Skocz do zawartości
  • 0

Ułan II RP Jaki pułk i stopień ??

Balrog

Pytanie

Napisano

Witam !!

Zdjęcie przedstawia mojego wujka z okresu II RP. Nie wiem czy na podstawie tej fotki komuś uda się rozpoznać z do jakiego pułku przynależal i jaki stopień posiadał. Przed wojną wójek mieszkał w Łodzi, ale nie wiem czy ta informacja coś pomoże. Z góry dzięki za wszystkie możliwe odpowiedzi.
Pozdrawiam !!!

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za szybką reakcję !! Czy otok jasnożółty ?? Nie wiem, gdyż posiadam jedynie to czarno-białe zdjęcie, a wójek od 16 lat nie żyje, więc nie mam możliwości usyskania takich informacji.
Napisano
Faktycznie mogą być to Suwałki i 2 pułk ułanów. Zgadza się barwa i uzbrojenie znajdujące się na wyposażeniu pułku. Zaryzykować można nawet 1 szwadron. Topografia koszar 2 p.uł. wskazuje na stajnie 1 szwadronu (jeździec i koń przysłaniają budynek ambulansu wet., a w głębi widać fragment łaźni i pralni). Koń ma białą latarnię albo łysinę, a takie odmiany służyły w 1 szwadronie.
Koszary porosyjskie są jednak do siebie dość podobne i może być to inny garnizon na Kresach.
Napisano
Ja bym stawiał na otok biały, a proporczyk biało-niebieski.
To by pasowało do 2 Pułku Ułanów Grochowskich, co ładnie łączy się z propozycją Dudzina - 2 PU stał w Suwałkach.

Siodło wz25 troczone już wg regulaminu z 1938 roku, szabla francuska wz1822 z obciętymi kabłąkami bocznymi, rogatywka usztywniona wz35, a kurtka najprawdopodobniej wz36.

Wygląda na ułana (szeregowego), nic na otoku, ani na naramiennikach nie widzę.
Napisano
Wielkie dzięki panowie za informacje !! Muszę poszukać bo gdzieś mam w domu jeszcze książeczke wojskową po wujku (wydaną po 1945) i mam nadzieję, że znajde tam info o przedwojennej slużbie w/w. Czy istneją jakieś spisy żołnierzy z okresu II RP ?? Czy można gdzieś odnaleźć takie informacje ??
Pozdrawiam
Napisano
Niestety powojenne książeczki bywają mało przydatnym źródłem wiedzy o przedwojennych losach właściciela... Zwłaszcza kawalerzysty, żołnierza 'pańskiej' armii.
Ale bądźmy dobrej myśli, może się uda.
Napisano
A, przy okazji - Klsklodo, z czystej ciekawości - piszesz o zgodności uzbrojenia, czy masz jakieś informacje odnośnie szabel wz1822 w 2 PU? Dużo tam tego było?
Napisano
Znajomy ma dwie sztuki francuskich wz.1822 wyciagniete od gospodarza w niedalekiej odległości pobojowiska po Suwalskiej BK...
Coś w tym chyba jest..

pozdro.
Napisano
Nikt tego jeszcze do końca nie rozgryzł, ale wydaje się, że pod pojęciem szabli „Kościuszkowskiej” dość powszechnie używanym w rozkazodawstwie pułków kawalerii II RP kryje się najprawdopodobniej szabla polska wz. 1921/22.
Napisano
Kowanliho – niestety zachowała się tylko nieduża część rozkazów dziennych 2 p.uł. Z tego co mam wynotowane „ujednostajnienie” szabel w pułku nastąpiło w listopadzie 1925 roku. Jak zarządził dowódca, pododdziały miały wówczas zdać: „77 szabel niemieckich artyleryjskich i 20 szabel polskich kościuszkowskich” przekazanych następnie 9 Pułkowi Strzelców Konnych w Grajewie; „419 szabel niemieckich artyleryjskich” przeznaczonych dla 4 Dywizjonu Artylerii Konnej w Suwałkach; „7 szabel niemieckich artyleryjskich” dla 1 Pułku Ułanów Krechowieckich w Augustowie oraz „76 szabel austriackich kawaleryjskich, 5 niemieckich artyleryjskich i 3 szable francuskie kawaleryjskie, nieużyteczne”, które miały trafić do 3 Okręgowego Szefostwa Artylerii. Tam też 18 listopada nastąpił odbiór przydzielonych na cały stan pułku szabli francuskich.
Napisano

Witam !!

Zdjęcie przedstawia mojego wujka z okresu II RP. Nie wiem czy na podstawie tej fotki komuś uda się rozpoznać z do jakiego pułku przynależal i jaki stopień posiadał. Przed wojną wójek mieszkał w Łodzi, ale nie wiem czy ta informacja coś pomoże. Z góry dzięki za wszystkie możliwe odpowiedzi.
Pozdrawiam !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie