Skocz do zawartości

Nasze znajdki na GoogleMap

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł, może jako pierwszy może nie, lokalizacji naszych znalezisk na googlemap do wglądu ogólnego.

Każdy może się pochwalić co znalazł i w jakiej lokacji, oczywiście jeśli tylko chce.

Podaje szybkie przejście przez dodawanie fantów:

1. otwieramy google.pl
2. logujemy się używając następujących danych:

login: znajdki
hasło: znajdki123

3. przechodzimy na zakładke mapy
- zbliżamy na miejsce w którym coś odkopaliśmy
- klikamy prawym przyciskiem myszki i wybieramy co tu jest?"
- podświetli nam się zielona strzałka
- klikamy na nią i wyskakuje chmurka z 4-rema opcjami wyboru
- wybieramy zapisz...", wyskoczy zapytanie w jakiej mapie zostawiamy bez zmian bo mamy 2010 rok :D
- klikamy zapisz"
- zamykamy okienko x"

4. klikamy na zakładke moje mapy" (lewy górny róg)

5. klikamy znajdki 2010"-->edytuj" szukamy na mapie naszego dodanego miejsca i klikamy na strzałke.

6. po zedytowaniu miejsca klikamy gotowe".

7. cieszymy, radujemy oraz zacieszamy nasz ryjek z dodanego miejsca.

Wszystko w miarę rozsądku Panowie i Panie, a moderatorów proszę o przeniesienie Postu/a na odpowiedni dział lub ewentualne usunięcie jesli komuś coś niepasuje.

wiem że zawsze dur" wkleisz swoje 3 grosze, chodzi o to że jesteś na polu, znalazłeś tzw. frytke i chcesz się pochwalić, a nie że zaraz każdy fant.

Pomysł jest 50/50 bo możesz mieć sytuacje że jutro wpadnie tam 100 wykrywek ale sam zamieszczasz i się na coś takiego decydujesz.

wskaż niekomercyjne, publiczne korzyści jakie będzie się z tego czerpać, zwłaszcza kiedy ma się to opierać o pomoc forumowiczów..
Ja rozumiem gdyby to jakiś instytut archeologii organizował, czy stowarzyszenie regionalne, a tak w.g. mnie jest to namawianie ludzi do chwalenia się miejscówkami, na które ktoś się wprosi na łatwiznę.

Acha i jeszcze jedno - wątpię aby znaczna większość forumowiczów była przeszkolona w naukowej dokumentacji znalezionych przedmiotów.

To że ponanosi się na mapę przypadkowe znajdki z pól ornych, które nie są opracowane naukowo, nic nie wnosi do rozwoju nauki.

Zamiast się bawić w coś takiego, lepiej od razu zgłaszać do WKZ czy archeologów, jacy by nie byli - wiedzą jak przedmiot potraktować, czy można określić kontekst znaleziska oraz jaki ma ono wpływ na rozwój nauki.

4:0.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 14:50 18-11-2010

No więc..
Anabol627, wytłumacz mi proszę, co Ci da zbiór ponanoszonych na google maps przedmiotów, które zostały trafione w warstwie ornej czy humusie, i nie posiadają ustalonego kontekstu czy pochodzenia z danej warstwy.. ?

Każdy przedmiot mógł tam trafić w dowolny sposób, i raczej bez stratygrafii nie udowodnisz że było inaczej..
To że na jednym polu znajdziesz 1500 srebrnych monet, a na drugim jedną, nic nie oznacza dla nauki dopóki nie potwierdzisz badaniami ich pochodzenia..
W warstwie ornej proponuję od razu nanosić na mapę lokalizację takich artefaktów" jak polmosy, folia po fajkach, opakowania po gumkach czy aluminiowe łyżki rodem z PRL..

Jeżeli stawiamy na edukację i naukę - spoko, tylko że ten pomysł nic raczej do niej póki co nie wnosi.

Panowie - wypowiedzi jak w meczu ... chyba już nie piłkarskim, bo wynik wysoki :)

każdego następnego, proszę o dodanie punktu na TAK lub NIE.

--------------------------------------------------------------

po 3:0 CFH był na tak - więc 3:1
potem total na NIE 4:1
anabol na TAK 4:2
Sztukmistrz na NIE 5:2

wyniku nie podali : woytas, pmf1, Martian - jak chcenie, to uzupełnijcie

--------------------------------------------------------------

trollowanie w granicach rozsądku nie będzie ścigane z urzędu :)

sam jestem ciekaw opinii ...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:41 18-11-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie