Skocz do zawartości

Saperki( Ważne pomocy !)

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne właściwe saperki to szyte od podstaw repliki, albo ewentulanie polskie powojenne buty juchtowe (ale one są już niestety bardzo trudno dostępne).

Nadal niestety jako zamienniki powszechnie używane są saperki kompanii reprezentacyjnej Bundeswehry, ale moją one z oryginalnymi niemieckimi saperkami z okresu IIWŚ tylko to wspólne, że tez mają cholewy…

W Twoim przypadku zdecydowanie szukał bym dobrych replik, bo zrobione zgodnie z niemieckimi warunkami technicznymi będą miały obszerniejszą cholewę niż saperki BW – w tym wypadku dobrze wiem, o czym piszę, bo sam mam grubą łydkę i biegałem dawno temu w buciorach BW, a teraz mam porządne repliki niemieckich saperek…

Pozdro
Hindus

Jestem tego samego zdania co Hindus. Próbowałem dostosowac buty kompanii reprezentacyjnej BW do własnych potrzeb i wyszło tak sobie, uszycie replik od podstaw kosztowało mnie w rezultacie tyle co prace przy butach BW, wliczając rozciąganie skóry w róznych miejscach, wymiana podeszwy i podkucie gwoździami. Repliki szyte na miarę są rewelacyjne, dokladnie na moją nogę i dziwię się teraz, że wpadłem na to tak późno.

Niestety poza łydkami jest problem z podbiciem co prowadzi do tego, że trzeba szukać butów o kilka numerów większym rozmiarze. W przypadku szycia na miarę nie ma tych problemów.
Kto wykonuje dobre repliki saperek WH?
Możecie podać namiary na producenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie