wesolyromek Napisano 7 Listopad 2010 Autor Napisano 7 Listopad 2010 Znaleziona na strychu w Gdansku.Wiem tyle że Pruska.
nomyss Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Kojarzy się faktycznie z gdańskimi huzarami ale na podanej stronie nie ma takiego odznaczenia lub nawet podobnego motywu...
ad Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Nad czym się tu rozczulacie?Przecież to jest bazarowy bubel.
piotruspan Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Pruska korona pod nią godło(nie wiem czy użyłem trafnego słowa) jednostki, potem hasło z szarfy z pelmutzy Mit Gott für König und Vaterland" dalej Totenkopf na końcu Order Czarnego Orła nieodłącznie kojarzony z Gdańskimi Huzarami.Na fotach Romka wyglądała badziewiasto ale to nie prezent od Kaisera tylko jakaś pierdółka okolicznościowa.Ja się jaram tam;)
piotruspan Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Jest to Pamiątkowe Odznaczenie Gdańskich Huzarów było takich mnóstwo...Żaden bubel niech kolega wklei może korzystniejsze foty.Na niemieckim ebayu identyczne poszło za 100 euro.Jak nie wiecie to nie piszcie.Gratuluje znaleziska.
ad Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 piotruspan - chyba sam zalewasz rynek oryginalnymi pamiątkowymi odznaczeniami Gdańskich Huzarów" skoro się upierasz, że to oryginał.Czy ebay to dobre źródło wiedzy? A może tak przejrzał byś katalog albo inne fachowe opracowanie. Idąc Twoim tokiem myślenia to chyba faktycznie masz rację, że to oryginał, bo takie same widziałem na pchlim targu za 30 zyla i sprzedawca twierdził, że to po dziadku.
piotruspan Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Popeliną są wyłącznie wypowiedzi jak powyżej! A to to:http://www.danzig-online.pl/husaren/leibhusar.html
HU13ERT Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 piotruspanieA to co to znaczy się?WesolyromekCzy Ty sam znalazłeś to na strychu? Daj zbliżenie tego motta jak byś mógł.Dla mnie jakaś brocha wybita z okazji jarmarku dominikańskiego i raczej nie pamięta czasów Huzarów Śmierci z Gdańska, ten lut świecący(!?)... ale nie przesądzajmy...Pozdrawiam.Hbuert
bjar_1 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ale się uparłeś ;) W każdym prawie wątku przecież są offtopy. W ten sposób zagadka (?) tej odznaki (?) jest nadal nierozwiązana...
ad Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 A co tu jest nie na temat? Chyba tylko mój żółty karton. Wszyscy zgodnie twierdzą, że odznaka to Leibhusarenabzeichenabstraktion nadawana kombatantom na Jarmarku św. Dominika, tylko nasz „kolega” piotruspan upiera się, że to pamiątkowe odznaczenie Gdańskich Huzarów i swoją rzetelną wiedzę czerpie z aukcji internetowych, które według niego są najlepszym weryfikatorem oryginalności..... Zapomniałem pogratulować wspaniałej kolekcji ociekającej lewizną.
wesolyromek Napisano 7 Listopad 2010 Autor Napisano 7 Listopad 2010 Znaleziona na strychu w Gdansku.Wiem tyle że Pruska.
Damian84 Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 już na pierwszy rzut oka było widać, że to jakieś badziewie (opinia laika w odznakach) Pozdro
wesolyromek Napisano 9 Listopad 2010 Autor Napisano 9 Listopad 2010 ad wsioku jeb sie;)Żegnam. Tak kończą się offtopy i wulgaryzmy w ID.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:17 09-11-2010
Damian84 Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 wesoła twórczość? order czarnego orła...śmiejąca się czaszka?niech wypowiedzą się fachowcy
piotruspan Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Kolego jak masz podobne za 30 pln. to chętnie kupię!!Ta odznaka to już moje zmartwienie bo ją przed chwilą nabyłem od Romka.Wrzucę fotki po czyszczeniu.Tobie zaś radze poszperać sobie na aukcjach i zobaczyć jak wyglądają Pruskie patryjotyki i ile tego jest!Pozdrawiam
Skok Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Czy jest tajemnicą ile za nią Romkowi dałeś?:-)
piotruspan Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 100 piwek;)Niestety pamiątki po Gdańskich Huzarach są rzadkością i często idą za astronomiczne sumy na ebayu.
piotruspan Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Lepsze foty wrzucę na moim wirtualnym muzeum;)
Pytanie
wesolyromek
Znaleziona na strychu w Gdansku.Wiem tyle że Pruska.
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.