THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Sprawę mostu i jego pochodzenia mamy chyba wyjaśnioną;-)
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 A ta fotka wygląda mi na rejon Mikołowa. Tam były ciężkie walki, gdyż broniły się tam oddziały poskie i znajdowały się tam polskie schrony bojowe. Teren jest mocno pagórkowaty, tak samo jak i teren przyległy do Mikołowa. Ponadto, fotka ta pochodzi z tej samej serii co i fotka przedstawiająca zniszczony most powyżej, a jak już ustaliłem, most ten znajdował się na Wiśle w Bieruniu Nowym, a do Mikołowa stamtąd jest zut beretem". Więc sądzę, że zrobił to ten sam żołnierz na szlaku bojowym.
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Schron bojowy w rejonie Mikołów-Śmiłowice Okręgu Warownego Śląsk. Obiekt w polu, około 100m na północny wschód od drogi Mikołów-Gliwice. Wybudowany w 1939r. Być może to właśnie te miejsca są reprezentowane przez fotki zamieszczone przez SLAW-a 100?Fotka ściągnięta z linku:http://www.mikolow.um.gov.pl/miejsca_pamieci.html#Schrony%20bojowe
piters Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Faktycznie fotki zaprezentowane przez SLAW-a 100 są bajkowe. Jeżeli zaś potwierdzi się teza, którą wysnuł THOMEKK to może to być klucz do rozpoznania reszty zdjęć, pod warunkiem że pochodzą z jednego zbioru. Przez ten rejon z jednostek pancernych przechodziła 5 DPanc. Więc te roz*** pancery - czyżby spod Pszczyny? Tam się łatali z 6 pal, a to na fot. 10 to mi na dziurę z boforsa nie wygląda... Ale dopóki się nie potwierdzi teoria mostowa" to trochę taka gdybologia. Może niech się ktoś z okoliczno-miejscowych wypowie.Pozdr
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Witam;-)Piters-tak się składa, że ja jestem z ych" okolic. A więc rejon: Pszczyna, Bieruń, Oświęcim, Mikołów, Tychy...to miejsca moich rodzinnych stron. Sam pochodzę i mieszkam w Bieruniu... z dziada pradziada (choć moi dziadkowie służyli po przeciwległej stronie barykady, ale to jest związane z historią Ślązaków i wiele razy było, że wpierw walczyli w Wojsku Polskim we wrześniu 39, a już w 1940 nosili hełmy Wehrmachtu). Jestek Hanys, jak godajom u nos";-) więc zapewniam Cię, że ten most na Wiśle, który ja pokazałem i most ukazany przez SLAW-a 100 to ten sam. Teraz właśnie pytanie, czy reszta tych fotek ukazanych przez SLAW-a pochodzi z tego samego źródła, bo jeśli tak, to mamy zagadkę rozwiązaną. Ja twierdzę, że fotki pochodzą z rejonu Bieruń (wspomniany most), Pszczyna oraz okolice Mikołowa (charakterystyczne wzgórza i palące się w oddali miasteczko). Właśnie takie pagórkowate tereny są w tym rejonie, a jak wiemy miały tam miejsce ciężkie walki, szczególnie pod Sośnią Górą. Dodam, że fotka ukazująca rynek, jak sądzę także ma związek z Mikołowem lub pobliskimi terenami, gdyż zabudowa jest bardzo podobna do zabudowy Mikołowa.
DTH Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Przepraszam, ale ja zadnych podobienstw w tych ostatnich fotkach nie widze, ani w zabudowie, a tym bardziej w rodzaju bruku na tym rynku. Rynkow takich byly setki, jesli nie tysiace, wlasciwie w kazdym polskim miasteczku. Pagorkowaty teren, to tez troche malo, zeby stwierdzic, ze to Mikolow. Natomiast identyfikacja mostu chyba trafna, za co - gratulacje.
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Most na 100%... reszta to moje dywagacje, ale kto wie???
piters Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 THOMEKK - wg mnie most trafiony. Reszta... powiedzmy że wymaga jeszcze badań :) masz jakiś pomysł na ten zakład z fot. 3? Na zdjęciach widać że są robione a świeżo" - tu się pali, tam dymy... a więc niedługo po walkach. Świetny jest ten widok pobojowiska z unieruchomionymi czołgami, i w ogóle wszystko. Problem w tym, żeby ustalić czy to faktycznie jak piszesz okolice Bierunia Str. - Pszczyny czy może tylko te rozpoznane zdjęcia stamtąd są, a reszta - no choćby z kieleckiego.Wg mapek u Steblika szlak 5DPanc. to w przybliżeniu: Racibórz - Rybnik - Żory - Pszczyna - Oświęcim - Zator - Skawina - Słomniki - Miechów - Skalbmierz - Staszów - Opatów - Sandomierz - Rzeszów - Przemyśl (i tyle do 17.09).
radett Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 czy te fotki dostępne sa tylko w formie elektronicznej czy także trdycyjnej, bo na tym z rynkiem widac jakąś tablicę więc może dało by sie coś powiększyc i odczytać?
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Te dymiące miejsce to na 100% jakaś fabryka, bo za płotem drewnianym widać zarysy płotu metalowego z elementami drutu kolczastego no i oczywiście te zbiorniki. Pierwsze co pomyslałem sugerując się tym, że most jest trafiony i pochodzi z Bierunia, że ta fotka przedstawia kawałek fabryki materiałów wybuchowych Lignoza", która działała od 1871r. w Bieruniu Starym i działa do dziś pod nazwą Erg". Jednak w opracowaniach na temat tej fabryki nie natrafiłem na żaden tekst, iż cokolwiek było zniszczone podczas działań wojennych we wrzesniu 39r. Choć mogło być tak, że taki przypadek został pominięty w opracowaniach na temat tej fabryki. Tylko ta fabryka przychodzi mi do głowy... Oczywiście nie mamy pewności, że reszta fotek prócz mostu pochodzi z terenu G. Śląska. Poniżej przedstawiam przedwojenne fotki w/w fabryki.
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Widac wieżę ciśnień wybudowaną w latach 20-tych XX wieku i stojącą do dziś...
THOMEKK Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Innezdjęcie kawałka fabryki. Niestety brak jest fotek, które mogłyby ukazać jakieś zbiorniki, jednak jako że produkowano tam materiały wybuchowe to musieli takie posiadać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.