Skocz do zawartości

Kostrzyn n/O 1945

Gość Sv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem, jestem. Tekstu z gazetki jeszcze nie przetłumaczyłem. Niestety, ze mną jest tak, że jak ktoś mi nie da atem po plecach", to się z reguły za nic nie zabiorę :-((( W ten weekend postaram się to zrobić.

Pozdrawiam
Leuthen
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Polizei
Heinrich-Friedrich Heinz" Reinefarth - komendant twierdzy Kostrzyn [Kdr. Festung Küstrin/Oder: II-III 1945]. Za ieudolną obronę" skazany przez Hitlera na śmierć. Wyroku oczywiście nie wykonano...

Napisano
.... po nieudolnej obronie wygladalo to mniej wiecej tak www.kostrzyn.um.gov.pl/kostrzyn_ramka.htm
....
L. - lupka w lapke i czytanko:)
J. - pewnie czytales a jak nie to polecam: J.Wroblewski Armia Prusy 1939 Wydawnicto MON W-wa '89
Bjar - caly jestem polamany po Corsie:) jutro cd. i chyba dla relaksu zjade looknac na bunkierki na MRU...

Sv01 = Sv
Napisano
Jeśli to do mnie, to czytałem, a nawet mam ;-).
Pozdro
Napisano

Na polecenie kolegi Sv01 wstawiam skan kartki pocztowej znalezionej na strychu razem z ta gazetką.
Na kartce stempel 69 zapasowego batalionu saperów z Kostrzynia.

pzdr

bjar_1

Napisano
Dzieki - Leuthen czekam na info:)
Sv
Napisano

Udalo mi sie zrbic skan odznaki / znaczka o kt. pisalem wyzej; moze Ktos cos powie na jej temat?
Sv

Napisano
A o tym Rubarth'cie z Krzyżem Rycerskim masz tutaj - http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/Ritterkreuz/RKR-R.htm

pzdr

bjar_1
Napisano
Otóż to:) Leuthen wyzej przetlumaczyl text z rozwiniecia o kawalerach zelaznego krzyza" i mial jeszcze przeczytac gazetke ale jakis exam zdaje wiec nie ma czasu...
sv
  • 2 months later...
Napisano
Pomęczyłem trochę - moją angielszczyzna:)) kolegów z zagranicznego Forum i okazalo sie ze calkiem niedawno na ich stronie byly informacje o Walterze Rubarth...
Moze kogos zainteresuje wiec zamieszczam linka.
No i na pewno poprosze o tlumaczenie feldpostów" i przy okazji poproszę Bjara ( tu: uśmiech do kolegi ) o ich załadowanie" na Forum, gdyż moi Admini pozbawili mnie tej możliwości:(

www.forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=57322

Sv
Napisano
Witam, mam pytańe czy słyszeliście o szkole SS w Kostrzyńu, mam tą inormacje od dawnego ofitzjera LWP, i wydaje mi śię to troche dziwne, może dziatkowi coś śię formacje pomieszały, choć dotychczas jego amiary" były nie zawodne.
POZDRAWIAM!!!
Napisano
Ta szkoła miała się mieścić na terenie szpitala w Kostrzyńu, człowiek od którego mam tą inf. był tam w 45 i opowiadał jak to wyglondało mlowidła na ścianach wewnontrz budynków porzucony sprzent itp. troche zadziałało to na moją wyobrażnie. Z tego co wiem przed wojną była tam jednostka, myśle że to poprostu nad interpretacja faktów dziadek mugł zasugerować śię tymi ideologicznymi freskami" przedstawiajoncymi SS-owskie motywy.Ale zawsze warto sprawdzić, niestety niemam teraz z nim kontaktu wienc nie moge nic wiencej na ten temat powiedzieć.
Napisano
owszem szkola ss byla ale nie w kostrzyniu ale niedaleko w ciborzu obecnie szpital psychiatryczny
Napisano
SV tą odznakę Tag der Arbeit nie masz czasem poprzez Kanarka albo Siwego z Kostrzyna ?? Miałem taką samą miedzianą , która wykopałem a potem pozyczyłem Siwemu" który to sprzedał go Kanarkowi prawdopodobnie :)
Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem ile Siwy i Kanarek mają lat ale ja tą odnazkę mam juz 21 wiosen:)
Ps. masz moze jakies ciekawe materiały dot. obrony Kostrzyna?
Sv
  • 4 weeks later...
Napisano
Czolem
Mialem szczescie i na strychu u dziadka trafila mi sie Krasna Armia" z komunikatem o zdobyciu m.in Kostrzynia..
skanek ponizej
Sv
  • 1 year later...
Napisano
Walki o Kostrzyn po rusku: http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/index.html
plus bardzo przyjemne mapki... http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/ill.html

Połowa tej knigi jest poświęcona walkom o Gumbinnen w Pr. Wsch., czyli o obecny Gusiew :) i jakby ktoś tam chciał poeksplorować, to mapki z tamtych terenów są powalające, np: http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/s12.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie