Skocz do zawartości

rubel

ARQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
napisałem maila...

wiele zagadek jest w tym obiekcie...

ogólnie - wykonanie niespotykane w monetach, rzadziej w medalach, najczęściej w plakietach
stylistyka - zagadkowa, niespójna z epoką
rozmiar - hm... - niespotykany

nie wiem co to jest...
chętnie bym to obejrzał osobiście
Napisano
a czy mógłbyś przetłumaczyc to co jest na nim napisan badz powiedziec ogólnikowo czego sie tyczy?? Kiedys powiedziano mi że jest to rubel transferowy ale nie spotkałem się z taką moneta, moteta wyglada na pozłacana ale bardzo kiepska próba
Napisano
Narazie nie mogę znaleźc nic na temat tej monety więc może byc i żetonem ale dlaczego o nominale 1 rubla i to konwersyjnego :)
Napisano
inaczej: mogę napisać o swoich - przypuszczeniach...
mogą być trafne - a życie udowodnić może, że się mylę...

1937—46 11 lent - bez atrybutów CCCP
okres zaawansowanego stalinizmu - obiekt bez atrybutacji utrwalanej na świecie?

stylistyka - lata 20 - nawiązanie do Kiereńskiego i pierwszych emisji banknotów okresu wojny domowej

tematyka - zagadnienie czerwońca - czyli subwaluty wewnątrz systemu ormalnego" rubla (1924)

technologia -miedź, - fotomaska - trawienie głębokie, polerka, złocenie, krawędź moletowana

rozmiar - medalowy - najprawdopodobniej wynikający z rozdzielczości fototechniki (zdolność odwzorowania najdrobniejszego detalu)

okres nabycia - związany z kryzysem w ZSRR - charakteryzował się tym, że zaawansowane struktury produkcyjne się nudziły i kombinowały jak na państwowym zarobić kasę
skrajnym przypadkiem znanym mi był zakup 20 szpadli w ruskim gs - wykonanych z tytanu...
Napisano
Na pocz lat 90tych na przygranicznym rosyjskim bazarku kupiłem sobie taki tytanowy szpadel (kosztował niewiele ,równowartość butelki wódki na tymże bazarku) był bardzo poręczny lekki i wytrzymały,co w tym osobliwego ?
Napisano
w zasadzie to ni poza tym że tytan jest jednym z najrzadszych pierwiastków na ziemi i proces jego uzyskiwania bardzo kosztowny
Napisano
jest napisane:
wartość gwarantowana złotem, metalami szlachetnymi i proczymi aktywami

a miałby być wymienny na złoto
czyli jak czerwoniec...

dlatego również wygląda na prywatną inicjatywę djadzi Wani"
Napisano
Niestety muszę sprostować. Tytan pod względem zwartości w skorupie ziemskiej zajmuje 9 miejsce wśród pierwiastków czyli jest go wielokrotnie więcej niż takich metali jak miedź, ołów, cyna czy cynk. Problematyczne jest jedynie jego otrzymywanie.
Napisano
mimo wszystko jest go dziesięciokrotnie mniej niż żelaza, wiec teraz pomnóż cenę dobrego szpadla z dobrej stali razy 10 i zrozumiesz o co chodzi
Napisano
mimo wszystko jest go dziesięciokrotnie mniej niż żelaza, wiec teraz pomnóż cenę dobrego szpadla z dobrej stali razy 10 i zrozumiesz o co chodzi"

Takie rozumowanie nie ma sensu. Glinu jest w skorupie ziemskiej więcej niż żelaza a mimo to jest od niego ok. 6 razy droższy.

(A tytan nie jest od żalaza droższy 10-krotnie tylko ok. 40-krotnie.)
Napisano
z trzech przyczyn nie...
1 złocenie i polerowanie
2 model do skalowania pozwala na rzy wymiary" a tu mamy tylko lico i jego brak
patrz stemple tuszowe
3 obiekt do skalowania nie miałby moletowanego rantu który powstaje w innym procesie.

--------------------
obiekt jest ahistoryczny
tematyka- technologia - symbolika są poprzesuwane między sobą
rozmiar który jest efektem technologii

w dwóch katalogach brak odpowiednika

zakładowa produkcja
zachwyt fotochemią
obróbka metali kolorowych
Napisano
Najprawdopodobniej zakladowa produkcja. Zatem drogi anarchisto sam doszedłes do tego co miałem na mysli. Nie wiem dokładnie o ile drozszy jest tytan od żelaza bo jedyne z tytanu co mam to obrączke slubna. Chciałem koledze abcd przyblizyc temat bo z jego wypowiedzi wynikało ze szpadel z tytanu za równowartosc butelki wódki to nic dziwnego, a cena danego metalu w głównej mierze jest podyktowana sposobem jego otrzymywania i platyna w tym przypadku nie jest najdrozsza :)
Napisano
Jeśli wierzyć dyskusji na tej stronie:

http://coins.lave.ru/forum/topic94297-100.html

to suwenir z lat 90. XX w, kiedy takie zaczęto (bo można było) produkować, a ludzie mieli jeszcze słabość do sowieckiego stylu. Ktoś pewnie dowcipnie nadał po raz pierwszy realną formę ublowi transferowemu", który był w obiegu" w RWPG.

Artur
Napisano
@ ARQ: Kiedys powiedziano mi że jest to rubel transferowy ale nie spotkałem się z taką moneta"

Nikt się z nią nie spotkał, bo istniała tylko wirtualnie w rozliczeniach gospodarczych demoludów:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rubel_transferowy

Artur

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie