Skocz do zawartości
  • 0

Sowiecki aparat latający

De Contrabando

Pytanie

Napisano

Ryc.1 W lutym 1945 roku Niemcy zestrzelili ten radziecki samolot, którego szczątki znalazłem porozrzucane na dużej powierzchni lasu. Zebrałem tego kilkadziesiąt kilogramów, niestety, wszystko to są części mało charakterystyczne= blacha aluminiowa, kawałki silnika, kable, rurki, kraniki, taśmy od WJa 23 i Szwaka, gruba pleksa i sklejka malowana na zielono. Dlatego zapodałem tu jedynie kilka kawałków, które mogą się przyczynić do identyfikacji.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ryc.1 W lutym 1945 roku Niemcy zestrzelili ten radziecki samolot, którego szczątki znalazłem porozrzucane na dużej powierzchni lasu. Zebrałem tego kilkadziesiąt kilogramów, niestety, wszystko to są części mało charakterystyczne= blacha aluminiowa, kawałki silnika, kable, rurki, kraniki, taśmy od WJa 23 i Szwaka, gruba pleksa i sklejka malowana na zielono. Dlatego zapodałem tu jedynie kilka kawałków, które mogą się przyczynić do identyfikacji.

Napisano
Z jednej strony taśmy do WJa wskazują na Ił-2, z drugiej WJa i SzWAK nigdy nie występowały na tym samolocie jednocześnie.

Ta okrągła część z dwoma niesymetrycznymi otworami najbardziej przypomina osłonę lampy tylnej z jakiegoś pojazdu
Napisano
Woytas, pozostałe części są całkiem ezpłciowe"- kawałki blachy, największe wielkości dłoni, kable, rurki, kilka kraników, kątowniki aluminiowe, kawałki rozbitego silnika aluminiowego, takie same jak ta część na zdjęciu itp. Zresztą, jutro jeszcze raz przejrzę ten złom, może znajdę coś ciekawego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie