taka- za cienka i rysunek błyskawic zwalony, chwyt drewniany, rączka zamka bez karbowań, kształt kabłąka spustowego niewłasciwy- kanciasty, inne ustawienie samoczynnego bezpiecznika spustowego", dziwaczna sruba mocująca stopkę, zupełnie inne niż w oryginale rozwiazanie zatrzasku magazynka i do tego jeszcze ta cena. W życiu bym tyle nie dał. Poza tym- czemu nikt nie twierdzi że pokazana w linku Błyskawica to kawał mela bez duszy"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie