Skocz do zawartości

Powstanie wz.29

pancer48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Część kosztów (tam gdzie się tylko da) można zminimalizować robiąc pewne prace samemu. I to nawet takie, które na pierwszy rzut oka wydają się niewykonalne w domowych warunkach, bez odpowiedniego sprzętu.
Sam to przerabiałem. Kompletny brak kielichów do sprężyn amortyzatorów - nigdzie nie było kielichów, które choćby przypominały oryginał, więc po dwóch tygodniach prób, skonstruowałem pseudo-prasę, którą sam wytłoczyłem odpowiednie kielichy. Koszt przedsięwzięcia: kilka paczek spalonych papierosów (jak palę to się lepiej myśli ;)).

Fakt faktem takie podeście znacznie wydłuża czas wytworzenia danego przedmiotu. Ale koszty minimalizuje na pewno.
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie !
Dajcie spokój , takie domowe pitolenie i dorabianie było dobre przy pancerce 10 lat temu , ostatnio co sam przyznaje przerabiał to Okejos skalując coś tam niemieckie . W przypadku wz.29 się nie da - są oryginalne rysunki wykonawcze i dużo zrobione w autocad / Patron popraw jak sie myle / . Teraz nie można juz uprawiać partyzantki . Nie da się też samemu piłować dla ambicji blachy iglakiem , bo szkoda czasu , można więcej zrobić rozdzielając i płacąc za robotę . Nie każdy pracuje 8 godzin i potem ma czas przez 6 kolejnych pitolić się z jedną gównianą śrubką , za darmo dla frajdy . Na g... taka robota , strata czasu i nic pozatem . Mnogość projektów jakimi zajmuje się FWP powoduje iż nie ma możliwości aby młotem tłukł ten co rysuje , bo nie będzie miał kto rysować itd , itp . Po wtóre , jak ktoś jest taki strasznie napalony , to zapraszam do Nowego Targu , okaże dokumentację zdublowanego układu kierowania do Ursusa . Jeśli się ktoś podejmie zrobić za free w ciągu jedengo roku , to znaczy że jest baaaaaaaaardzo dobry .
  • 1 year later...
Napisano
Jak będziecie nieco cierpliwi to jest spora szansa, iż w perspektywie roku ukarzę się monografia wz.29 - mam nadzieje, że autor mnie nie zabije za sygnalizowanie sprawy.
I może kilka mitów uda się rozwiać."

Czy coś ruszyło w tej kwestii? Jestem ciekaw efektów badań zwłaszcza na temat zdarzeń z dnia 12 września 1939...
  • 1 year later...
Napisano
Po lekturze nowego zeszytu TBiU dotyczącego wz. 29 z ciekawością przeczytałem ten wątek. Czy ktoś coś ruszył w temacie budowy repliki? Ew. może chociaż została poskładana w formie wirtualnej, skoro była mowa o tworzeniu dokumentacji cyfrowej?
Akagi, znalazły się jakieś części pod Zwierzyńcem? Bo autor zeszytu pisze, że po wz. 29 zostało tylko koło i popiera to zdjęciem (koło zresztą typowe, takie jak używano np. w Polskich Fiatach 621).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie