Skocz do zawartości
  • 0

Ostrze topora/halabardy i sztylet/mieczyk

nomyss

Pytanie

Napisano

Witam

W zbiorach już dość dawno w mojej opinii średniowieczne ale z tym różnie może być stąd ten post.

Liniał ma 40 cm.

Proszę skończyć z tymi do ID" w tematach, to chyba oczywiste że wątki w ID służą do identyfikacji przedmiotów... ?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 22:48 21-11-2010

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fot 1)
Mieczyk szczegóły

Podaje wymiary bo liniał już nieco zużyty ;)

Dł całkowita - 37 cm
Dł rękojeści (do ostrza) - ok 14,5 cm
Odległość od głowni 1 gwoździa (patrz fot 2) - 3,5 cm
Odległość od głowni 2 gwoździa - ok. 11,3 cm

Napisano

Fot 2)

Mieczyk 2 strona - gwoździe (czy też zaczepy) teraz zgięte wcześniej pewnie trzymały okładziny z której nic nie pozostało...

Napisano

Fot 3)

Mieczyk - ostrze, oba jego końce zwężają się, środkiem idzie wyraźna wypukła linia (pewnie ma to jakąś fachową nazwę którąś już pewnie słyszałem ale w tej chwili jej nie kojarzę ;) )

Napisano

Fot 8)

Druga strona ostrza i wymiary (z tej strony żadnych sygnatur się nie dopatrzyłem)

Gdyby ktoś miał jakieś sugestie czy pomysły jak te 2 fanty wydatować lub mógł określić kraj pochodzenia (może są jakieś typowe) byłbym baaardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Sz

Napisano
I jak żadnych innych pomysłów ?

Hmmm a czy uważacie iż dobrym pomysłem byłoby zanieść to żelastwo do pewnego dość zaprzyjaźnionego muzeum w celu identyfikacji (mają w nim zbiory średniowiecznej i późniejszej militarki)? Czy mieliby ewentualne prawo do zatrzymania tych eksponatów bez mojej zgody ?
Napisano
Co do topora to mam mieszane uczucia kształtem bardziej przypomina masarski niż bojowy, z drugiej strony ma coś na kształt ostrogi co w przypadku masarskiego nie ma sensu. Dodatkowo wygląda jakby był zdobiony więc może jednak odmiana bojowego? w każdym bądź razie wygląda na robotę ręczną nie masową więc można podejść i pokazać
Napisano
Możliwe - nie znam jego historii bo oba te przedmioty to prezent :) , z drugiej strony czy jakiś masaż bawił by się w robienie tych kropek mewki i króliczków" ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie