danieloff Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Witam. Taki pierścioneczek znalazłem w I-wojennym okopie. Wykonany z pozłacanego tombaku. Interesuje mnie, czy to przedmiot z epoki" czy raczej współcześnie zgubione odpustowe badziewie? Był dość głęboko.
danieloff Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 W środku napisy: MARKE UNION 991000Współczesny wyrób?
8total4 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 plater, wygląda na pocz. XXw.nie wiem czy te cyfry to nie przypadkiem grubość warstwy jaką był pokrywany.pozdro.
HASAG40 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 witama nie będzie to czasem patriotyk?tzn.mnie się od razu skojarzyły te zdobienia i kamienie ale nie wiem tak tylko podpowiadam ponieważ ten jeden kamyk musiałby być niebieski co by symbolizowało flagę francji ale kto tam wie:-)może i mam rację ale napewno jak piszę total jest to przedwojenna produkcja
8total4 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Hasag to raczej konkretny motyw z przesłaniem mówi o przynależności przedmiotu do grupy patriotyków, a nie technika jakiej użyto aby go ozdobić.
danieloff Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Środkowy kamyczek opalizuje niebieskawo, ale raczej nie dopatrywałbym się w tym pierścieniu żadnego patriotyka. Kontekst wybitnie prusacki, więc symbolika ani kolorystyka za nic się nie zgadza.
tyfus Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 danieloff - looknij :)http://myvimu.com/exhibit/1698-pier-cionek-gwiazdkitylko mój bez plateru, ale podobny wzórPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:06 22-11-2010
danieloff Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Wygląda tak samo, czyli to jakaś seryjna produkcja. Można wiedzieć, czy był znaleziony w jakimś wojennym kontekście, czy przypadkowe polne trafienie?
Martian Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Tamten z linku z blachy- Twój pełny( tak się wydaje po fotkach) Ja bym na międzywojnie stawiał...
tyfus Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 dlatego napisałem - bez plateru ... zresztą widać, że zwykła blaszka. Jedynie co je łączy, to wzór - w moim przypadku brak kamyków.Podniesiony z nieistniejącej wsi, która na pewno istniała przed II WŚ. ponadto wychodziły typowe pierdółki z okrecu pruskiego, także sądzę, że może nawet przed I WŚ.-pozdro-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.