Skocz do zawartości

Pierścionek z okopu - coś starszego czy współczesny odpust?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Taki pierścioneczek znalazłem w I-wojennym okopie. Wykonany z pozłacanego tombaku. Interesuje mnie, czy to przedmiot z epoki" czy raczej współcześnie zgubione odpustowe badziewie? Był dość głęboko.

Napisano

witam
a nie będzie to czasem patriotyk?tzn.mnie się od razu skojarzyły te zdobienia i kamienie ale nie wiem tak tylko podpowiadam ponieważ ten jeden kamyk musiałby być niebieski co by symbolizowało flagę francji ale kto tam wie:-)może i mam rację ale napewno jak piszę total jest to przedwojenna produkcja

Napisano
Hasag to raczej konkretny motyw z przesłaniem mówi o przynależności przedmiotu do grupy patriotyków, a nie technika jakiej użyto aby go ozdobić.
Napisano
Środkowy kamyczek opalizuje niebieskawo, ale raczej nie dopatrywałbym się w tym pierścieniu żadnego patriotyka. Kontekst wybitnie prusacki, więc symbolika ani kolorystyka za nic się nie zgadza.
Napisano
danieloff - looknij :)

http://myvimu.com/exhibit/1698-pier-cionek-gwiazdki

tylko mój bez plateru, ale podobny wzór

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:06 22-11-2010
Napisano
Wygląda tak samo, czyli to jakaś seryjna produkcja. Można wiedzieć, czy był znaleziony w jakimś wojennym kontekście, czy przypadkowe polne trafienie?
Napisano
dlatego napisałem - bez plateru ... zresztą widać, że zwykła blaszka. Jedynie co je łączy, to wzór - w moim przypadku brak kamyków.

Podniesiony z nieistniejącej wsi, która na pewno istniała przed II WŚ. ponadto wychodziły typowe pierdółki z okrecu pruskiego, także sądzę, że może nawet przed I WŚ.

-pozdro-

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie