Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka Pruska

wesolyromek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pruska korona pod nią godło(nie wiem czy użyłem trafnego słowa) jednostki, potem hasło z szarfy z pelmutzy Mit Gott für König und Vaterland" dalej Totenkopf na końcu Order Czarnego Orła nieodłącznie kojarzony z Gdańskimi Huzarami.
Na fotach Romka wyglądała badziewiasto ale to nie prezent od Kaisera tylko jakaś pierdółka okolicznościowa.
Ja się jaram tam;)
Napisano
Jest to Pamiątkowe Odznaczenie Gdańskich Huzarów było takich mnóstwo...
Żaden bubel niech kolega wklei może korzystniejsze foty.
Na niemieckim ebayu identyczne poszło za 100 euro.
Jak nie wiecie to nie piszcie.
Gratuluje znaleziska.
Napisano
piotruspan - chyba sam zalewasz rynek oryginalnymi pamiątkowymi odznaczeniami Gdańskich Huzarów" skoro się upierasz, że to oryginał.
Czy ebay to dobre źródło wiedzy? A może tak przejrzał byś katalog albo inne fachowe opracowanie.
Idąc Twoim tokiem myślenia to chyba faktycznie masz rację, że to oryginał, bo takie same widziałem na pchlim targu za 30 zyla i sprzedawca twierdził, że to po dziadku.
Napisano
piotruspanie
A to co to znaczy się?

Wesolyromek
Czy Ty sam znalazłeś to na strychu? Daj zbliżenie tego motta jak byś mógł.

Dla mnie jakaś brocha wybita z okazji jarmarku dominikańskiego i raczej nie pamięta czasów Huzarów Śmierci z Gdańska, ten lut świecący(!?)... ale nie przesądzajmy...
Pozdrawiam.
Hbuert
Napisano
Ale się uparłeś ;) W każdym prawie wątku przecież są offtopy.
W ten sposób zagadka (?) tej odznaki (?) jest nadal nierozwiązana...
Napisano
A co tu jest nie na temat? Chyba tylko mój żółty karton.
Wszyscy zgodnie twierdzą, że odznaka to Leibhusarenabzeichenabstraktion nadawana kombatantom na Jarmarku św. Dominika, tylko nasz „kolega” piotruspan upiera się, że to pamiątkowe odznaczenie Gdańskich Huzarów i swoją rzetelną wiedzę czerpie z aukcji internetowych, które według niego są najlepszym weryfikatorem oryginalności.....
Zapomniałem pogratulować wspaniałej kolekcji ociekającej lewizną.
Napisano
Kolego jak masz podobne za 30 pln. to chętnie kupię!!
Ta odznaka to już moje zmartwienie bo ją przed chwilą nabyłem od Romka.Wrzucę fotki po czyszczeniu.
Tobie zaś radze poszperać sobie na aukcjach i zobaczyć jak wyglądają Pruskie patryjotyki i ile tego jest!
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie