Wyro Napisano 14 Listopad 2010 Autor Napisano 14 Listopad 2010 Ciężar jak 4 guziki:) Gruby, płaski, jak świeże żelazo, albo srebro:) Jak gruby kapsel... No dziwny... Proszę o ID.
Wyro Napisano 14 Listopad 2010 Autor Napisano 14 Listopad 2010 Na rewersie dużo nie widać... Może tam żelazo było i skorodowało.
heniek1978 Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Wyro muwisz że duzo nie widac ale jakis dwógłowy orzeł tam widnieje,jakaś rosyjska moneta lub blomba?
heniek1978 Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Tylko z tym że na monete to mi się wydaję że może byc za grube.Wiec stawiam na pieczec lub blombe.
heniek1978 Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Sorry za lombe" mialo byc plombe.Pozdro.
Wyro Napisano 15 Listopad 2010 Autor Napisano 15 Listopad 2010 Doświadczenie nauczyło mnie, że wszystko może leżeć wszędzie i wszystko może być wszystkim, jakkolwiek by to filozoficznie nie zabrzmiało, niemniej jednak plombą to nie jest. Raczej guzik płaszczowy, nabijka, nakładka, zakrętka od czegoś raczej ciekawego... gdzieś w tę stronę.
Kiler Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 A nie przyszło wam do głowy, że to zwykły rozklepany guzik ze stalowym rewersem?
Wyro Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 Szczerze mówiąc to jedyna rzecz, którą dość dobrze znam to guzik carski. Muszę Ci powiedzieć, że nie przyszło mi do głowy jednak, że to rozklepany guzik. Tobie przychodzi do głowy, że po przejechaniu przez np. walec guzik zwiększa wagę:) Odstaw narkotyki albo zmień psychoanalityka:) Żart.... Przepraszam:) A na poważnie, nie wiem, może i rozklepany guzik, ale wątpię. Zdjęcie może nie oddaje tego co jest. No nic. Jak ktoś ziduje to może się wyjaśni.
kokesh Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Jak najbardziej guzik ! Stalowy środek, na nim blacha miedziana z wytłoczonym wzorem . Kopiejkin lub Buch , obaj stosowali tą technikę wyrobu guzików .Niestety w naszych zbiorach niezmiernie rzadki fant (jeśli chodzi o sposób wykonania)z wiadomych względów, widocznych na zdjęciach .Ten można uznać za super stan .Pozdro...
Wyro Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 Guziki miedziane z wkładem stalowym spotyka się dość rzadko, ale jednak. Zazwyczaj maja standardowy kształt, jedynie rewers jest płaski a środek stalowy. Z wiadomych względów, jak to nazwałeś, poprzez korozję stali, najczęściej blaszka z orłem jest rozsadzona na cztery części. Mam kilka takich guzików. Ten powleczony czy raczej wykonany jest w dużej mierze z wszystkiego (na awersie), ale nie miedzi. Myślę, że dostałeś już zaproszenie na spotkanie w sobotę pewnej organizacji pozarządowej:) (jeśli nie to dlatego, że nasz wspólny kolega admin nie dodał Cie do listy mailowej, ale chyba dodał) i wtedy pokażę Ci ten okaz:) Może naocznie będzie można doprecyzować. Jak najbardziej może to być guzik, np. płaszczowy, ale to nie to co myślisz (moim zdaniem, oczywiście). Do soboty!
Kiler Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Ewidentnie guzik.Materiał - mosiądz a nie miedź.Rewers nie jest płaski, ale jest wklęsły po krzywiźnie guzika (oczywiście w sprawnym" egzemplarzu).Widać resztki srebrzenia na nim.W cale nie są jakieś bardzo rzadkie.Zdarza się, że pękają na 3-4 części na awersie, ale to nie jest reguła.Ewidentnie widać mosiężny rant awersu wywinięty na rewers stalowy. Zmierz jego średnicę i porównaj z guzikiem (powinna być nieco większa bo jest rozpłaszczony).
Wyro Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 Jedno pytanie: co to jest ten jasny kolor? i dlaczego tylko orzeł jest ciemny?
Kiler Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Orzeł jest elementem wypukłym, narażonym na wycieranie i właśnie z orła srebrzenie zostało wytarte i jest widoczny, ciemny, zmatowiony, częściowo spatynowany mosiądz. Ale pięknie widać na nim pozostałości srebrzenia np. przy ogonowych piórach orła, przy piórach skrzydła, no ale głównie na dolnej i górnej części guzika na obwodzie, tuż przy krawędzi.
Wyro Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 Faktycznie, tak chyba jest. Bardzo dziękuję za ten długi ID:)
Kiler Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Mimo wszystko dla pewności zmierz średnicę i daj znać.
8total4 Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 największe guziki tego typu miały średnicę 25mm..Ten wygląda na zdeformowany, poobijany i powycierany.pozdro.
Wyro Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 Minimalnie jajkowate. Od 2,5 cm do 2,8 cm.
8total4 Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 czyli trafiłem ;-)stawiasz piwo Kilerowi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.