Skocz do zawartości
  • 0

Dwa nieśmiertelniki

maciek_zagroba

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odkopuję stary temat... Czy możliwe jest, że pierwszy nieśmiertelnik jest samoróbką z 2 Wojny Światowej? Czy w tym okresie istniał 5 pułk grenadierów w armii niemieckiej?
To bardzo ważne!
Z góry dzięki!
Napisano
Możliwe...
Więc:
5 Pułk Grenadierów im. Króla Fryderyka I ( 4 Wschodniopruski )
Garnizon: Danzig (Gdańsk)
Sfornowany: 11.03.1689
Przydział: XVII Korpus Armii

Może wie ktoś jaki to wzór nieśmiertelnika?
Napisano
Znaleziony na terenach Bitwy Przasnyskiej dlatego na początku byłem pewien, że to nieśmiertelnik z 1 wojny ponieważ ten pułk wchodząc w skład XVII korpusu brał udział w tej bitwie. Ale znajdowałem tam też trochę fantów 2-go wojennych. Więc twierdzisz, że ten pułk istniał również w czasach 2 wojny? Bo jeśli tak, to potwierdzałoby to bardzo fascynującą historię zwłaszcza, że pułk stacjonował w Gdańsku.
Napisano
5 Pułk Grenadierów im. Króla Fryderyka I (4 Wschodniopruski)z koszarami w Gdańsku to oczywiście pułk pierwszowojenny!

W czasach III Rzeszy nie było pułku piechoty/grenadierów o numerze 5".
Napisano
Nie byłem tam od lat.

Blaszki 5go nie trafiają się w wielu miejscach a jak do tego doszła ta połówka z sąsiedniej dywizji to się domyśliłem, gdzie to bo one tylko tam się spotkały.

Pozdrawiam.
H.
Napisano
No więc widocznie się nie zrozumieliśmy bo pytałem, czy w okresie 2 Wojny istniał taki pułk;) Więc historia nie ma potwierdzenia... Widocznie zbieg okoliczności co do miasta i nazwiska... albo historia nie została opowiedziana w całości;) Będę drążył temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie