Leuthen Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Jestem, jestem. Tekstu z gazetki jeszcze nie przetłumaczyłem. Niestety, ze mną jest tak, że jak ktoś mi nie da atem po plecach", to się z reguły za nic nie zabiorę :-((( W ten weekend postaram się to zrobić. PozdrawiamLeuthen
whatfor Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 SS-Gruppenführer und Generalleutnant der PolizeiHeinrich-Friedrich Heinz" Reinefarth - komendant twierdzy Kostrzyn [Kdr. Festung Küstrin/Oder: II-III 1945]. Za ieudolną obronę" skazany przez Hitlera na śmierć. Wyroku oczywiście nie wykonano...
Gość Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 .... po nieudolnej obronie wygladalo to mniej wiecej tak www.kostrzyn.um.gov.pl/kostrzyn_ramka.htm....L. - lupka w lapke i czytanko:)J. - pewnie czytales a jak nie to polecam: J.Wroblewski Armia Prusy 1939 Wydawnicto MON W-wa '89Bjar - caly jestem polamany po Corsie:) jutro cd. i chyba dla relaksu zjade looknac na bunkierki na MRU...Sv01 = Sv
bjar_1 Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 Na polecenie kolegi Sv01 wstawiam skan kartki pocztowej znalezionej na strychu razem z ta gazetką. Na kartce stempel 69 zapasowego batalionu saperów z Kostrzynia.pzdrbjar_1
Sv Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 Udalo mi sie zrbic skan odznaki / znaczka o kt. pisalem wyzej; moze Ktos cos powie na jej temat?Sv
Sv Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 Tego podpisu pod zdjeciem to nie odczytalem bo niemieckiego nie znam,,Sv
bjar_1 Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 A o tym Rubarth'cie z Krzyżem Rycerskim masz tutaj - http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/Ritterkreuz/RKR-R.htmpzdrbjar_1
Gość Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 Otóż to:) Leuthen wyzej przetlumaczyl text z rozwiniecia o kawalerach zelaznego krzyza" i mial jeszcze przeczytac gazetke ale jakis exam zdaje wiec nie ma czasu...sv
Sv Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Pomęczyłem trochę - moją angielszczyzna:)) kolegów z zagranicznego Forum i okazalo sie ze calkiem niedawno na ich stronie byly informacje o Walterze Rubarth...Moze kogos zainteresuje wiec zamieszczam linka.No i na pewno poprosze o tlumaczenie feldpostów" i przy okazji poproszę Bjara ( tu: uśmiech do kolegi ) o ich załadowanie" na Forum, gdyż moi Admini pozbawili mnie tej możliwości:(www.forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=57322Sv
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Jakby coś to wysyłaj a ja załaduję :)pozdro!
(ORMO) Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Witam, mam pytańe czy słyszeliście o szkole SS w Kostrzyńu, mam tą inormacje od dawnego ofitzjera LWP, i wydaje mi śię to troche dziwne, może dziatkowi coś śię formacje pomieszały, choć dotychczas jego amiary" były nie zawodne.POZDRAWIAM!!!
Sv Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Szperałem po materiałach ale nic na ten temat nie znalazlem,,,a skad Dziadek ma takie inf. ?sv
(ORMO) Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Ta szkoła miała się mieścić na terenie szpitala w Kostrzyńu, człowiek od którego mam tą inf. był tam w 45 i opowiadał jak to wyglondało mlowidła na ścianach wewnontrz budynków porzucony sprzent itp. troche zadziałało to na moją wyobrażnie. Z tego co wiem przed wojną była tam jednostka, myśle że to poprostu nad interpretacja faktów dziadek mugł zasugerować śię tymi ideologicznymi freskami" przedstawiajoncymi SS-owskie motywy.Ale zawsze warto sprawdzić, niestety niemam teraz z nim kontaktu wienc nie moge nic wiencej na ten temat powiedzieć.
Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 owszem szkola ss byla ale nie w kostrzyniu ale niedaleko w ciborzu obecnie szpital psychiatryczny
JackCactus Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 SV tą odznakę Tag der Arbeit nie masz czasem poprzez Kanarka albo Siwego z Kostrzyna ?? Miałem taką samą miedzianą , która wykopałem a potem pozyczyłem Siwemu" który to sprzedał go Kanarkowi prawdopodobnie :) Pozdrawiam
Sv Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Nie wiem ile Siwy i Kanarek mają lat ale ja tą odnazkę mam juz 21 wiosen:)Ps. masz moze jakies ciekawe materiały dot. obrony Kostrzyna?Sv
Boruta Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 I wyszły jakieś fanty w Ciborzu po elektrykach?Pozdrawiam
Sv Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 CzolemMialem szczescie i na strychu u dziadka trafila mi sie Krasna Armia" z komunikatem o zdobyciu m.in Kostrzynia..skanek ponizejSv
zelig Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Walki o Kostrzyn po rusku: http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/index.htmlplus bardzo przyjemne mapki... http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/ill.htmlPołowa tej knigi jest poświęcona walkom o Gumbinnen w Pr. Wsch., czyli o obecny Gusiew :) i jakby ktoś tam chciał poeksplorować, to mapki z tamtych terenów są powalające, np: http://militera.lib.ru/h/sb_vi_6/s12.gif
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.