Hebda Napisano 17 Listopad 2011 Share Napisano 17 Listopad 2011 Może być:)U mnie była setka spirytusu ze sklepu,także 95%,Polmos Siedlcepzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 A czy czasem Cortanin nie zawiera taniny? Powłoka podobna tzn. czarno-filetowa. Jeśli tak to czy jest sens bawić się w to całe rozrabianie, spirytusy itp. Cortanin a na niego paraloid i git! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:OxT5i0_2nnkJ:www.proauto.pl/pliki/Cortanin%2520F_023.pdf+cortanin+charakterystyka&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESicglmuOiZOxmxghFRgq2wyP3yeCEsJlzFM3mSwd_v5Vok_69i3Qc5SAYHawG_w4zAgjOPZmaLoHjgz-cnAkgxb-q_7XJEGS-alnNnAu_3-1c3_NxmnuNE-A7XteNqZhtE6sdRu&sig=AHIEtbSRRU790F7sWHXOdGnd5SkVjcouqgOczywiście,że nie ma sensu.Ale nie psuj ludziom zabawy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Świeta racja vis-ku! :) A ile frajdy z tym spirytem! Setka do taniny a reszta... Piękna sprawa! Nie pomyślałem o tym! Panowie! Tylko tanina! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Do taniny idzie niewiele spirytusu,Na hełm,pudełko mośka,bagnet zużyłem może 4nakrętki spirytu.Nadmiargotowej"taniny zamknięty w słoiczku by się nie marnowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenit Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Panowie ,nie mieszajcie tylko taniny z denaturatem,no chyba że mamy do czynienia z podkową którą zawiesimy na drzwiach stodoły.Smród okrutny ,uciążliwy i baaardzo trwały.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 19 Listopad 2011 Share Napisano 19 Listopad 2011 Panowie, to jak jest z wydajnością taniny i paraloidu . Jak zrobię mieszaninę z 10 gram taniny i 70 gram wody z alkoholem to na ile mniej więcej mi to wystarczy ?Tak samo w stosunku do paraloidu jeżeli rozpuszczę 50lub 100 gram paraloidu to na ile mi wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Listopad 2011 Share Napisano 19 Listopad 2011 Na dużo,opisałem w linku z hełmem węgierskim jak mieszałem i ile.Zostało sporo roztworów,jak je przelejesz do szczelnych słoików to będziesz mógł wykorzystać do kolejnych fantów.(Ja używam takich od małego koncentratu pomidorowego Dawtona")Nie ma sensu od razu rozpuszczać tak dużych(ogromnych)ilości jak 10gram taniny,albo 50/100g b44-takie ilości starczyły by chyba na czołg,Na hełm,bagnet,magazynek,kilka kluczy od przyborników zużyłem może 3-4stołowe łyżki b44,taniny może łyżeczkę do herbaty a i tak zostało w słoikach.Lepiej rozpuszczać mniejsze ilości i trzymać tanine/b44 a sucho"w woreczkach.(przepraszam że operuję łyżkami"ale nie mam wagi,nie podam w gramach)Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 28 Listopad 2011 Share Napisano 28 Listopad 2011 Hej, jeszcze jedno jak zakonserwowałem fanta wcześniej tymczasowo wd 40 i muszę go teraz odtłuścić to mogę użyć teluenu? hebda wkleiłeś w swoim wątku pudełko od mośka które nie było oczyszczone do końca i napisałeś że rdza wychodzi nadal, wobec tego jak mam fanta kompletnego szrota to warto mi używać taniny na niego ? chciał bym go jednak zachować i coś z nim zrobić by mi nie zgnił na półce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Listopad 2011 Share Napisano 28 Listopad 2011 WD40 zmyjesz każdym rozcieńczalnikiem,rozpuszczalnikem,benzyną..Co do szrota,są podobno sposoby zabezpieczenia fantów,zachowania ich kształtów.Fantów takich które podczas oczyszczania by się rozpadły w proszekZależy co to jest,jak wygląda,jak możesz wrzuć foto.Na pudełku od mośka wychodzi mi korozja bo nie oczyściłem dokładnie elektrolizą,tym bardziej nie wyszorowałem z soli po elektrolizie,teraz to