Klemens Forel Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 Do założenia tego wątku skłonił mnie fakt iż strasznie mało jest wiadomości o losach niemieckich żołnierzy których wywieziono jako wojennoplennych" w głąb ZSRR.Gdzie ich wywożono,czy uciekali ?( o Forelu mi nie piszcie a raczej o Corneliusie Rost (1922–1983) bo tak naprawde sie nazywał :))Po jakim czasie najszybciej wracali? Kiedy ostatni wrócił do niemiec jak to załatwiono?Czy są jakieś ksiązki wspomnienia z pobytu w łagrach?Słyszałem że do póznych lat 40tych wielu sie ukrywało nawet na podkarpaciu w Polsce etc.Przy czym pracowali?Zreszta wszystko co z tym związane myśle że to trochę enigmatyczny temat ale bardzo ciekawy i mam nadzieję że go pociągnięcie dalej....Na poczatek film od której sie ich wywózka na dobre zaczeła http://www.youtube.com/watch?v=yBksub0DYRM
Klemens Forel Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 Tutaj ciekawe informacje tyle że po rosyjsku http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://img0.liveinternet.ru/images/attach/b/2/21/630/21630832_1183176776_Nemeckie_voennoplennuye_zahvachennuye_pod_Smolenskom_v_peresuyl_nom_lagere.jpg&imgrefurl=http://www.liveinternet.ru/community/drittes_reich/post43597476/&usg=__vdpGPopgrXmHqQX3T4OvsgGKqV8=&h=375&w=549&sz=46&hl=pl&start=15&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=thocD9w29HmDWM:&tbnh=91&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3D%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25BD%25D0%25BE%25D0%25BF%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B5%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dpl%26tbs%3Disch:1
ZUBIKED Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 A nie zastanawiało Cię to jak mało mówi się na temat jeńców radzieckich w stalagach niemieckich ?
Czlowieksniegu Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Klemens- z jednej strony niewielki odsetek miał szansę wrócić do Niemiec. Ci, którzy wrócili zapewne nie mieli astroju" aby nie tylko pisać wspomnienia, ale dodatkowo starali się wypchnąć z pamięci okrutne przeżycia.Jeśli mnie pamięć nie myli, coś o polowaniu na białe niedźwiedzie pisał von Lutzow w swoich wspomnieniach.Zubiked- akurat o losie żołnierzy A.Cz., jako jeńców informacji jest sporo. Wystarczy wspomnieć choćby niemal dowolne opracowania o Własowie czy ROA. Dodatkowo w sporej części opracowań o KZ czy obozach pracy wspomina się o losie Rosjan ( podobnie jak o żołnierzach wszelkich innych nacji i pochodzeniu ).Inna sprawa, że o stalagach dla żołnierzy A. Cz. chyba za dużo mniej lub bardziej naukowych opracowań nie ma.
Nirven Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Wydaje mi się, że w Stalingradzie" Beevora był fragment o jeńcach obu stron, oraz o losie Niemców - z ok.210 tys. wziętych do niewoli, powróciło w 1955 zaledwie 5000. - to przykład, wieczorem poszukam jakiejś książki gdzie by było więcej.O rosyjskich jeńcach sporo jest napisane w ksiażce Front Wschodni 1941" - G. P. Megrargee
woytas Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Znam osobiscie niezyjacego juz Pana, ktory powrocil do Zabrza na przelomie roku 1956/1957. Nie wiem niestety gdzie i kiedy popadl w niewole.
bjar_1 Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Nirven - w ciągu trwania Nitwy Stalingradzkiej do radzieckiej niewoli dostało się około 108000 niemieckich żołnierzy.
Klemens Forel Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 Zubiked celowo podkreśliłem że chodzi mi jeńców niemieckich ponieważ jeśli chodzi o ruskich jest mnóstwo zdjęć i opisów.Tych o niemcach jest jak na lekarstwo Oni znikali" w Rosji.W film Jeniec" jest ciekawą fabułą i nawet niezle zrobiony jednakże książka na której podstawie powstał mniej wiecej połowa jej opisuje warunki niewoli niezły hardcore polecam lekturę.
Klemens Forel Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 Jeszcze taki film znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=Eh6FkKvJ4es&feature=related
wm Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Wbrew temu co większość tu wypisuje to w tej niewoli nie było aż tak źle, jednakże trzeba pamiętać iż wszystko było uzależnione kiedy trafiło się do niewoli i do jakiego obozu.W każdym razie śmiertelność w radzieckich obozach była w porównaniu z niemieckimi niewielka. Ci co trafili do niewoli w okresie 1941-43 mieli mniejsze szanse ze względu na braki w zaopatrzeniu i warunków bytowych oraz rodzaju pracy. Od 1943 roku ta sytuacja się poprawiała.To że wielu z niewoli nie wróciło było także spowodowane długością niewoli w niektórych przypadkach ponad 10-15 lat, pewna cześć była już w podeszłym wieku kiedy trafili do niewoli i liczyli 50-65 lat zwłaszcza wśród oficerów co powodowało że w gorszych warunkach dożywali tam swoich dni. Książek czy wspomnień jest od groma sam czytałem ich wiele więc jakieś tragedii tam nie było, dodatkowo autorzy zamieszczali tam sporo zdjęć z obozów wiec jak mogli sobie fotki robić to o czymś świadczy.Trzeba jednak pamiętać że obóz obozowi nierówno, w jednym mieli prawie sielankowe warunki lecz w innym komendant nie wiadomo czemu nie lubił Niemców i im co nieco dokuczał jeńcom, jednakże największego pecha mieli ci co trafili do kopalń jednak znam wspomnienia i takich jeńców.Dość spora liczba jeńców ostała zwolniona tuz po zakończeniu wojny oraz w pierwszych miesiącach po i byli to głównie starsi wiekowo, także Volkssturm i ranni.
Czlowieksniegu Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Przepraszam, ale mnie urzekło komendant nie wiadomo czemu nie lubił Niemców i im co nieco dokuczał"... Jak mawia pewien Użytkownik ha ha ha/PS Masowy powrót jeńców niemieckich do ojczyzny umożliwiła umowa między Chruszczowem a Adenauerem. Tyle, że szacuje się liczbę powrotów po 1955 na c.a. 50 tys. Wcześniej, w latach 46-50 uwolniono c.a. 500 tys Niemców, wszystkich Austriaków, 100 tys. Węgrów, 50 tys. Rumunów i ... 150 tys. Japończyków.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:56 07-12-2010
Klemens Forel Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 WM jakbys mógł mi podać jakieś tytuły tych książek bo nawet nie wiem czego szukać a chętnie bym zgłebił wiedze z góry dziękuję.Pasmietam taki program tytułu nie przypomne że np Paulus i inni przyjęli" światopogląd sowietów i wcześniej wrócili ot taki epizod .Macie jakies foty z ich obozów?
Erich Honecker Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Paulus to był taki gruzina Stalina jeniec w złotej klatce ". Dopiero po jego śmierci mógł wrócić do Niemiec . Wybrał NRD .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.