VanWorden Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Kolego steell, nie trzeba być pod wpływem Himmlera żeby kulturę przeworską łączyć właśnie z Germanami:http://wyborcza.pl/1,75476,6297753,Germanski_skarb_pod_Jarocinem.htmlkoras11 - jeśli przeczytasz dokładniej tekst to zauważysz, że i owszem jest mowa o nagrodzie:)PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 super fant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 to że jakaś kultura czerpała pewne wzorce z innej nie znaczy ze jest tożsama, to że nawet się mieszały też nie znaczy że sie połączyły wiec nie przesadzajmy z tą germańskością, podobno wszyscy pochodzimy z jednego pnia wiec równie dobrze możemy mówić o kulturze afrykańskiej nie germańskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 to ze Słowianie używali ozdób broni i narzędzi w stylu rzymskim nie znaczy ze sa Rzymianami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Czy mam z tego rozumieć, że Przeworczyków" uważasz za Słowian?PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 nie, masz dokładnie rozumieć to co napisałem i nic więcej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 jeżeli nie zrozumiałeś wcześniejszego postu dam Ci inny przykład.fakty:1. służyłem w wojsku2. na biurko przede mną leży pruski guzik z koronączy na podstawie tego powiesz ze służyłem w pruskiej armii?od razu zdementuję nie nie służyłem w pruskiej armii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Wybacz, ale powyższe nijak się nie ma do tematu. Myślę, że niestety powielasz klasyczny stereotyp i mieszasz germańskość" z iemieckością", ale mniejsza o to. Ja nigdzie nie napisałem, że Przeworczycy to Germanie, ale ciekawiło mnie po prostu jak Ty ich postrzegasz. Kim Twoim zdaniem byli Lugiowie? PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Panowie powiem tylko tyle. Gdyby archeolodzy nie byli tak cięci na poszukiwaczy, to takich przekazań byłoby więcej. Fakty czy zostały zmienione czy nie wiedzą wszyscy bo znają polskie prawo. Tyle z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.