się mści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 5 Grudzień 2011 Share Napisano 5 Grudzień 2011 Mam jeszcze jeden problem, mianowicie wykonałem próby z taninkom i na prawie gołym metalu wyszła mi taka czarno fioletowa warstwa. Po około dwóch dniach myślę sobie, że przetrę szmatkom ( gdzieś wyczytałem, że można wypolerować taninę) i ku mojemu zdziwieniu większość z tarłem a jedynie cienka przezroczysta warstwa została .Czy to ma tak być, czy coś źle zrobiłem ? Wam wychodziła praktycznie czarna powłoka. Wykonałem też test na zardzewiałej blaszce i tu efekt bardzo mi się podobał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 5 Grudzień 2011 Share Napisano 5 Grudzień 2011 a sory za podwójne posty ale myśl mi uciekła. Trzeba malować dwa razy taninom ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 5 Grudzień 2011 Share Napisano 5 Grudzień 2011 Taninę nakładałem raz,to fakt że po nałożeniu i wyschnięciu brudzi paluchy..Ale mimo to nałożyłem na nią B44,i jak na razie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 6 Grudzień 2011 Share Napisano 6 Grudzień 2011 Czyli jak pomaluje taninkom to mam nic nie ścierać. A ile mniej więcej schnie tanina i dlaczego tak łatwo się mi starła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 6 Grudzień 2011 Share Napisano 6 Grudzień 2011 Machnij 2 razy taniną, ja tak robię. Jak wolisz bardziej oryginalny wygląd fanta to przejedź po wyschnięciu druciakiem do garów a jak nie to zostaw jak jest i pokryj B44. Tanina schnie około 24 godzin. Czemu się starła hmm może dlatego że na gołym metalu nie ma rdzy z którą mogłaby się związać.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 10 Grudzień 2011 Share Napisano 10 Grudzień 2011 hej a paraloid można zostawić rozpuszczony w jakiś naczyniu, nic się z nim nie stanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 10 Grudzień 2011 Share Napisano 10 Grudzień 2011 Wlej do jakiejś butelki i zakręć szczelnie a nic mu nie będzie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 15 Grudzień 2011 Share Napisano 15 Grudzień 2011 hej Panowie a paraloidem ile razy malójecie? Sory za takie głupie pytania ale jestem laikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Pędzelkiem dwie cienkie warstwy(po wyschnięciu pierwszej..)Potem wosk h80 z grafitem.Jak za dużo napakujesz B44 to zrobią się gluty przy schnięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerharnas Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 Witam,Mam taki problem,że przy 10% roztworze Paraloidu b44 w acetonie po nałożeniu 1 warstwy, (a przy 2-ch warstwach to już więcej jak pewne) zamiast otrzymać efekt przeźroczysty to w niektórych miejscach wychodzi na biało matowo.. Co jest nie tak?? Zły roztwór, za szybko schnie, zły pędzel ?? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu,Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 też tak iałem nieiedy, do konca niewiem czemuale oczysc jeszcze raz przedmiot, i na nastepny dzien naloz paraloid ale szybko i pewnie :) 1 warstwa (bo jezeli wiecej to fajnie ale to odpada)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerharnas Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 szybko i pewnie" - no zgadza się, zauważyłem, że im bardziej się to głaska tym gorzej.. Myślałem o spróbowaniu innego rozpuszczalnika, takiego który by wolniej odparowywał niż aceton. Albo spróbować natryskiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 Nic ci to nie daOczyść przedmiot i zrób to na 2 dzieńJa tak robie i też z Acetonem identycznie jak ty i to pomogło ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.