ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Proszę mi powiedziec co to za rubel, niestety nie znam cyrylicy
kopijnik2 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 no to jest kawałek historii który przeoczyłem...popatrzymy w katalogu...
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Zakupiłem go dawno temu na bazarze u rosjan wraz z kilkoma starociami
kopijnik2 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 napisałem maila...wiele zagadek jest w tym obiekcie...ogólnie - wykonanie niespotykane w monetach, rzadziej w medalach, najczęściej w plakietachstylistyka - zagadkowa, niespójna z epokąrozmiar - hm... - niespotykanynie wiem co to jest...chętnie bym to obejrzał osobiście
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 a czy mógłbyś przetłumaczyc to co jest na nim napisan badz powiedziec ogólnikowo czego sie tyczy?? Kiedys powiedziano mi że jest to rubel transferowy ale nie spotkałem się z taką moneta, moteta wyglada na pozłacana ale bardzo kiepska próba
Czlowieksniegu Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 A nie jest to reklamowy żeton" przedsięwzięcia związanego z obrotem złotem, metalami szlachetnymi, itp?
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Narazie nie mogę znaleźc nic na temat tej monety więc może byc i żetonem ale dlaczego o nominale 1 rubla i to konwersyjnego :)
Czlowieksniegu Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Użycie określenia moneta może być adużyciem"- poza umowną jednostką ( 1 rubel ) nie ma (?) nic o emitencie-banku narodowym lub podobnym.
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 więc co według Ciebie oznacza nazwa 1 rubel konwersyjny?
Czlowieksniegu Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Nie mam pojęcia czy i na co był wymienny (?).
kopijnik2 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 inaczej: mogę napisać o swoich - przypuszczeniach...mogą być trafne - a życie udowodnić może, że się mylę...1937—46 11 lent - bez atrybutów CCCPokres zaawansowanego stalinizmu - obiekt bez atrybutacji utrwalanej na świecie?stylistyka - lata 20 - nawiązanie do Kiereńskiego i pierwszych emisji banknotów okresu wojny domowejtematyka - zagadnienie czerwońca - czyli subwaluty wewnątrz systemu ormalnego" rubla (1924)technologia -miedź, - fotomaska - trawienie głębokie, polerka, złocenie, krawędź moletowanarozmiar - medalowy - najprawdopodobniej wynikający z rozdzielczości fototechniki (zdolność odwzorowania najdrobniejszego detalu)_______________________________wnioskiz rzeczy pewnych - energochłonne, czasochłonne techniki - nie są stosowane w zagadnieniach masowej wytwórczości - gdy te same cele można stosować w szybszy i tańszy sposób...czyli - produkcja małoseryjnaokres nabycia - związany z kryzysem w ZSRR - charakteryzował się tym, że zaawansowane struktury produkcyjne się nudziły i kombinowały jak na państwowym zarobić kasęskrajnym przypadkiem znanym mi był zakup 20 szpadli w ruskim gs - wykonanych z tytanu...
abcd Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Na pocz lat 90tych na przygranicznym rosyjskim bazarku kupiłem sobie taki tytanowy szpadel (kosztował niewiele ,równowartość butelki wódki na tymże bazarku) był bardzo poręczny lekki i wytrzymały,co w tym osobliwego ?
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 w zasadzie to ni poza tym że tytan jest jednym z najrzadszych pierwiastków na ziemi i proces jego uzyskiwania bardzo kosztowny
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 zawartośc w skorupie ziemskiej 0,6% a żelaza 6%
kopijnik2 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 jest napisane:wartość gwarantowana złotem, metalami szlachetnymi i proczymi aktywamia miałby być wymienny na złotoczyli jak czerwoniec...dlatego również wygląda na prywatną inicjatywę djadzi Wani"
Anarchista Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Niestety muszę sprostować. Tytan pod względem zwartości w skorupie ziemskiej zajmuje 9 miejsce wśród pierwiastków czyli jest go wielokrotnie więcej niż takich metali jak miedź, ołów, cyna czy cynk. Problematyczne jest jedynie jego otrzymywanie.
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 mimo wszystko jest go dziesięciokrotnie mniej niż żelaza, wiec teraz pomnóż cenę dobrego szpadla z dobrej stali razy 10 i zrozumiesz o co chodzi
Martian Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 A nie jest to wzorzec do pomniejszenia maszynowego?
Anarchista Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 mimo wszystko jest go dziesięciokrotnie mniej niż żelaza, wiec teraz pomnóż cenę dobrego szpadla z dobrej stali razy 10 i zrozumiesz o co chodzi"Takie rozumowanie nie ma sensu. Glinu jest w skorupie ziemskiej więcej niż żelaza a mimo to jest od niego ok. 6 razy droższy. (A tytan nie jest od żalaza droższy 10-krotnie tylko ok. 40-krotnie.)
kopijnik2 Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 z trzech przyczyn nie...1 złocenie i polerowanie2 model do skalowania pozwala na rzy wymiary" a tu mamy tylko lico i jego brakpatrz stemple tuszowe3 obiekt do skalowania nie miałby moletowanego rantu który powstaje w innym procesie.--------------------obiekt jest ahistorycznytematyka- technologia - symbolika są poprzesuwane między sobąrozmiar który jest efektem technologiiw dwóch katalogach brak odpowiednikazakładowa produkcja zachwyt fotochemiąobróbka metali kolorowych
ARQ Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Najprawdopodobniej zakladowa produkcja. Zatem drogi anarchisto sam doszedłes do tego co miałem na mysli. Nie wiem dokładnie o ile drozszy jest tytan od żelaza bo jedyne z tytanu co mam to obrączke slubna. Chciałem koledze abcd przyblizyc temat bo z jego wypowiedzi wynikało ze szpadel z tytanu za równowartosc butelki wódki to nic dziwnego, a cena danego metalu w głównej mierze jest podyktowana sposobem jego otrzymywania i platyna w tym przypadku nie jest najdrozsza :)
arturborat Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Jeśli wierzyć dyskusji na tej stronie:http://coins.lave.ru/forum/topic94297-100.htmlto suwenir z lat 90. XX w, kiedy takie zaczęto (bo można było) produkować, a ludzie mieli jeszcze słabość do sowieckiego stylu. Ktoś pewnie dowcipnie nadał po raz pierwszy realną formę ublowi transferowemu", który był w obiegu" w RWPG.Artur
arturborat Napisano 22 Październik 2010 Napisano 22 Październik 2010 @ ARQ: Kiedys powiedziano mi że jest to rubel transferowy ale nie spotkałem się z taką moneta"Nikt się z nią nie spotkał, bo istniała tylko wirtualnie w rozliczeniach gospodarczych demoludów:http://pl.wikipedia.org/wiki/Rubel_transferowy Artur
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.